| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av måndag 18/02 2008 kl. 13:01 Kommentera

Enchilada Black Eye Beans

Tortillabröd är en ständigt återkommande skåpvärmare här hemma. Här är en enchiladavariant med köttfärs och bönor. Mängden köttfärsröra i receptet nedan räcker till ca 10 enchiladas vilket är väldigt mycket, men använd halva satsen till middag och frys in resten så har du en snabb middag en annan vecka när matlagningsångesten är tung.

Jag använder aldrig färdig tacokrydda i ”texmexmat” utan blandar utifrån det jag har hemma. Spiskummin känns dock som ett måste. I brist på svartpeppar så åkte kryddpeppar i, vilket blev lyckat, att rekommendera faktiskt. Mängden chipotlepasta är tycke och smak, vår variant blev en barnvänlig variant på drygt en msk vilket jag personligen tycker är lite för snällt för mina smaklökar. Samtidigt så är det skönt när hela familjen äter samma middagsmat.

Vi hade även ananassalsa, nachos (minns inte märke och sort, men goda, återkommer i ämnet), guacamole och gräddfil till. Och kall öl!

KÖTTFÄRSFYLLNING TILL CA 10 ENCHILADAS

  • 600 gram köttfärs
  • 1 gul lök
  • pressad vitlök efter husbehov
  • olja att steka med
  • 1-2 msk chipotlepasta
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk kryddpeppar
  • en dutt cayennepeppar
  • 2 tsk farinsocker
  • 1 burk hela tomater Mutti
  • 3-4 msk creme fraiche
  • ett par msk tomatpuré
  • 1 burk Black Eye Bönor (finns färdigkokta hos Zeta)
  • till servering: ett par dl riven ost att gratinera med
  • och glöm inte heller: tortillabröd
  1. Sätt ugnen på ca 225 grader.
  2. Hacka lök, pressa vitlök och låt det fräsa i lite olja tillsammans med köttfärs tills färsen är genomstekt.
  3. Mosa tomaterna och häll ner i köttfärsröran.
  4. Krydda med alla kryddorna; spiskummin, kryddpeppar, kanel, cayennepeppar, farinsocker och chipotlepasta.
  5. Rör ner creme fraiche. Smaka av med tomatpuré.
  6. Nöjd med alla kryddor? Behövs salt? Mer chiptolepasta? Rör ner bönorna och låt allt bli varmt.
  7. Lägg köttfärsröran på tortillabröd och rulla ihop till enchiladas.
  8. Lägg i en ugnssäker form och pynta med riven ost ovanpå.
  9. Gratinera i ugnen tills osten har fått gyllenbrun färg, ca 12-15 minuter.

Sen en salsa utifrån vad som finns hemma i skafferi och frys. På fotot nedan är en variant med:

  • tärnad ananas
  • röd lök, gurka
  • passionsfrukt
  • limejuice
  • myntasås.

Eller prova Moster Margits chili och tomatsalsa!

Liknande inlägg:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *