På grillen: kokt högrev

Jag var helt säkert inte ensam om att läsa ICA:s tidning Buffé nr 5 (2009). Om förkokt högrev som blir så mört att det med nöd och näppe håller ihop och sedan grillas för att få den där goda grillsmaken. Hur gott låter inte det? Visserligen en ganska lång tillagningstid, men de där timmarna på spisen kräver ju ingen större ansträning.

Det här var jag så klart tvungen att prova igår innan jag åkte hem från mamma och pappa och lämnade grillmöjligheterna. Eller jag och jag… i sanning var det pappa som stod för högrevskokningen. Min uppgift bestod i att skiva köttet och sedan tog pappa över vid grillen. En bra arbetsfördelning, om du frågar mig.

Köttet fick koka i ca 2 1/2 timme. Se till att det blir mört, men det måste hålla ihop för att det ska gå att grilla. Kyl ned köttet. Skär i skivor och pensla sedan med glaze under grillningen. Vi använde en allroundglaze från Caj P, men det blir alldeles säkert ännu godare med en hemmagjord glaze.

Det här en genialisk idé! Rätten kräver förstås framförhållning och ger inte utrymme för spontana grillinfall, men det kan jag leva med. Köttet smälter i munnen och glazen ger en rund och god smak. Vi satsade på grillad potatis och grönsaker som tillbehör och serverade en helt vanlig salsa till köttet. Prova det här, gott folk!

9 kommentarer

 1. Chezsofia

  Det låter ju fantastiskt!
  Ingen tvekan om att det måste vara jättegott.

 2. Gabriel

  Det där måste man prova låter hur gott som helst 😉

 3. Carin

  Vi har provat och det blev verkligen hur gott som helst. Vi kokade också på ungefär samma sätt rostbiff i bit, men lät det inte alls gå lika länge som högreven. Blir också mums i rejäla skivor med en god glaze sen.

 4. Anna

  verkar ju lätt trots förkokningen 🙂 men jag måste ändå fråga; kokar inte vattnet bort när det ska koka så länge som 2-3 timmar? och vad händer om man måste fylla på? måste man då även fylla på smaksättningen?

 5. Helena

  -> Anna: Om du låter köttet puttra på låg värme under lock försvinner inte så mycket vätska!

 6. Charlotte

  Jag vill gärna prova detta , men tycker det är svårt att hitta högrev nu på sommaren. Går rostbiff lika bra eller förstörs det av så lång kokning?

 7. Elin

  vore det inte synd att koka sönder rostbiffen för detta? leta efter en billigare bit som högrev tycker jag, så svår är den inte hitta, vi köpte senast förra veckan på Citygross 😛

 8. Charlotte

  Tack Elin – du har rätt! Märgpipa kanske också går bra?…

 9. Glen

  Har en högrev framme och sommaren slog till. Vill inte koka vintrig gryta utan ser nu fram emot detta expreiment!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.