Ostprovning med Fudges kex

Under semestern provade vi fyra olika sorters kex från engelska Fudges som jag fått som produktprov några veckor tidigare. Kexen kom i en samlingsbox med titeln “A selection of biscuits for cheese” tillsammans med en vägledning för att välja rätt sorts ost (och även andra tillbehör som marmelad, salsa, frukt och grönsaker) till de olika kexen. Mycket smart eftersom jag oftast går på det säkra och lite trista kortet “lättsaltade kex” till alla osttyper (jag gissar att ostspecialisterna går i taket av blotta tanken på de där lättsaltade kexen). Med andra ord ett ypperligt tillfälle att sätta sig in i ostvärlden och prova nya sorter.

Med vägledningen i högsta hugg gick vi till Osthörnan i Hötorgshallen och fick superbra hjälp med att välja riktigt bra ostar till de olika kexen. “Rosemary” passar  bäst till getostar, “Seeded Flatbread” till mjuka ostar, “Malted Wheat” till blå- och grönmögelostar och “Oat” till hårda ostar.


Längst ner till vänster “Tallegio Bergamasco” och till höger “Tomme de chèvre”

Efter några provsmakningar i Osthörnans disk valde vi:

  • “Roquefort” från den lilla producenten Vieux Berger – en krämig tuffing bland blåmögelostarna
  • Tomme de chèvre” lagrad av den franska ostmästaren Philippe Olivier – en mjuk hårdost gjord på getmjölk
  • “Tallegio Bergamasco” – en väldigt smakrik tallegio från Bergamo
  • “Manchego Maese Miguel” – den spanska nationalosten gjord på fårmjölk

Kexen kom verkligen till sin rätt tillsammans med ostarna (utan ost smakade de inte så värst mycket). Bland ostarna  blev “Tomme de chèvre” och “Tallegio Bergamasco” våra favoriter och vi har köpt dem flera gånger sedan den där härliga sommarkvällen. Inga reafynd precis (30-60 kr/hg), men det behövs ju inga stora bitar för att komplettera lite plockmat t ex.

Fudges ostbox kostar ca 50 kr och finns bl a på ICA, Coop och Hemköp.

Kvällen var verkligen magisk och en av de bästa den här sommaren. När vi hade ätit klart och satt kvar på balkongen med var sitt glas vin gled en luftballong förbi över innergården. Det var inte bara vi som njöt av kvällen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.