Påskens enklaste (och godaste) sallad

I söndags monterade vi ihop en liten förrättssallad på överbliven gravad lax tillsammans med de grönsaker som låg kvar i kylen efter påsken. I sin enkelhet blev det en ypperligt fin förrätt tillsammans med kall riesling.

Använd sparsamt med ruccola, inte mer blad än att det håller ihop och formar salladen. Låt alltså fänkålen dominera tillsammans med laxen. Salladen får gärna stå en stund efter att den marinerats med citrondressingen. Samma sak gäller för röran med nyriven pepparrot.

CITRONDRESSAD SALLAD MED GRAVAD LAX, FÄNKÅL OCH RÖDBETA TOPPAT MED PEPPARROT OCH-SMETANAQUENELL

Till salladen:

  • strimlad gravad lax i långa remsor
  • dillvippor
  • finstrimlad fänkål
  • ett par nävar ruccolablad
  • en dressing gjord på färsk citronsaft, olivolja, salt och peppar
  • strössla över fint tärnade inlagda rödbetor
  • toppa med en quenell  av smetana smaksatt med färsk pepparrot


pasklaxsallad

Till detta passade en lättsam riesling fint till. Sankt Urban Riesling 2012 finns inte på Systembolaget men vi har köpt det hos The Wine Company.
pasklaxsallad1

4 Comments

  1. Fröken Dill

    Perfekt! Jag har en rejäl bit gravad lax kvar i frysen. Ser ut som en fin vårsallad och såklart ska man festa till det och dricka en torr riesling till.

    1. Elin

      riesling gör sig bäst i den här årstiden 🙂

  2. Påskmatsplanering » Tre tjejer i köket

    […] året gjorde vi en citrondressad rucolasallad med gravad lax, fänkål och rödbeta + pepparrots och smetanaquenell som är ett riktigt guldkorn. Ja typ alla mina favoritsmaker på samma […]

  3. Grönt tips till grillat » Tre tjejer i köket

    […] Citrondressad sallad med fänkål och rödbeta toppad med pepparrot och smetana […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.