Ny säsong av ”Niklas Mat”


Foto: Jonas Skottheim/SVT

På torsdag (8/9) startar en ny säsong av Niklas Mat kl 20.00 på SVT1. Under hösten får vi följa Niklas Ekstedt när han praoar på både exklusiva och lite mer avslappnade krogar i Europa och USA (New York). Jag har fått se de två första programmen i förhand och tycker att idén är en frisk fläkt i den annars ganska likformade matprogramsmassan. Det är kul att få se hur det funkar på kända krogar som t ex Noma i Köpenhamn (även om jag inte tilltalas så mycket av den experimentella och ganska extrema matlagningen – jag är mer en kvarterskrogstjej), höra Niklas resonemang kring deras arbetssätt och sedan se hur han tar sig an uppgiften att i slutet av sin praovecka skapa en rätt som ska platsa på restaurangens meny.


René Redzepi, ägare av Noma i Köpenhamn, och Niklas. Foto: Jonas Skottheim/SVT

Programmen är 30 minuter långa, vilket jag tycker är lite snålt. För min del hade de gärna fått vara längre och även innehållit lite spaningar om mattrender och shoppingrundor i städernas saluhallar och matbutiker. På en halvtimme hinner Niklas Ekstedt mest skrapa lite på ytan.

Andra restauranger som Niklas praoar på under hösten är bl a Geranium i Köpenhamn (där kocken Rasmus Kofoed som vann guld i tävlingen Boucuse d’Or 2010 arbetar) och Red Rooster (som Marcus Samuelsson startade), ABC kitchen och indiska topprestaurangen Junoon i New York. I Stockholm får Operakällaren och Grill besök av Niklas. Allra mest ser jag nog ändå fram emot att se Niklas in action på min favorit Ida Davidsen i Köpenhamn där det serveras fantastiska smørrebrød.


Niklas rätt på Noma i Köpenhamn. Foto: Jonas Skottheim/SVT

Är ni sugna på att se programmet? Har ni fått nog av matlagningsprogram och hur ska de i så fall sticka ut för att ni ska titta? Vilket/vilka är era favoritprogram? Berätta i kommentarsfältet, vettja! 😉

Samtliga bilder är publicerade med tillstånd från SVT!

6 kommentarer

 1. Niklas

  Ja jag ska se det! “Niklas Mat” har bara blivit bättre & bättre genom åren.

 2. pralin

  Jag tycker också om Nicklas mat.Det bli roligt kväll på teve.

 3. Susanne

  Gårdagens program var verkligen så bra! Ska helt klart se de övriga!

 4. lättlagade recept

  Gillar matrprogram och ser gärna så mycket jag kan. Niklas är en kul kille…

 5. Maria

  Jag gillade programmet men håller med om att det kunde ha fått vara lite längre.

 6. Helena

  Vi verkar vara eniga här i kommentarsfältet! 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.