Mamma Stinas smörgåstårta

På 80- och 90-talet firades i princip varenda konfirmation, dop, födelsedag och examen med en smörgåstårta (ibland byttes den kanske ut mot rostbiff och potatissallad, som när jag tog studenten), men sedan dess har i alla fall inte jag ätit smörgåstårta så värst ofta. Vi har ett lite komplicerat förhållande, smörgåstårtan och jag. Jag gillar den, men vill på inga villkor ha konserverad frukt eller för mycket majonnäs bland ingredienserna. Mammas smörgåstårta är i princip den enda variant jag verkligen tycker om. Vi åt den ganska ofta på 90-talet och det var riktig fest när mamma gjorde en stor tårta på lördagen (vi drack alltid alkoholfri päroncider till – vilken nostalgi det här blev!) som vi sedan även kunde äta till frukost på söndagen. Dagen efter är smörgåstårtan förstås som allra godast.

Receptet är beräknat på en stor smörgåstårta som täcker en serveringsbricka (tänk i storlek med de brickor som fanns/finns i skolmatsalen). Mamma använder alltid formfranska (rostbröd) och brer Bregott på båda sidor. Låt er inte avskräckas av kombinationen grädde och ketchup på översta lagret; den är oväntad god och passar perfekt till de andra smakerna.

Mamma Stinas smörgåstårta

Lager 1
3 hg rökt skinka
6 skivade tomater
örtsalt
ett tjockt lager med lagrad ost

Lager 2
1 stor förp skivbar leverpastej (allt går inte åt, men en liten förp räcker inte)
inlagd gurka, ca 2 dl strimlad
2 1/2 dl grädde
5 msk majonnäs

Lager 3
2 1/2 dl grädde
4 msk ketchup
1/2 msk grovt salt
1 pkt dill fryst dill eller allra helst motsvarande mängd färsk dill
svartpeppar

Garnering
salladsblad
tomater
gurka
räkor
kokt ägg
dillvippor
citronskivor
gröna fuloliver – som så klart ska fästas med tandpetare på sidorna!

Gör så här:

Vispa 5 dl grädde. Blanda hälften av grädden med majonnäs och strimlad ättiksgurka och resten av grädden med ketchup, grovt salt, dill och svartpeppar. Lägg ut brödet till det första lagret och bred med valfritt bordsmargarin. Täck med rökt skinka, tomatskivor, örtsalt och ett tjockt lager lagrad ost. Lägg på nästa lager med bröd.  Täck brödlagret med skivad leverpastej och bred på grädd-, majonnäs- och gurkblandningen. Lägg på ett sista lager med bröd. Nu har det grova saltet i grädd- och ketchupblandningen hunnit smälta och det det är dags att täcka det översta lagret och på sidorna.  Garnera tårtan och låt stå kallt i ett par timmar innan servering.

Nu är jag supernyfiken; hur är ert förhållande till smörgåstårtan? Älskar eller hatar ni den? Vilka ingredienser måste finnas med? Någon oväntad kombination som visat sig vara en riktig höjdare? Berätta!!!

10 kommentarer

 1. Elin

  Alltså jag smygälskar ju den, åt inte jag en rätt maffig bit sist du och jag var på Thelins?

  Däremot så har jag aldrig gjort någon egen. Kanske borde gör den när svärföräldrarna kommer till Sverige nästa gång, men då behöver jag kanske Stinas telefonnummer för support för säkerhets skull?! 😛

  1. Helena

   Det är en bra idé att bjuda svärföräldrarna på smörgåstårta. Enkelt att göra och den räcker till många. Mammas telefonnr får du så gärna, men jag tror att du klarar det fint utan support. 😉

 2. Nina

  Jag älskar smörgåstårta- men inte alla. Mammas är bäst (såklart) hon har ett jättebra recept som inte är så himla fett. Vill helst bara ha fisk och skaldjur och absolut inte blanda fisk och skaldjur med kött. Inte för nycket majonäs och absolut inte grädde. Smaken är som baken.

  Gjorde faktiskt smörgåstårta (enligt mammas recept) häromåret när min dotter fyllde år. Var så mycket retro så att det blev hippt. Mycket uppskattat.

  Kan dela med mig av receptet om någon är intresserad, innehåller bla räkor, rödlök och kaviar.

  /Nina

  1. Helena

   Visst är det kul att plocka fram riktigt gamla recept/rätter ibland. Jag är nyfiken på vad du har i tårtan, så dela gärna med dig.

 3. Emma

  Min mammas smörgåstårta innehåller tonfisk på burk och majonnäs+creme fraiche – väldigt gott.

  En gång på alla hjärtans dag överraskade jag min pojkvän med en hjärtformad tårta. Jag gillar att det går att göra i den form man vill!

  1. Helena

   Smörgåstårtan är ju egentligen perfekt: den går att göra i just den smakvariant man gillar bäst och i den form som passar tillfället.

 4. Hanna

  Älskar också smörgstårta, men tycker absolut inte om de med ärtor eller majs i rörorna. Jag gillade mormors bäst, och som tur är har jag fått receptet. 🙂

 5. Helena

  Du har en riktig smörgåstårta-skatt, med andra ord! 😉

 6. Jonathan

  Wow. What a sandwich.

 7. Johanna

  Jag brukar göra en variant med philadelphia, kesella, pesto, olika skinkor och salami, tomater, jordgubbar, oliver…Man tager vad man haver, men ingen majonäs eller grädde 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.