Junikalas

Till årets födelsedagskalas satsade jag på riktigt bra italienska råvaror och gjorde enkla plockrätter av den goda prosciutton, mozzarellan, kronärtskockorna och salamin. Den basilika- och vitlöksmarinerade kycklingen var det enda som tog lite tid att förbereda, men särskilt avancerat var det inte.

Skivade tomater och mozarella, olivolja, svartpeppar och basilika är en god kombination. Dessutom blir det vackra färger på ett vitt fat!

Tomat och mozarella

Kycklingen blev riktigt god och kvar på fatet fanns inte en enda skiva. Ett gott betyg! Till 10 bufféportioner använde jag fem kycklingfiléer. Jag kryddade med salt och svartpepar, stekte filéerna hastigt i en panna och sedan fick de gå klart i ugnen tills innertemperaturen var på pricken 70 grader. Till marinaden hade jag ungefär 1/3 kruka basilika, 1 vitlöksklyfta, okänd mängd olivolja (börja med ca 2 msk, mixa och späd sedan till önskad mängd), salt och svartpeppar. Använd Flavour Shaker eller mortel för att “mixa” marinaden. Jag skivade kycklingen, hällde över marinaden och ställde den sedan i kylen i ett par timmar. Vid serveringen vinner kycklingen många pluspoäng om den är rumstempererad så att smakerna kommer fram.

Basilika- och vitlöksmarinerad kyckling

Sparris som kokats i några få minuter i saltat vatten smakar bra tillsammans med prosciutto. Jag hade lite balsamicocreme i varje rulle och vill man lyxa till det ytterligare är det gott med lite mozarella och soltorkad tomat i.

Prosciutto- och sparrisrullar

En riktigt smakrik och het salami klarar sig bra på egen hand.

Salami

Oliver är ett måste på mina kalas. Dessutom hade jag ruggigt goda kronärtskockor, en grönsallad, grissini, bröd från Gateau (som finns att köpa på ICA vid Kungsholms torg – heja!), en kronärtskockscreme och ett par ostar på bordet.

Oliver

Till maten drack vi Prosecco la Robínía – ett gott och prisvärt italienskt bubbel.

Jag gjorde en rabarberkompott med flädersabayonne till dessert. Receptet kommer från Coop och finns här. Någon bra bild lyckades jag inte få till, så ni får hålla till godo med den som finns i receptet. Jag gjorde dubbel sats av rabarberkompotten, vilket visade sig räcka precis till tio personer. Sabayonnen däremot hade jag inte behövt dubbla. Jag förberedde sabayonnen dagen innan och förvarade den under lock i kylen och det gick fint. Det hade förresten gått bra att göra även kompotten i förväg.

Till sist; sluta nojja över fredagen den 13:e. Det är ju en bra dag! Jag är visserligen inte född en fredag, men har hunnit fira födelsedagar en hel del fredagar genom åren. Inget har hänt; det har varit tjo och tjim varje gång. Och 13 är så klart mitt turnummer. 😉

6 kommentarer

 1. Nenny

  Kycklingen där lät ju bara supergott. :grin:Vilken temperatur kör man den på?? ❓
  Använder du en digital termometer?
  /Nenny

 2. Anna

  Hej!
  Var köper man balsamicokräm?
  Hälsningar
  Anna

 3. Helena

  -> Anna: Balsamicocreme finns i mataffären och står oftast tillsammans med olivoljor och vinägerflaskor!

 4. KarinW

  Åh vad gott,ska ha buffe på lördag funderar också på kyckling i skivor med marinad. Oliverna såg såååå goda ut!

 5. Susanna B.

  Wow, vilka fina matbilder!! Ni tjejer fortsätter att inspirera mig. Nedräkningen till min Sverige resa har börjat…12 dagar kvar. Jag är så uppspelt. Gissa vad jag längtar efter? Riktigt gott och grovt bröd, typ rågkusar med Västerbottenost. Längtar massor efter GB glass. Speciellt Dajm Strut. Också allt mumsigt godis förståss.

 6. Helena

  -> KarinW: Oliverna ÄR goda! Jag är lyckligt lottad som har nära till Hötorgshallen.
  -> Susanna B: Välkommen hem till Sverige om en dryg vecka! Hoppas att vädret är lite bättre så att du kan få lite “svensk sommar-känsla”. Roligt att du tycker om bilderna. Det är jättesvårt att ta bra matbilder, men när man kan fota utomhus är det lite enklare.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.