Bloggtankar inför hösten

Nu är vi inne i en ny matfas här hemma. Själva middagsplaneringen har vi bra snurr på, det rullar bara på. Dock är det oändligt med träning och matcher för barnen på agendan och de är ALLTID någon som är hungrig på fel tid. Gissar att det inte bara är vi som snurrar i det här ständiga  mamma-jag-är-hungrig-ekorrhjulet (eller ja pappa-…). Utifrån detta har jag ett par saker som jag tänkte blogga mer om i höst:

 • Vad kan barnen äta före träningen? Vad kan de ta med sig när de är iväg på fotbollscup? Jag behöver helt enkelt mer idéer på matiga mellanmål. Gärna med skafferivaror som alltid finns hemma för att inte fastna i knäckemacka-med-smör-träsket. Kom med tips!
 • Vad kan barnen fixa själva hemma i köket? Till exempel om de är ensamma hemma och gör mellanmål.  (hello vad hände, var de inte typ nyfödda nyss?) Men här tänker jag även lunch och middag. Nu har de två äldsta börja använda recept i köket utan min närvaro. Mysigt inte minst med nybakade scones på helgen men jag känner redan nu att vi behöver komma vidare lite i deras köksutmaningar.

Sen är det lite idétorka med mina matlådor. Igen! Det är faktiskt inte alltid jag är sugen på att äta gårdagens rester. Funderar lite på hur man snabbt kan variera matlådan.

 • Tips på matlådor och hemmalunch är således något jag tänkte blogga mer om. Gärna vego.

Just det där med vego. Jag älskar fortfarande kött. Biff med bearnaise kan vara så vansinnigt gott när man sparkar av sig jobbskorna en fredagkväll. Fast vi äter allt mindre kött. Mindre portioner och inte lika ofta. Förslag på vegetarisk middag är något som jag ofta dessutom får frågor om. Jag gillar ju varken quorn eller tofu så jag letar andra recept.

 • Vegomat från en köttätares perspektiv tänker jag fortsätta att blogga om. Jag tänker att jag som flexitarian inte behöver jaga protein och vissa näringsämnen lika mycket som en vegetarian. Jag gillar flexmaten – att halvera kött/kyckling på tallriken är faktiskt inte så himla krångligt.

img_1490-2

Utifrån detta – här är dagens tips på matlåda! Det tog mig ett år att närma mig bönpastan i mataffären. Det här är en “spagetti” som är gjord på enbart gula sojabönor. Den har inte så mycket mindre kolhydrater än vanlig pasta. Däremot har den mer fibrer och protein. Just därför är den smart att ha med på vegotallriken. Smakar faktiskt helt ok. Den behöver salt och peppar och gärna lite olivolja vid servering. Här tillsammans med grillade grönsaker från kvällen innan och riven parmesan.

3 kommentarer

 1. Annika

  Hej, jag får väl passa på och kommentera för en gångs skull på en fina blogg. Mina tjejer brukar ta med sig matig pastasallad till lunch med olika ingredienser beroende vad som finns hemma, feta, kycklingfilé, skinka, pesto, aivar + grönsaker… Passar utmärkt från 6 år till >20år. Det har varit oändligt många cuper/matcher under åren. Från ca 10-11 år har dom alltid fått fixa matsäck själva och det är funkar jättebra. Ville dom ha pannkakor så stekte dom själva och pastasallader fixade dom lätt själva och dom lärde sig snabbt o ta ansvar så att dom fick med matsäcken. Ett annat tips är hemgjorda piroger. Det bakade som själva ibland. Lätt o tina före träning. Kram /A

  1. Elin

   Jag är helt inne på din linje när det gäller att barnen tar eget ansvar för matfix, så tack för massa bra tips! Som imorgon tex så har ett av barnen matcher mellan 09.00-16.00. Det behövs ju fyllas på med mat ett par gånger under dagen. Piroger var ju smart och “matigt”, ska absolut fundera vidare…. TACK för input! /E

 2. Ostgratinerad avokadotoast » Tre tjejer i köket

  […] hade alltså ambitionen att låta barnen laga mer mellanmål och mat på egen […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.