Smörgås med julskinka, labneh och honungsmarinerade rödbetor

För charkuterinördar är det ingen nyhet att norrländska Hugosons vann chark-SM förra året för sin fina julskinka. För mig är deras produkter en ny bekantskap och när jag fick frågan om att komponera ett tävlingsrecept gällande den bästa julskinkemackan tyckte jag det var en kul idé. Inte minst för att jag är utomlands hela december och faktiskt inte vill missa julens mat. Hur deras julskinka smakade? Åh alldeles utmärkt. Otroligt saftig, något salt kanske, men den var helt klart en god kandidat till att bli en av julens måsten.

Det bästa man kan göra med julskinka är ju att äta den ståendes som nattmacka vid kylskåpet mitt i natten, eller hur? Och då bygger ju idén till smakkamraterna på att de ska vara lättillgängliga i skafferiet.

Så hur tänkte jag nu?  Dels att det inte skulle bli så överdrivet “juligt” eftersom det är lätt att få en överdos av den klassiska julmaten redan framåt Annandagen. Samtidigt att det skulle vara något enkelt och snabbt som redan finns hemma i skafferiet. Sen så tänkte jag att;

… rödbetor passar med skinka.
… honung passar absolut med skinka.
… getost (labneh) passar fint med rödbetor.
… honung passar både med skinka och getost.

Labneh? Det är en fantastiskt goda ostbollar gjord på getyoughurt som jag nämnt tidigare här i bloggen. Du kan göra den själv men går även att köpa marinerad på burk i välsorterade matbutiker. Labneh har en lätt syrlig smak som matchar den salta skinkan och den söta honungen i detta recept. Kan bli den perfekta nattmackan!

Smörgås med julskinka, labneh och honungsmarinerade rödbetor

  • ett par skivor god julskinka
  • 1-2 hela kokta rödbetor
  • en labneh boll
  • flingsalt
  • honung
  • balsamvinäger
  • ett gott bröd, förslagsvis ett grand blanc, eller annat liknande surdegsbröd
  1. Skiva rödbetorna. Marinera dem snabbt i honung och balsamvinäger. Förslagsvis 3 delar honung och 1 del balsamvinäger. Låt stå en stund.
  2. Skiva julskinkan.
  3. Mosa labneh i en skål och blanda ner lite flingsalt. Tänk på att använda saltet varsamt om julskinkan är salt. Späd eventuellt med en tsk olivolja för att få en krämigare konsistens att bre med.
  4. Bred labnehröra på en brödskiva. Toppa med skinkskivor och honungsmarinerade rödbetor – klart!

Äsch. Nu när jag sitter och skriver ihop receptet så ser jag ju vad som fattas. Lite nötter! Typ pinjenötter som torrostats i en stekpanna för att sen strösslas över alltihop. Vore det inte pricken över i:et?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.