The Lunchlady i HCMC

Innan jag åkte till Vietnam så fick jag tipset om att besöka The Lunchlady i HCMC. Hon är minst sagt en kulinarisk institution och blev känd efter att ha medverkat i Anthony Bordains matprogram No reserverations. Sen dess har hon fortsatt sin verksamhet i exakt samma format. Måndag till lördag (lite oklart om det är öppet på söndagarna eller om det är så att hennes syster jobbar då) finns en nudelsoppa att beställa och med beställningen följer en liten förätt. Ingen pratar engelska och det finns inga menyer. Hon öppnar runt elva och stänger när maten är slut.

Vi promenerade hit efter en förmiddag på Saigon Zoo.  Det går ju inte att komma ifrån att The Lunchlady har blivit en riktig turistmagnet. Alla gäster när vi var där var turister på språng och hade typ Lonley Planet som  accessoar.  Lunchlady i egen hög person var på plats. Eller Nguyen Thi Thanh som hon egentligen heter. Hon såg lite sammanbiten ut bakom grytorna så jag vågade mig inte på en selfie med henne. Sen hann vi inte mer än beställa maten innan sexåringen i panik behövde gå på toaletten. Just det där med att hitta toaletter på någon minuts varsel kan vara en utmaning i HCMC. En rar granne kom till vår undsättning och strax efter gick vi husesyn i en lägenhet på sjunde våningen och fick träffa hela hennes familj. Väl tillbaka på plaststolarna så var det dags för lunch.  Det fanns lite oro för antiklimax efter all hajp vi läst om hennes soppor.

Men inte alls. The Lunchlady ÄR värt en omväg om du vill äta god vietnamesisk mat i HCMC. Så. Himla. Bra.

Kolla gärna in det här korta klippet om henneDu hittar henne på 23 Hoang Sa Street i District 1. The Travelling Murphburys har ett dagsfärskt mer ingående blogginlägg om de olika sopporna som de har ätit här.

lunchlady4

På en liten bakgata under ett stort träd finns hennes lilla oas.

lunchlady

Småplock som ingår till nudelsoppan. Vi beställde tre portioner och barnen fick dela på en. Delvis för att vi inte visste om de skulle gilla maten och dels för att vi såg att sopporna var generösa. Vi behövde inte oroa oss eftersom tjejerna högg in på allt!

lunchlady2

Umamifestival! Lunchlady gör en nudelsoppa för varje dag och det här är lördagens variant.

lunchlady3

Ok det blev en liten diskret kupp med att ha barnen som motiv för att få en fotoglimt av legenden som Lunchlady faktiskt är. Där bakom glasfönstret står hon med rishatten på. Som sagt hon var inte på världens bästa humör så jag vågade inte komma närmare med kameran.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.