Ugnsbakad kycklingfilé med senap och lagrad ost

Sedan jag övervann min rädsla för att tillaga hela kycklingar, använder jag inte kycklingfiléer så ofta. Ibland är det dock skönt att ta en genväg med filéer, inte minst när matlagningen ska gå snabbt. Igår fick ett par kycklingfiléer sällskap av creme fraiche (en pålitlig kompis att ha i kylskåpet), grovkornig senap, purjo och riven lagrad ost och gjorde succé i mitt kök.  

Jag bryner alltid filéerna och låter dem sedan gå klart i ugnen för att de ska bli så saftiga som möjligt (dessutom blir det minimalt med stekos i lägenheten, en inte helt oviktig detalj). Ett tips är att lägga filéerna på potatisklyftor (eller andra rotfrukter) som redan har bakats halvfärdiga i ugnen och på så sätt tillaga hela rätten i en enda ugnsform. Om du inte använder hela creme fraiche-guckan till kycklingen går det finfint att värma den vid sidan om och servera som sås.

Till två personer behöver du:

2 kycklingfiléer
2 msk lätt creme fraiche
1 1/2 tsk grovkornig senap
1 msk finhackad purjo
1 1/2 msk riven lagrad ost (t ex präst- eller västerbottensost)
salt
svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Bryn kycklingen i stekpanna. Salta och peppra. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och bred över kycklingfiléerna. Stek i ugnen (ca 175 grader) tills innertemperaturen är 70 grader. Servera tillsammans med ungsbakade rotfrukter.

8 kommentarer

 1. Familjen Krokodilrumpa

  Visst är det skönt att mat kan vara enkelt och så rakt på sak?! 🙂

 2. Emmas Kök

  Det ser ljuvligt gott ut! Skönt när det går rätt snabbt att laga också 🙂

 3. Erika

  Jag brukar lägga kycklingfileer i ugnsform, salt o peppar på. Därefter smular jag fetaost över, slår på en förpackning grädden och massor av basilika, fryst eller färsk. In i ugnen ca 20 minuter. Serverar med oliver, vi kör med ansjovisoliver till allt. Det är supergott och framför allt -ungarna äter… 😀

 4. Sandra drömkaka

  Mmmm vilken god kyckling, sugen blir man 🙂

 5. Anna

  Nu har vi gjort detta 2 gånger och det blir kanongott! Mycket gott för nedlagd tid, perfekt.
  Jag gör mer röra än i receptet och värmer det som blir över med en skvätt mjölk till en typ av ostsås – ena sonen är såsoman så det blir lixom trevligare vid bordet med sås till.

 6. I Annas huvud

  […] Ragazze-kyckling med rotsaker i ugn […]

 7. Ann-Sofie

  Står i min ugn nu. Det ser lovande ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.