Mina fastrars mat

För ett litet tag sedan fick jag kokboken “Mina fastrars mat” skriven av Paolo Roberto och vilken guldgruva det är! Jag har läst den från pärm till pärm och förälskat mig i både recepten och de korta berättelserna som inleder varje kapitel. Den familjära stämningen runt bordet är ett genomgående tema och jag har lust att testa precis alla recept.

I helgen lagade jag entrecote i tomatsås. En enkel rätt med få ingredienser. I princip är det bara utbankade entrecoteskivor med kryddor på som rullas ihop och får puttra i tomatsås i en timma. Minimal arbetsinsats, men köttet blir så mört att det nästan smälter i munnen. Eftersom jag lagade entrecoten precis efter receptet i boken utan några ändringar vill jag inte publicera det här.

Till entrecoten serverade jag parmesanpanerad aubergine. Håhå… det här bara måste ni prova. Som ensam rätt med bara lite sallad, på en buffé eller som tillbehör till kött, fisk eller kyckling. Ganska mättande och en fullvärdig ersättare till pasta. Receptet finns här.

Ni som tycker om italiensk mat bör inte missa Paolo Robertos matlagningsprogram Primo Paolo som sänds på tisdagar i TV4Plus kl 21. Paolo lagar mat tillsammans med sina fastrar och kör runt i en Fiat 500. Vyerna är fantastiska och maten ser enormt god ut. En uppdaterad version av Solens Mat, kan man säga.

12 kommentarer

 1. Filippa

  Ja, den boken är ett fynd ! Hur blev Paolo värsta matnörden ?:lol:

 2. KarinW

  Jag glömmer bort den där kanalen men ska göra ett försök nästa vecka, kanske önska sig boken av tomten?
  Tack för tipset om greken på söder, helt suveränt!

 3. Ninja

  Att glida runt i en fiat “Fico Zastava” 500 är bannemig inte fel i alla fall.

 4. Åsa

  Ja boken är suverän! Penne all arrabbiata är gudomlig, om man drar ner lite på smöret!
  Och vilka släkthistorier, Paulos barn ska vara glada att han ville skriva ner dem.

 5. desbonsvins

  Jag gjorde hans kyckling i ugnen med vitt vin, rosmarin och rödlök enl recept som kom med DN. Bytte dock ut kycklinglåren mot hel kyckling. Den blev jättegod. Enkel och god mat. Ska nog införskaffa boken.

 6. Ulrica

  Det här receptet lät så enkelt och så gott. Var och inhandlade entrecote i går och ska testa i kväll med auberginen. Ser verkligen fram emot middagen i kväll. Jag hoppas att det är lika gott som det ser ut och låter!

 7. Helena

  -> Ulrica: Jag tror inte att du blir besviken! Entrecoterätten blev supergod. Här hemma blir det nog Pasta al forno från samma bok ikväll.

 8. Ulrica

  -Helena: Jag ser fram emot fler italienskinspirerande recept i samma enkla men smakmässigt fulländade anda. Buon lavoro! 😆

 9. Ulrica

  Som jag skrev tidigare så testades entrecoten och auberginen i helgen till ett glas rött. Enkelt att tillaga och verkligen så underbart gott. Tomatsåsen blev så där mustig och härlig, köttet mört och för att inte tala om de parmesanpanerade auberginerna. De kommer garanterat att göras igen! Svårt att förklara exakt hur de smakade, men de blev en klar succé hemma hos oss. Passar nog till det mesta. Kul med ett nytt lite roligt tillbehör i stället för ris, pasta eller potatis. Tack för recepten Helena! Måndagshälsningar // Ulrica

 10. Helena

  -> Ulrica: Åh, vad roligt att du tittade in och berättade om resultatet. Jag överlägger med mig själv nästan varje dag om inte den parmesanpanerade auberginen kan passa till den planerade middagen. 😉 Så god!

  I helgen lagade jag pasta al forno – också en hit! Även om jag gjorde bechamelsåsen för tjock (och inte hade mer mjölk hemma så att jag kunde späda ut den).

 11. Anna

  Jag lagade också entrecoten i helgen. Supergod men de panerade auberginerna…. underbara, svårt att finna ord för dem. En klockren hit även för kräsne sambon.
  Ni brukar ha så bra italientips. Ska till Milano i helgen, någon som kan tipsa om “några måsten”.
  Tack för en bra blogg!

 12. Matsedel, vecka 47 » Tre tjejer i köket

  […] Pasta al forno från Paolo Robertos kokbok ”Mina fastrars mat” (läs mitt blogginlägg om boken här ) […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.