Semesterbak 2008

Precis som ifjol bakade jag en hel del på semestern, både gamla favoriter och nya! Av någon anledning blir det oftare av att jag bakar när vi är ute på landet än när jag är hemma i stan, kanske för att jag är mer avkopplad där ute.

När vi fick övernattande gäster överraskade jag dem med nybakt bröd till frukost, lätt som en plätt när det fanns hemgjorda “bake-off”-frallor i frysen. Det var väldigt uppskattat! Dessutom bakades det både rabarberpaj och smulpaj med citron och äpple.

I ett av sommarens nummer av Laga Lätt hittade jag de här frukostbröden, degen var förvisso hur kladdig som helst att baka ut men det var det värt för de var jättegoda!

Frukostbröd med blandade frön


Snabba fröfrallor från Laga Lätt nr 6 2008
Ingredienser
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
10 dl vetemjöl (600 g)
2 dl havregryn
½ dl blandade frön (jag använde solrosfrön, linfrön och pumpakärnor)
1 msk salt

Garnering
½ dl blandade frön (jag använde solrosfrön och linfrön)

Gör så här
Lös upp jästen i vattnet i en stor bunke. Tillsätt mjölet, havregrynen, fröblandningen och saltet. Blanda ihop till en ganska lös och kladdig deg. Jäs under bakduk i rumstemperatur i en timme, alternativt i kylskåpet över natten.

Dags att baka ut! Sätt ugnen på 250º och förbered två plåtar med bakplåtspapper. Med hjälp av mjölig sked eller med händerna (kladdigt!) formar man små frallor som läggs på plåtarna. Därefter penslas frallorna med lite vatten och strö över fröblandningen som ska vara garnering. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills frallorna blivit lite lätt bruna och fått en krispig skorpa. Allra godast nygräddade! 🙂

7 kommentarer

  1. Ann-kristin S

    Så goda dom ser ut ,måste absolutt provas :smile:.
    Jätte fin sida ni har 😮

  2. Camilla

    Det ser både enkelt, gott och smarrigt ut, skall prövas.

  3. Ebba N

    Ett tips är att använda den “klassiska serveringsskeden”, som har vassa kanter. Men hjälp av en stabil slickpott fixar man lätt runda små bröd.

  4. fannie

    OH, ser riktigt gott ut. Måste nog provas imorgon!

  5. Tre tjejer i köket » Kalljäst bröd över natten

    […] frukostbröd Annes scones Citronbröd Magnus frukostbullar Snabba fröfrallor Brytbröd med basilika Polentabröd på en halvtimme Frasigt bröd Matigt […]

  6. Kalljästa frallor med dinkelflingor | Saker jag bakar

    […] kommer receptet (innan jag ballar ur totalt om linfrön). Grundreceptet hittade jag här men har modifierat lite. Tack Tre tjejer i köket för […]

Lämna ett svar till Ann-kristin S Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.