Vardagslyx i snöyran: Croque monsieur med gruyèreost

Jag tror inte att vi har varit i Frankrike utan att vi har stannat till minst en gång på ett café eller en bistro för en klassisk Croque monsieur. Vilket inte är så mycket mer än varma mackor med ost och skinka typ. Och det var på en bar i Nice som jag insåg att det inte går att göra dem på något annat sätt än med gruyèreost.

Gruyèreosten är inte speciellt billigt. Det är lätt att gå förbi den när den kostar 249:-/kg men den är faktiskt värd varenda krona. Jag redde en riktigt tjock bechamelsås på en 120 gramsbit vilket räckte att toppa 6 små förrättsmackor med. Så den är ändå prisvärd beroende på hur du använder den eftersom den ger mycket smak. Utan några exakta mått så gör jag dem ungefär så här.

CROQUE MONSIEUR – en receptskiss

 • Smält en rejäl klick smör i en kastrull.
 • Red den med 1-2 msk vetemjöl till en jämn (tämligen tjock) smet och red den vidare med ett par matskedar vispgrädde.
 • Riv ner gruyèreost i såsen och späd eventuellt med lite mer vispgrädde. Tänk dock på att det ska bli mer som en ostkräm än en rinnig sås.
 • Smaka av med lite nymalen peppar och salt.
 • Gör sedan varma mackor på vanligt vis: bred smör på ett gott vitt formbröd. Vi har ett en fin form att skära ut snygga rundlar med men det är förstås inget måste.
 • Lägg på den godaste skinkan du vet och en tomatskiva.
 • Bred ut ostsåsen och gratinera sedan i ugnen ca 8 minuter på 225 grader.

9 kommentarer

 1. e

  På ICA Mariahallen (tror jag den heter, det är iaf den ICA som ligger på en tvärgata till Hornsgatan i närheten av Mariatorget) kan man hitta Gruyere betydligt billigare. Och Appenzeller. Och andra goda ostar. Brukar kosta 199 kr men har för mig att den är billigare ibland.

 2. Elin

  Du får ropa till när du ser den på extrapris 😉 för min del så kan jag tänka mig en hel gruyèreost i julklapp… 😳

 3. Fredrik

  Ah härliga Gruyère. Priset varierar beroende på lagringstid och till en croque fungerar nog en mindre lagrad variant bäst, typ den på ICA. Det är ju iaf billigare 🙄

 4. Leif

  Har precis smällt i mig 2 croquisar gjorda på Ert recept men hade bara riven Alerum. Mycket gott. Ska prova med Gruère nästa gång. Tack ska Ni ha. Smaskigt 😛

 5. Erika

  Har testa Gruyere nu. Blev ju nyfiken när ni skrev så gott om den. Håller med om att priset var hutlöst. 269:-/kg fick jag ge i Gävle!!! Hua! Men den verkligen smälte i munnen, vilken otrolig ost! Den kommer jag att njuta fler gånger, men ungarna får hålla sig till “vanlig” ost. :mrgreen:

 6. Elin

  Eller så gör man nattmackor när barnen sover 😎

 7. Erika

  Yes! Gjorde finfina mackor igår, osten doftade/smakade ljuvligt! Min ostsås blev nog lite för rinnig dock, ska fixa det bättre nästa gång. 😉

 8. Maria

  Erika: Roligt att du återupptäckt ett inlägg med några år på nacken! 🙂 Arkivet innehåller ju en hel del godbitar och gruyère är grymt gott.

 9. Alla dessa nödraketer » Tre tjejer i köket

  […] Var old school och gör croque monsieur. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.