| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av onsdag 25/05 2011 kl. 21:42 5 kommentarer

Svartrötter och libbsticka

Även om det blir mycket vardagsmat på rutin här hemma just nu så behöver man rösta in nya ingredienser i skafferiet emellanåt. Nu har vi två nya favoriter att blingblinga middagstallrikarna med:

Först ut, svartroten. Den ser ju inte så där jättekul ut egentligen och låg bortglömd ett tag i skafferilådan. Jag gick på Kinnas tips om att smaksätta dem med citron: svartrötterna skalades och lades i ugnssäker form tillsammans med strimlade morötter, purjo och vit sparris. Jag läste nämligen häromdagen på bloggen I mitt franska kök om att ugnsbaka även sparris och jag gillar ju det här med att slänga in massor av grönsaker i ugnen för att låta det sköta sig själv. Sedan på med olivolja, rikligt med citronsaft från en hel citron, flingsalt, nymalen svartpeppar och nyplockad finklippt dragon innan allt ugnsbakades.

Och faktiskt, det här svartrötterna var ju lite av ett halleluja-moment att äta. Eller som Pia kommenterade på twitter, ”ja nästan godare än sparris”. Svartrötterna kommer jag definitivt hålla utkik efter i fortsättningen, tänker att de skulle kunna vara supergoda i soppa till exempel.

Väl avskalad så blir svartroten nästan vit!

En annan ny bekant i köket är libbstickan. Återigen vände jag mig till Kinna för råd som tipsade om att ha den i kall sås. Den har minst sagt en speciell smak och jag relaterar mest till selleri. De små gröna bladen finhackades. Jag använde en liten näve som sedan rördes ner i 2,5 dl gräddfil tillsammans med finklippt ramslök, persilja, flingsalt (smaksatt med citron) och nymalen peppar. Såsen fick sedan stå kallt några timmar och blev sedan en bra kall sås till grillat och sallad.

Från att ha varit lite tveksam så blev jag faktiskt rätt förtjust i libbstickan för att den sticker ut lite bland de gröna kryddorna, jag ser potentialen i grytor och soppor framöver – så idag slängde jag faktiskt ner frön för libbstickan här i vår egen trädgård!

Liknande inlägg:

5 svar till “Svartrötter och libbsticka”

 1. Millan skriver:

  Libbsticka är en av mina favoritkryddor. När du fått en egen planta och den blivit stor, plocka alla bladen och torka så har du hela vintern. Ganska snart växer det ut nytt som du kan använda hela sommaren 🙂

 2. KarinW skriver:

  Det här var ju passande tips för mig som precis satt svartrotefrön och planterat ut libbstickan….om det nu blir några rötter…odlingarna går inte som jag vill just nu!

  • Elin skriver:

   Mina odlingar går inte heller som planerat, framför allt för att jag inte hinner plantera om som planerat… 🙄

 3. […] så brukar barnen gå och tjuväta av dessa fina basilikablad.  Till höger ovan, libbstickan, som jag bloggat om tidigare i sommar.  Något bortglömd under sommarsemestern men nu har plantan tagit ytterliggare fart sedan bilden […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.