Köttfärssoppa med rotfrukter

Med mörkret, blåsten och de tända värmeljusen kommer mitt sug efter tomatsoppa och mustiga grytor och soppor som ett brev på posten. Idén till den här soppan hittade jag i Laga Lätt nr 10 (oktober, 2009) och receptmakare är Marcus Aujalay. Jag lade till, drog ifrån, fixade och trixade och kunde sedan nöjt konstatera att soppan blev riktigt bra. Ganska lik den här soppan som jag skrev om för ett två år sedan (med ungefär samma tanke om mörkret och hösten, jag är inte ens lite påhittig).

Till fyra portioner behöver du:

2 morötter
1 palsternacka
2 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g nötfärs
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk hela cocktailtomater (Mutti t ex)
1 portionsförp. köttfond från Knorr alt. 2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
ca 1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
Till servering: finhackad persilja och en klick yoghurt

Gör så här:

Skala och skär morot, palsternacka, potatis och lök i mindre bitar och finhacka vitlöken. Bryn nötfärsen i olja i en kastrull. Lägg i vitök, lök,  morot, palsternacka och potatis och låt fräsa i ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, tomater, fond/buljongtärningar och vatten. Låt puttra under lock tills rotfrukterna är mjuka. Godast blir soppan om rotfrukterna är lite krispiga.  Salta och peppra. Servera med en klick yoghurt och lite persilja på toppen. Och glöm inte brödet!

12 kommentarer

 1. Maria

  Hrrm, 2 år sedan. 😉 (och på min födelsedag!)

 2. Helena

  Hoppsan, åren går! Och hur hade jag förresten tid att blogga den dagen? 😉

 3. Karin

  Ja, soppor & grytor passar perfekt i höstrusket. Jag behöver bli bättre på att laga mat med rotfrukter så detta ska jag testa!

 4. Susanna B.

  Perfekt höstmat! Måste testa den ikväll…

 5. tina

  Åh vad gott det låter, tack för tipset!

 6. Karin/Rosa maränger

  Mums med soppor så här när det är kallt ute

  Ser gott ut.

 7. Sandra drömkaka

  Mmm det här kändes höstigt och jättegott!! 🙂

 8. Kristina R

  Hej. åter gott. Har ni några recept då man använder lergryta?

 9. Maria

  Kristina: Jag har ingen lergryta och jag tror inte att Elin och Helena heller har det. Men kika in hos Frederik Zäll som bloggar på Lyxlagat. Han har publicerat en del lergryterecept och till och med skrivit en hel kokbok om lergrytor.

 10. Nu lurar vi vintern med en riktig sommarsoppa at pickipicki

  […] får väl se om jag skrattar bäst som sist. Veckomatsedel Mån Lenas vegetariska spagettisås Tis Köttsfärssoppa med rotfrukter Ons Laxbollar med rostade semsamfrön Tor Gaspacho Fre Grannens kycklingpaj Lör Krämig pasta med […]

 11. Jag värmer mig med soppa i väntan på vår at pickipicki

  […] fortsätter att värma oss med soppa. Just det här är en variant av köttfärssoppan med rotfrukter som jag spanat in ett bra tag och som stod på menyn häromveckan. Jag kan bara konstatera att […]

 12. Miriam

  Hej! Tyckte jättemycket om denna gryta, men lade till kålrot och chillisås istället för vitlök o burk med tomater som jag ej gillar. Smakade underbart. Tack för receptet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.