Rapport från Smaklust 2009

I helgen anordnas Smaklust i Tantolunden här i Stockholm. Arrangör är Eldrimner som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Organisationen vill visa upp det svenska mathantverket för oss konsumenter och inte minst förmedla att det inte bara är i t ex Italien och Frankrike det genuina intresset för lokala råvaror finns.

I Tantolunden finns ett Sverige i miniatyr med representanter från i princip alla landskap. Några landskap har gått ihop och samarbetar under Smaklustmässan medan andra är så pass stora att de klarar sig fint på egen hand.

I år satsar Eldrimner extra på de unga mathantverkarna som har fått ett eget tält, Generation Mathantverk. Att traditionerna lever vidare och utvecklas ytterligare av unga entusiaster är förstås viktigt. Arrangören puffar dessutom för att mathantverket spelar en viktig för turismen och att varje region lockar med sina unika produkter. I Smaklusts informationsdisk säljs en kartbok med Sveriges mathantverk och i slutet på året kommer den även att finns på nätet. En utmärkt guidebok för den som vill matturista i Sverige!

Jag rekommenderar definitivt ett besök på Smaklust i helgen. Det finns gott om småskaliga producenter, en och annan ovanlig ost eller sylt och många frukt- och grönsaksodlare. En härlig blandning av matentusiaster, helt klart! Missa inte de olika smakaktiviteterna  som arrangeras både på lördagen och söndagen.

Buffégurka, tomatchutney och buffémorot från Gutö Delikatesser på Gotland.

Fantastiska tomater och kryddor från Bäckdalens Handelsträdgård på Bjärehalvön.

Lyckan var förstås fullkomlig när jag hittade kroppkakor från Karlskrona!

2 kommentarer

 1. pipopp

  Vi fastnade för liknande saker. 🙂

  Gutös tomatchutney är väldigt fyllig och god! Några svarta tomater från Bäckdalen till en rolig sallad hamnade i väskan.

  Sedan gillade jag Smultronbodas lammisterband (Småland).
  De färska räkorna på smaktallriken i Västergötalands områda var dyra men oerhört goda. Tydligen kom de från Sveriges första KRAV-märkta fiskebåt.
  Ostronen var inte heller dumma. Men de kändes inte “genuina” i mötet med människor, mer som en vanlig resturang som flyttat ut i gräset.

  Som helt landskap betraktat gillade jag Jämtland/Härjedalen bäst, tätt följt av SKåne. Blandningen mellan entusiasm, passion och kommers var lagom. Andra områden var antingen för inriktade på föräljning eller för taffliga. Fast det fanns ju absolut spännande saker överallt.

  Skebo Chark har börjat leverera kött till norra Stockholm. Jippie! Det fick jag reda på där.

  Annars är det för en matintresserad befriande lite krimskrams-försäljning. Det är verkligen bara småskalig matproduktion och matentusiastiska personer. Kul!

 2. Amanda i Ghettot

  Åååh önskar att jag hade haft möjlighet att åka dit…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.