Avsmakningsmenyn hos Frantzen/Lindeberg

Vi åt middag på  Frantzen/Lindeberg häromveckan. Det var faktiskt lite otippat att få en bordsbokning veckan efter att de fått sina två välförtjänta Michelinstjärnor men ibland har man helt klart oväntad tur!

Vad vi åt? Allt! Efter ett glas bubbel blev det deras långa avsmakningsmeny med tio rätter plus små smakretare före-under-efter, vilket i praktiken innebar att vi hann med 20 olika kompositioner. Pyttesmå saker förstås, för min del så hade jag varit nöjd och mätt med typ åtta-rättersmenyn. Vi valde även deras vinpaket som komponerats till maten, så det var inte några egna beslut tagna denna kväll utan bara att vara nyfiken på vad som kunde tänkas komma in.

Så hur var det då? Ett tag kändes det lite lätt överdrivet, eftersom det blir svårt att sortera alla smakintryck som levereras men det var roligt förstås att få äta så mycket udda och avancerat. Under ett svettigt ögonblick svalde jag snabbt två anktungor men för övrigt så var jag vid gott mod över vad som kom ut från köket.

Det är även svårt att hinna med all info som servitören levererar med maten, och när han påminner om att Mellerud ligger i Småland så tappade jag ytterliggare koll på vad vi skulle äta framför oss. Kameran fick stanna hemma denna kväll men det finns gott om bloggare som memorerat F/L:s mat på bild. Bland annat; Pia, Daniel, Anne och Niklas.

Menyn ändras från dag till dag men ett flertal rätter återkommer. Om du går hit och planerar att göra ett urval är det här tre mina favoriter om de återfinns på menyn;

 • Fattiga Riddare “Grand Tradition”; 100-årig vinäger, citron, silverlök, tryffel &vit soja
 • Lätt halstrad kammussla “Mi-cuit” från ön Hitra, bränd brödpudding, höaska, blomkål, brynt smör och tobakshonung
 • Blodanka från Challandaise Pôcje-grillé  kryddad med grönpeppar; serverat m blodapelsin och tonkainfuserad endive,, conifterat lår i bitter apelsin och &kardemummamarmelad, gul morotscremé  samt mandelolja och apelsinbalsamvinäger

Chokladpralinerna som dyker upp på slutet av middagen är också ett starkt kort. Och brödet som serveras under hela sittningen är fantastiskt! Med smöret från Vallmobacken mejeri! Och jag blev väldigt förtjust i cidern Eric Bordelet, Sidre Brut 2008 som serverades till ostbrickan. Och så hade de det goda omdömet att servera kaffe från Johan &Nyström efter maten.

Vi hade tänkt att gå och ta ett glas någon annanstans innan vi åkte hem till de sovande barnen och de generösa barnvakterna, men vi var så trötta och mätta av all mat och dryck att vi längtade mest hem trots tidig kväll.  Nu är det bara att längta till nästa ute-ätarkväll när vi får barnvakt igen!

9 kommentarer

 1. Emmas Kök

  Låter inte helt fel.. Jag skall nog ta och boka in ett besök dit innan sommaren för att själv smaka av menyn! Kanske får det bli ett segerbesök när uppsatsen är färdigskriven och inlämnad 😉

 2. Elin

  Det kanske är bäst att boka nu om det ska bli ett bord bokat innan sommaren?! Men det är helt klart ett bra firarställe när man vill unna sig något extra 🙂

 3. Niklas (nyfikenpamat)

  Gud va sugen jag blev på att gå dit igen! Fattiga riddaren var även en av mina absoluta favoriter, helt otroligt god! Tycker personligen att FL är en av sveriges roligaste restauranger, de vågar testa sig fram och experimentera på hög nivå! Väl värda sina två stjärnor!

 4. Charlotte

  Hör av er till mig nästa gång ni behöver barnvakt! Jag bor i en trea på Kungsholmen och älskar barn! Har passat ungar från 1 år – 10 år i USA (5 olika familjer) och är van från syskon-barn.
  Restaurangen låter underbar – någon gång ska jag förhoppningsvis också gå dit!!! 😉

 5. Charlotte

  PS. hur smakar HÖASKA????? Förmodligen bättre än det låter? 😉 Jag kommer osökt att tänka på ett svart pulver som flyger omkring och framkallar nysningar och hosta 😉

 6. Elin

  Niklas, ja det ar roligt! om än lite mycket 🙂
  Charlotte, efter den här kvällen så kommer vi dock inte ha råd att gå ut att äta på ett halvår, så barnvakt är inte så akut längre 😎

 7. Bendel

  Tack för fin rapport!

 8. Skägget

  Hittade den här sidan när jag googlade nämnda restaurang. Verkar fantastiskt, förutom att servitören har fel angående Mellerud. Det ligger i Dalsland, ingen annanstans 🙂

  1. Elin

   Ja precis! Det var liksom information overload helatiden när rätterna serverades och när något inte stämde så tappade jag ju genast tråden. Ska du dit så hoppas jag du får en fin kväll 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.