Pastasallad med kyckling, kronärtskockor och kapris

En del rätter ligger mig extra varmt om hjärtat. Det kan vara sånt jag har ätit när jag var liten (mammas vällagade husmanskost), något riktigt gott jag har ätit på resor eller rätter jag själv har lagat vid tillfällen som jag kopplar ihop med bra minnen. Den här pastasalladen är ett exempel på det sistnämnda.

Runt 2002 bodde jag fortfarande kvar i den lilla lägenheten vid havskanten i Karlskrona och träffade bara Magnus varannan eller var tredje helg. Ni kan ju tänka er vilken fest det var när vi äntligen sågs! Det firades självklart med god mat och den här pastasalladen var en av våra favoriträtter. Ambitionsnivån var onekligen inte så hög på den tiden. 😉

Pastasalladen hade vi fått på en fest och jag tror att den kan ha lagats efter det här receptet från Allt om mat. Pastasallad – det kan nästan inte blir mer början på 2000-talet än så. Det gick knappt att gå på en fest, studentmottagning eller liknande utan att bli bjuden på någon form av pasta i salladsform. För att inte tala om hur många picknickkorgar som fylldes med pastasallader.

20130423-102331.jpg

Utöver basingredienserna pasta och kyckling innehåller salladen mina favoriter oliver, cocktailkapris, inlagda kronärtskockor, tomater och så ett berg riven parmesan (Parmigiano Reggiano) på toppen. En given succé! Numera lagas den här pastasalladen inte mer än någon gång per år och uteslutande under vår och sommar. Och varje gång förflyttas jag drygt tio år tillbaka i tiden. Till köket i hyrestvåan, det glittriga havet i den lilla staden och distansförhållandelivet. Allt var inte bättre förr.

Pastasallad med kyckling, kronärtskockor och kapris (receptskiss)

1. Koka pastan al dente.
2. Stek kycklingfilé i midre bitar (alt. ugnsstek hela filéer och skär sedan i bitar för saftigare kyckling)
3. Blanda pasta och kyckling med oliver, cocktailkapris, kronärtskockor och cocktailtomater.
4. Ringla över olja från de inlagda kronärtskockorna.
5. Salta och peppra.
6. Riv en rejäl bit parmesan och lägg på toppen.

3 kommentarer

  1. gosmamma

    Hmm…var det kanske den som gjorde att jag fick ont i magen på den tiden?!? 😀

  2. Elin

    Åh vilket mysigt matminne!!! jag försöker komma ihåg vad jag och S åt när vi träffades, men jag kan knappt minnas att vi ens åt mat 🙄

  3. Charlie Diaz

    Det här kan bli en ny pastasalladsfavorit! Idag serverades den med blygsam kassler men den blir nog bra till både kyckling och kött senare i sommar. Perfekt matlådemat!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.