Basmatiris med granatäpple och cashewnötter

Jag är lite svårflörtad på ris. Kanske åt jag för ofta när vi bodde i Vietnam. Men barnen gillar ris som vardagsmat och jag inser ju att om det lagas lite matigare passar det fint i deras matlåda till skolan dagen därpå. Det här med att uppfinna tre matlådor till barnen varje vardagmorgon är nog så utmanande ibland. Aaargh!

Receptet nedan som är lånat från Waitrose passar mig. Lätt modiferat eftersom de använde couscous men nej det funkar inte hemma hos oss. Vad vi hade till? Saffranskyckling, vitlökssås och tomatsallad med mynta. Bra middag!

Basmatiris med granatäpple och cashewnötter

 • Preppa 4 portioner basmatiris på vanligt vis.
 • Hacka ner 7-8 torkade aprikoser tillsammans med en ordentlig nypa paprikapulver och lite kanel plus lite rivet citronskal.
 • Rör ner ett par nävar grovt hackade cashewnötter, ett par matskedar granatäppelkärnor och generöst med klippt färsk bladpersilja.
 • Kläm över lite citronsaft.

2 kommentarer

 1. Marit

  Skulle tycka det vore intressant om du skrev lite mer om att ha matlåda med till skolan. Kan den kylförvaras? Kan den värmas? Hur sitter eleverna när de äter (i klassrummet? i “lunchrum”)?

  Hälsningar från en som varken bor i land där elever ska ha med lunchlåda eller som har barn

  1. Elin

   Hej Marit! När barnen kommer till skolan så ställer de lunchboxväskan (gärna en cool sådan….) på en vagn som rullas ut i korridoren fram till lunch. Maten ställs alltså inte i kylskåpet. Däremot så äter de i en lunchmatsal där man även kan äta beställd lunch från skolköket för ca 25:-/dag. Vi beställer ibland med det är en rullande treveckorsmeny så det blir lite samma efter ett tag. Och det finns alltid bakad potatis på menyn. I lunchen man beställer finns det alltid en liten efterätt och är man jättekontroversiell så byter man ut den mot en frukt.

   Till skillnad från Sverige så har man inget mellis serverat på eftermiddagen så när jag hämtar barnen vid halv fyra så behöver mellis stå på bordet hemma fem minuter senare.Jag är ofta helt ok med att fixa deras lunch men jag kan bli galen på att allt är packat i så mycket förpackningar från affären. Tror vi har dubblat vår källsortering sedan vi flyttade hit. Jag uppfattar att barnen gillar skolans cateringmat och det är stora portioner. Mest gillar de nog fish&chips som alltid finns att välja på fredagar 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.