Glutenfritt i Thailand

Jag minns att jag tänkte MÅNGA gånger när vi bodde i Vietnam att “en himla tur ändå att barnen inte har några födoämnesallergier”. Det blev nämligen inte alltid samma sak vi fick serverat som vi trodde att vi hade beställt hemma i fiskebyn. Typ att det beställdes ett glas apelsinjuice och det kom ut ett stekt ägg ungefär. Just där och då gick det bra ändå. Ett par år senare har vi ju som ni vet två tjejer med celiaki som blir sjuka om de äter något med gluten. På sportlovet har vi vart ute på första semesterresan efter att de blev diagnostiserade. Hur det gick ?

En av barnens grönsaksfavoriter på resan: stekt morning glory med vitlök.

Innan vi åkte hade jag fått olika bud om hur det är med att hitta glutenfritt. En del tycker att det är enkelt. Andra mest krångligt. Det beror ju så klart på VART man är och vilken mat man gillar. Egna preferenser liksom. Byn vi hänger i är liten och har endast en seven-eleven om man vill handla något hem till rummet. Ganska begränsat att göra sig förstådd på engelska överlag i byn.

Glutenfria sushichips från Seven-Eleven. Dock en utmaning att hitta ingredienslistor med engelsk text.

Vi hade med oss översättningskort om celiaki på thai. Vi använde det ett par enstaka gånger. Så här i efterhand inser jag att texten borde ha inkluderat något om panko utöver vete/råg/havre/korn eftersom det är vanligt vid fritering. Vi hoppade över all friterad mat som såg ut att panko. Ibland på vissa ställen hade det nog vart enklare med ett översättningskort där det stod “inget mjöl överhuvudtaget”. Vi tog ett beslut att prova friterad kyckling ett par gånger när vi beställde sweet and sour eftersom det var panerat med rismjöl. Det var i sammanhang där vi fick svar att de endast hade rismjöl och majsmjöl i fritösen. Magmässigt gick det bra.

Sweet And Sour med räkor.

Det blev mycket fried rice. Tjejerna är lite opepp på omelett och risnudlar tyvärr. En bra sak är att thailändska pannkakor (roti) görs på rismjöl så det blev det nästan alla kvällar på vägen hem. Soppor funkar oftast fint så klart också. Och de åt mängder med fisk och skaldjur. De sista dagarna hittade vi ett ställe som gjorda vietnamesiska vårrullar vilket var välkommet som variation. Alltså de färska och inte de friterade.

Det blev en del pad thai och fried rice att dela på.

Med oss i resväskan hade vi glutenfritt knäckebröd/kex och müsli eftersom vi inte visste utbudet i förväg. Men tjejerna tyckte att det mest var CRINGE att ta med det ner till frukosten. Så den nödprovianten gick knappt åt och fick följa med hem igen. Det är väl ett tecken på att de klarade sig himla bra ändå. Frukosten var förövrigt väldigt begränsad på vårt hotell, så de åt oftast lite ris med stekt ägg plus fruktsallad på morgonen.

Liberalt med wifi och smoothies.

Om vi åker igen till Thailand med tjejerna? Det är ju isåfall långt fram i tiden. Men kanske att jag tänker max sju dagar i den här lilla byn och kombinerar med en större ort för lite mer variation på glutenfritt. Ett par dagar i Bangkok tror jag också ger mer inspiration matmässigt för tjejerna.

10 kommentarer

 1. Marie

  Tack för bra information angående glutenfri mat i Thailand! Jag har läst på mycket då jag skall åka till Thailand framöver, jag har inte haft celiaki så länge heller. Vad jag förstår så verkar det mest krångliga vara att de använder mycket fisksås och sojasås som ibland kan innehålla gluten? Hade ni mycket problem med det? Jag läste någonstans att de hade det till och med i fried rice. Jag är inställd på att leva på ris och frukt i värsta fall men vore ju kul med lite mer saker man kunde äta.

  1. Elin

   Åh vad härligt med Thailand. Jag tänker så här, man får ta det lite som det kommer, att orka fråga om allt. Ta sikte på restauranger med engelsktalande personal. Fried rice brukar oftast. Frossa i färsk fisk och skaldjur. Smoothies! Iskaffe! Vi åker absolut igen.
   Fundera på om att ta med något för flyget, var inte så upplyftande flyplansmat på vår resa som var glutenfritt.

 2. Stefan Lindholm

  Tack för ett informationsgivande inlägg om maten i Thailand! Har varit mängder av gånger till Thailand men nu vid 51 års ålder fått celiaki-diagnos. Så jag håller precis på att lära mig. Jag hittar så mycket olika. Allt från de som tycker Thailand är ett av dom värsta länderna de varit i avseende glutenbiten till att Thailand är ett väldigt bra land avseende det. 🙂

  1. Elin

   Jag håller med om att det är lite svårt att veta förväntningarna i förväg. Vi var tillbaka till Thailand nu på jullovet så det finns ett par inlägg till: https://www.ragazze.se/category/pa-resande-fot/thailand/ Det går inte att komma ifrån att det är lite utmaningar och chansningar. Den här gången blev min ena dotter sjuk två ggr och min andra dotter en gång. Svårt att gissa exakt vad som gick fel, förutom ett idiotmisstag att köpa Milos chokladmjölk på 7-11 som visade sig ha 2 varianter – varav en sädeslagsberikad, en pytteliten logga som vi missade på förpackningen… Sedan lite trist att flygbolaget trasslade med förbokad mat var väl sådår…
   Det finns en bra FB-grupp som jag oftar letar tips i om jag vet vart vi ska åka på semester, den är riktigt bra, kika här: https://www.facebook.com/groups/9413340041

   1. Stefan

    Det är sojasåsen som det debatteras om. Annars verkar inte Thailand använda särskilt mycket vetemjöl i matlagningen. Fisksåsen kan jag nog inte vara utan slls och de verkar också vara glutenfri.

 3. Stefan

  Sojasås, ostronsås, Rosdee och Knorr har jag nu kommit fram till att jag måste försöka undvika.
  Fisksås (nästan alltid glutenfri) och MSG funkar, vilket är tur, för annars vet jag inte vilken thairätt jag ska kunna beställa. Dag 3 i Thailand nu. 30-35 gånger känns som den allra första
  /Stefan

 4. Stefan

  Lite konstigheter vid toabesök efter en vecka i landet. Försökt undvika soja- och ostronsås. Dom kan göra mycket med fisksås som oftast ör glutenfritt. Druckit några Meiji chokladmjölk som verkar vara glutenfri. Svårt att bedöma läget just nu då jag inte vet hur jag reagerar på glutenintag ännu. Det är inte enkelt med kommunikationen ens på turistorter.
  /Stefan

  1. Elin

   ja det blir en del improvisation med översättningskort och global kroppspråkskommunikation….

 5. Stefan

  Soja kan ju de facto vara knappt spårbart gluteninnehåll i. Samtidigt är det omöjligt att veta de thailändska såsernas göuteninnehåll. RosDee som är en kryddblandning innehåller vete. Används sjukt mycket.

  1. Elin

   åh intressant (och trist insikt), googlade lite nu på RosDee. Känns som om man behöver peta in den informationen (bilden) på översättningskort….

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.