Pintxos crawl i San Sebastian

Sommarens bästa mathappening var att äta pintxos i San Sebastian. Lite overkligt fortfarande att vi har varit där och ätit så galet GOD mat. Flera gånger mumlade jag till maken “det här är nog den bästa weekendresan som vi skulle kunna göra tillsammans”. Varje gång höll han med.

Hela grejen med San Sebastian är tillgången på de fantastiska råvarorna och för att de säljs på små plocktallrikar för liten peng på varenda bar i gamla stan. Vi kämpade på och försökte hinna med så många barer som möjligt på en helg. Plus att vi ville gå tillbaka till de vi gillat mest! En helt omöjlig ekvation!

Vi gjorde ett par nybörjarfel när vi åt oss runt. Lärde oss snabbt att undvika kladdiga saker med majonnäs och bröd eftersom man snabbt blir mätt av dem. Dessutom behöver vi lära oss mer spanska eftersom de allra godaste pintxosen var de som beställs från menyn och som alltså inte stod framme på bardisken. Mina bästa pintxostallrikar innehöll ofta fisk. Glöm inte att beställa txakoli till. Det här måste vara mathimmelen på riktigt!

Bardulia Donostia

Det här var vårt premiärstopp. Precis mittemot en bankomat i gamla stan. Kontanter underlättar helt klart när man äter sig runt. De var så himla trevliga i baren och vilken tallrik jag än pekade på för att fråga vad var fick jag svaret KOLESTEROL.

Le Cepa

Vi hade fått flera tips om detta ställe i förväg. Första kvällen blev jag lite besviken för jag hade hoppats på att det skulle vara än bättre. Men andra svängen dagen därpå var det riktigt bra. Bra vin här. Det är något som faktiskt varierar från bar till bar och är det gott vin blir man ju kvar på ett par pintxos till.

Gandarias

Här var vi två gånger. Även här himla bra vin på glas. Kvalar in på min topp-3.

Bar Zumeltzegi

Nästa bar som kvalar in på min topp-3-lista. Här hade jag gärna ätit mer. Ambitiösa pintxos.

Beti Jai

Ser ganska tråkigt från gatan med sin vita kala inredning. Men kika gärna in och prova deras pintxos med charkuterier. OMG!

Atari

Här hade jag kunnat äta hela helgen. Åt flera sagolikt goda guldkorn. Självklar kandidat för min topp-3. Faktiskt mitt allra bästa tips om du har kort om tid i San Sebastian. Beställ gärna från menyn på väggen!

Casa Vergera

Lite mer rustikt. Maken pratar fortfarande lyriskt om deras friterade ‘pork belly’.

Loco Polo

Det här är en glassbar! Här hittade vi vår efterrätt båda kvällarna när vi var på väg hem. Missa inte om du gillar glass. Speciellt inte deras Double Chocolate!

Ginoteria

Även här hamnade vi två nätter i rad. 25 sorters gin som serveras på alla möjliga vis utifrån dina smakpreferenser. Ligger på en lugn bakgata och stänger efter midnatt. SÅ. HIMLA. BRA.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.