Phan thiet

Om man turistar några dagar i Mui ne tror jag ytterst få tar sig tiden att åka in till Phan thiet som är 20 minuter bort. Det är en liten lokal stad som inte har så mycket kulturella sevärdheter. Jag var här ganska ofta eftersom barnens skola låg här och så även två mataffärer. Generellt är “allt” billigare inne i Phan thiet än i turistbutikerna nere i Ham Tien. Men det tar också tid att hitta det man söker i Phan thiet eftersom allt är skyltat på vietnamesiska och ingen pratar engelska. Kvällstid går det att hitta street food efter gatorna och nere vid bron (om du passerat Coop-mart på vänster sida) finns ett antal lokala skaldjursrestauranger om du följer gatan till vänster vid bron.

Annars är Phan Thiet mest en knytpunkt för olika kommunikationer. Mittemot KFC hittar du en resebyrå som säljer biljetter till långfärdsbussarna och tågstationen ligger någon kilometer utanför Phan thiet. Prismässigt är det ungefär lika för sträckan  HCMC-Phan Thiet för buss och tåg. Fördelen med bussen är tex att man kan hoppa av i Mui ne medan du behöver ta en taxi från tågstationen. Tiderna för avgång skiljer sig lite. Numer går även en lokal buss mellan Phan thiet och Mui ne som har hållplatser på olika ställen i Ham tien. Vi har oftast tagit tåget från Phan thiet  till HCMC då det är enklast med barnen och jag kan tycka att omgivningarna man passerar med tåget är finare. En bokad taxi HCMC-Mui ne kostar 100 US Dollar som är ett alternativ om man är många eller har mycket packning.

Åter till Phan thiet. Det finns som sagt två mataffärer. När vi flyttade till Mui ne fanns endast Coop-mart. Mataffären ligger på första våningen tillsammans med Lotteria som är Vietnams hamburgerkedja. En trappa upp på Coop-mart finns en husgerådsavdelning där du bland annat hittar blöjor och kläder. Dessutom finns Fahasa längst in som är en bokhandel där man kan hitta lite leksaker och pysselmaterial. På andra våningen finns Tiny World som är ett lekland för mindre barn. Prisvärt för 30 000 dong/barn. Ja det framgår ju ingenstans om man inte hittar dit. Allt är verkligen “word of mouth” här.  Ett par hundra meter från Coop-mart finns posten om du behöver skicka något.

phanthiet1

I vintras kom Lotte-mart som ett andra alternativ som mataffär.  Som kanske var den största händelsen på många år i Phan thiet. Det här är en koreansk kedja med matbutik och affärer. Enligt ryktet är Lotte-mart döpt efter byggherrens tyska älskarinna. Jag glömmer aldrig invigningsdagen då jag tror varenda människa på tio mils radie trängde sig in i fyravåningshuset. Det var ett kaos utan dess like! Många trodde att detta skulle var slutet för lilla Coop-mart men efter ett par månader sågs snarare en trend att de flesta ändå veckohandlar på Coop-mart.

Varför? Lotte-mart är dels lite dyrare men har också placerat sin mataffär på tredje våningen. Knappast ett ställe där man springer in och köper en liter mjölk snabbt. Det här med att köpa mjölk är ett kapitel för sig. All mjölk i mataffären är UHT-behandlad och smakar så där. Det du ska hålla utkik efter är Dalat-mjölk som är vanlig färsk mjölk. Den finns ibland på Lotte-mart men är oftast slutsåld. Dock finns en återförsäljare i Mui ne i ett skjul nära Bo Ke-området.

Med Lotte-mart kom dock en massa andra nyheter till Phan thiet. Det finns en biograf och spelhall på översta våningen. Och ytterliggare ett lekland. Det kostar 100 000/dong per barn att gå in. Otroligt fint. Det har oftast varit tomt dagtid. På bottenvåningen finns även My wu som är ett bageri med bra banh me. Jag föredrar dock My wus första bageri som ligger på 105 Thu Khoa Huan. En klassisk vietnamesisk baguette med valfri fyllning kostar ca 15 000 dong. De har en “smoothie” som barnen älskar. Den serveras iskall med yoghurtbas som gör att den mer liknar glass. Bakverken på My wu är dock lite chansartat. Oftast torrt och smaklöst. Om du vill handla bakverk och tårtor är det ett säkrare kort att åka till Sweet Delights som drivs av ett belgiskt par, det ligger ett par hundra meter från Lotte-mart, bortom rondellen.

mywu mywu1

Det händer ganska mycket just nu i området runt Lotte-mart. Nya affärer och caféer öppnas. Även stans marknad har flyttat närmare och ligger i närområdet. Jag minns inte vad gatan heter där marknaden ligger, men fråga efter  Cho Tam (se bild nedan) så bör du komma rätt. Enklaste vägbeskrivningen är att du tar vänster innan Lotte-mart, fortsätter rakt fram till nästa större korsning och tar sen höger. Fortsätt fram till rondellen där du tar vänster igen. Snart ser du marknaden på höger sida. Hela denna gata har ändrat karaktär sedan marknaden flyttat hit så många butiksägare har flyttat ut sin verksamhet på gatan. På marknaden finns det mycket grönsaker, kött, fisk osv men även kläder, skor och inredningssaker. Om du är här rekommenderar jag att du promenerar gatan upp ca 200 meter. På vänster sida hittar du flera lokala kafferosterier som har bra kaffe att köpa med hem. Det dyraste kaffet har kostat  ca 80-90 000 dong för ett kilo.

phanthiet3

Jag har tillbringat många mornar på Sweet Delights (219 Ton Duc Thang, Phan Thiet 68) när tjejerna har vart på skolan och jag har väntat på att mataffären ska öppna. Sweet Delights ägs av ett belgiskt par som driver cafét på distans. Här hittar du de bästa bakverken i Phan thiet och Mui ne. Det finns stor omtanke gällande råvaror och allt är fantastiskt. Här hittar du macarons, tiramisu, cheesecakes och de gör även egen glass. Luncherna är helt ok här, dyrare än de lokala restaurangerna men fortfarande relativt prisvärt.

sweetdelights sweetdelights1

Eftersom tåget till HCMC går klockan ett från Phan thiet blev det lite av en tradition att barnen åt spagetti Bolognese på Sweet Delights innan avgång.

sweetdelights3 sweetdelights4

Sweet delights egen Bánh mì är med chilihet kyckling

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.