Spenatpesto med soltorkade tomater

I förra veckans låda från Årstiderna låg en rejäl påse med bladspenat. Eftersom jag inte precis är svensk mästarinna i att tillaga spenat på ett fräsigt sätt, uppstod lite bryderier här hemma. Maria tipsade om Lotta Lundgrens öppna lasagne med spenat och mandel som jag definitivt ska prova framöver. Den här gången blev det dock en pesto på spenat och soltorkade tomater. Det var Magnus som kläckte idén och jag gissar att hans ökade intresse för middagsplaneringen beror på att han har börjat med matlåda på jobbet. Jag kan ju föreställa mig hur det jämförs  matlådor där i lunchrummet! Kanske är det också därför han har börjat ta med en liten rutig duk och salt- och pepparkar i miniatyr till jobbet. Blir nästa steg en halvflaska vin och stearinljus, månne? 😉

Spenatpesto, 6 portioner

200 g färsk spenat
15 skivor soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
2 1/2 msk olivolja
1/4 dl pinjenötter
1 msk vatten
salt
cayennepeppar

Gör så här:

Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de är gyllenbruna. Mixa alla ingredienser till en slät pesto. Krydda med salt och cayennepeppar. Servera tillsammans med nykokt pasta.

9 kommentarer

  1. Maria

    En av mina arbetskamrater brukade ha med sig dessert som komplement till sin matlåda förr om åren. 🙂

    1. Helena

      Hi hi! Går det så långt får jag nog skicka honom på sinnesundersökning… 😉

  2. Åsa

    Ett tips är att slänga några delade körsbärstomater i stekpannan, slå över lite balsamvinäger, och så bladspenat på slutet. Man kan toppa med pinjenötter. Enkelt tillbehör om man inte vill ha kall sallad som tillbehör

    1. Helena

      En sådan variant har vi gjort några gånger. Jag gillar “ljummen sallad-konceptet”. Gott!

  3. Elin

    Bra idé med bladspenaten. Vi fräser nog vår ofta i stekpannan, typ med vitlök och sedan på nåt vis i samband med fisk.

  4. Marie

    Fräsa spenat med vitlök på inte alltför hög värme är ju något av det godaste och enklaste som finns. Lite salt och peppar, men mindre än man tror, behövs.

    Den där öppna lasagnen har jag också läst om, ska testas snarast!

    Tycker för övrigt väldigt mycket om er blogg!

  5. Veckans matbloggar! | Matlykka.se

    […] Spenatpesto hos Ragazze.se Kul sätt att tillreda spenat på. Perfekt exempel på mat som är både enkel och god, men ändå går snabbt att laga. […]

  6. Eva

    Ha ha, lunchlådeängslighet, det tror jag väl inte 🙂
    Ser mkt gott ut!

Lämna ett svar till Eva Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.