Jordnötskaka

Varken jag eller mina småsyskon är särskilt förtjusta i kakor och bakverk, men när mamma gjorde den här jordnötskakan på 80- & 90-talet blev det liv i luckan i villan i Karlskrona. Mamma var smart och frös in alla kakor direkt, men det hindrade inte oss från att äta dem direkt ur burken. Den här kakan är nämligen lika god fryst som tinad. För att mamma skulle vara säker på att det fanns några bitar kvar till t ex julafton eller en av våra födelsedagar, gjorde hon kakan i största hemlighet (när vi barn inte var hemma) och gömde sedan kakburken i frysboxen ute i förrådet. Det funkade åtminstone ett par gånger innan jag och småsyskonen började bevaka även den frysen. 😉

Jordnötskakan funkar fint att skära i mindre “godisbitar” och servera i en skål på julbordet t ex. Varifrån receptet kommer vet jag inte. För si så där 20 år sedan cirkulerade det i nästan alla familjer.

Jordnötskaka (ca 30 bitar)

1 burk jordnötssmör
1 1/2 dl sirap
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
300 g choklad (jag använde ljus, men det är en smaksak)
8 dl cornflakes

Gör så här:

Blanda jordnötssmör, sirap, socker, vaniljsocker och kokosflingor i en kastrull och låt sjuda i ca 1 minut. Blanda med lättkrossade cornflakes. Lägg blandningen i en långpanna och platta ut till lagom tjocklek. Smält chokladen i vattenbad och bred ut över kakan. Låt stå i frysen i ett par timmar så att kakan stelnar. Skär kakan i bitar (låt den stå i rumstemperatur i ca 15 minuter så går det lätt att skära). Förvara på lämpligt ställe. 😉

10 kommentarer

 1. Cissi

  Åh det där lät ju jätte smarrigt! Måste testa!

 2. Emma

  Det var exakt samma i min familj! Jag minns en gång när min storebror tjuvåt en kaka. Så hör vi bilen på uppfarten utanför. Min bror slängde snabbt kakan i papperskorgen (en SÅ god kaka, bortkastad!) innan mamma hann in genom dörren.

 3. Lina

  Jag har ett vagt minne av den där eller en liknande kaka som fanns i Läslusens kokbok. Fantastiskt god!

 4. sabina

  oh va gott det lät!

  kolla gärna in min blogg om tårtor, cupcakes o annat smått och gott!

 5. Kim

  Ja men det är ju snickerskakorna (hette det hos oss)!
  Sjukt populära var de, och ja det var ju inte så konstigt egentligen.

 6. Elin

  Min mamma hade ett liknande recept på sin reportoar, men vill minnas att det var med rispuffar?

 7. Just Another Crazy Blonde - With Just Another Stupid Blog

  Så jäkla gott. Men samtidigt är jag så jäkla allergisk 🙂 Så jag skippar det men läskas utav det fina fotot! 🙂 😛

 8. Karin

  Frysta kakor = barndomsminnen

  1. Maria

   Håller med Karin om att frysta kakor är barndomsminnen. Fast hemma hos oss var det skurna chokladbröd som hade strykande åtgång! :mrgreen:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.