Nationaldagsmat

Igår, på nationaldagen, hade vi matjesillspremiär här hemma. Egentligen är matjesill och färskpotatis inte “lovligt” förrän på midsommarafton, men nu när nationadagen har blivit en röd dag och vi har börjat skapa lite tradition kring firandet tycker jag att det är helt ok att bryta mot den där (egna) regeln. Svenskare än matjesill kan det ju inte bli!

Matjesill, färskpotatis, gräddfil och gräslök

Den första tuggan är så där magiskt god. Matjeskryddningen, potatisen, gräddfilen och gräslöken är en perfekt kombination. Italiensk mat i all ära, men en sommar utan matjesill hade jag nog inte fixat.

Vilken maträtt hade du saknat om du inte bott i Sverige? Och ni som är utlandssvenskar; vilka ingredienser eller rätter längtar ni allra mest efter? Vad beställer ni av dem som kommer till ert nya hemland på besök?

26 kommentarer

 1. KarinW

  Matjessill är supergott det! Skulle sakna hårdmackor och kaviar om jag inte bott i Sverige!

 2. Mimmi

  När jag var en månad på filippinerna så saknade jag sånt som det finns salt i. Längtade efter grovt bröd, smör, kaviar, mat utan socker, pålägg utan socker, ja och en hel del till.

 3. Angelica

  Haha, jag bor på Malta och senaste leveransen hemmifrån innehöll just matjesill 😀 Turkiskpeppar är annars en standardleverans. Till alla hjärtansdag fixade jag ner falukorv och makaroner till min pojkvän, han blev lycklig! Romantik på hög nivå…. :S

 4. Charlotte

  Och i USA saknar jag grovt bröd med fiber!!! Det finns “pumpernickel” och mörkt bröd här – men det är endast färgen som stämmer – smaken är långa vägar från det vi är vana vid.. Ungefär som att äta Pågenlimpa som färgats svart-grå-brun… 🙁
  Tänk att få äta kavring, eller Pågens “Fiber Plus” ..mmmmm!
  Saltlakrits är en annan önskedröm…
  Knäckebröd finns här (Wasa och Kavli) och senapsill och vitlöksill också.. Färskpotatis och SVENSKA jordgubbar vore dock underbart..

 5. Fia

  Isterband!!! mmmm, med dillstuvad potatis och Slotts senap, det är det första jag vill ha då jag kommer till Sverige. Grovt bröd har jag lärt mig att baka och färskpotatis – ja den odlar jag själv och allt man sticker ner här i jorden i Georiga (USA) växer så det knakar.
  Nyponsoppa med mandelbiskvier är ju också en höjdare, men min snälla mamma skickar pulver och biskvier. Är det någon som har ett bra recept på mandelbiskvier?
  Fläska med bruna bönor är ju en annan rätt jag gärna vill ha när jag är i Sverige och inte glömma bort stekt strömming med potatismos och massor av lingonsylt…järnspikar nu blev jag hungrig!

 6. Helena

  Vad roligt att så många svenskar i exil hänger här i matbloggen!

  När vi var i Italien i april hann jag börja längta efter grovt bröd – på bara en vecka! Så jag förstår att ni som inte har tillgång till svenskt, mörkt bröd saknar det. Saltlakritsen skulle jag också sakna. Förmodligen ytterligare en massa saker. 😛

 7. Elin

  Jag antar att jag skulle sakna lingonsylt, knäckebröd och glögg 🙂

 8. Imsa

  Slotts senap saknar jag! Bor på Åland så nästan allt annat svenskt kan man köpa här, men konstigt nog inte Slotts senap. Finsk senap är antingen för söt eller sur, den smakar bara inte som “riktig” senap.

  Brukar anlita min mor som senapskurir nån gång per år, senap räcker ju som tur är rätt länge 😀

  Men många utlandssvenskar får väl sina begär mättade på IKEA, dom brukar ju ha en matavdelning med svensk mat.

 9. Filippa

  När jag bodde i Paris var det mjölkchoklad, salt lakrits och just grovt bröd som saknades och Ahlgrens bilar……men sill hittade jag faktiskt i affären – kan ha berott på att handlarens fru var svensk 🙂

 10. Cissy

  Smygstartade också med matjesstill, färskpotatis, gräddfil och gräslök i helgen. Känns lite fusk, är van att bara äta det på midsommar, men grymt va gott det är 🙂 Bra blogg ni har förresten, första gången jag är inne här.

 11. Maria

  Jag bodde utomlands i 6 år och det första jag åt varje gång jag kom hem var surströmming – oavsett årstid!!!

 12. Emelie

  Jag bor utomlands sen 4 år tillbaka och tacka vet jag IKEA, dem har det mesta säsongsvis allt ifrån sill och kaviar till kräftor och julskinka 😛

 13. Petra

  bor i schweiz sen snart 5 år och kan bara säga att ikea är guld värt för en utlandssvensk, de har tom. nyponsoppa och västgötaklosterost (ja, man kan längta efter svensk ost även om man bor i ostlandet 🙂 ) vad ikea tyvärr inte har är FILMJÖLK! det är standardbeställningen. och krämig vit svensk honung. falukorv saknar jag också och frysta oskalade räkor som man kan köpa i lösvikt. varmrökt lax!

 14. Ann

  Mycket går att köpa på IKEA och inlagd sill finns faktiskt att köpa i fiskaffären. Det jag saknar mest är dock leverpastej….som inte finns på IKEA och hemmagjord rårörd lingonsylt.

 15. Lotta

  Jag har bott utomlands halvårsvis i två omgångar och det jag saknat mest är FIL!!! Det finns inget mer perfekt till frukost (och yoghurt är inte tillräckligt bra som substitut tycker jag). Det mesta andra kan man få tag på eller få skickat till sig, men filen funkar det ju inte med.Det är det första jag äter när jag vaknat i sverige igen!

 16. Charlotte

  Oh – jag har cravings för filmjölk här i sötningsmedlens hemland.. (USA) Något surt, friskt, osötat, enkelt….. mmmm! Tjock A-fil… mmm! Här finns “buttermilk” , men denna är rinnande som mjölk och kan inte ätas med sked..

 17. Charlotte

  …nu kom jag på en annan sak jag saknar!! : Svenska räkor och skaldjur! Amerikanska skaldjur är söta på ett konstigt sätt – inte alls salta som våra.. Och jag gillar det INTE! Det samma upplevde jag i Australien – söta stora räkor.. Vad beror detta på?
  Jag är galen i svenska skaldjur, men äter det inte alls här. Baltimore (som jag beinner mig i) är vida känt för sina krabbor, men krabborna är bara söta och jolmiga!

 18. Ingela

  Svensk färskpotatis, filmjölk och fler och bättre mjölkprodukter! Bor i grannlandet Norge och där finns det mesta, men just dessa saker är inte helt detsamma.

 19. Lisa

  Hejsan!
  Jag bor på Teneriffa och det mesta går att få tag på här men inte allt.. Det jag någon gång kan sakna är riktigt god kassler, alla goda fonder, enbär, viltkrydda, Lawreys kryddsalt och andra goda kryddor, olika grova mjölsorter och pärlsocker. Sonen saknar nog mest cognacsmedwurst, Abbas tonfiskpastej, leverpastej och hönökaka.
  Soliga 😎 hälsningar Lisa

 20. henrik

  Hej,
  Jag har precis fått matjessill levererat till Norge, och i tillägg till det brukar jag köpa någon svensk ost – Västerbotten eller Birger Jarl Extra Lagrad, kanske – när jag åker. Kaviar och Wasaknäcke finns så att det räcker och blir över – faktum är att i Norge finns Mills kvar, och deras Kaviar Mix (hette Kavvagott på svenska) är en stående beställning till föräldrarna när jag åker åt ANDRA hållet.

  Beställningar som jag alltid får från svenskar när jag åker över gränsen är gräddfil (den norska rømmen ÄR INTE samma sak, hur mycket den än försöker) och Polly.

 21. Lina

  Jag bo på Nya Zeeland och här har vi inget IKEA än tyvärr. Fil är nog det jag saknar allra mest, det åt jag till frukost varje dag hemma i Sverige. Sen fonder och knäckebröd, annars kan man hitta substitut till det mesta.. och Abbas sill finns faktiskt att köpa i affären här!

 22. Charlotte

  Tänker ordna en “Svensk midsommarfest” för mina vänner i USA!! Tips mottages med tacksamhet! Sill på burk kan man köpa, men tvivlar på att den är lika god som den svenska.. Tror ni att matjesill finns utomlands? Hur översätter man det???
  Tänker köra på potatis med dill och sourcream med gräslök, samt rökt lax och sill.. Jordgubbar och gräddmjölk också förstås. Fler tips på midsommarmat?

 23. Charlotte

  Måste få berätta en skojig sak – jag blev ombedd att beskriva “typiskt svensk ” mat, av några Indiska vänner i USA, och beskrev med all rätt en måltid med kokt potatis, lax, dill, och gräddfil.. – “Boiled potatoes??? Just like that??? Not fried or mashed? Just BOILED potatoes??? I thought Sweden was a rich country!!?” var reaktionen – mina försök att förklara att “less is more” och att kokt potatis är bra mycket godare än friterad mottogs med tveksamhet och misstro… 😉 Hur beskriver man kokt färskpotatis med rättvisa!!??

 24. Leia

  Hej hopp!
  Till midsommarfesten rekommenderar jag att ga till IKEA om du har nagon nara dig, dom saljer Abbas sill och kalles kaviar aven i USA.

 25. Charlotte

  Toppen!!! Tack för tipset! Om någon har ett lyckat kavring-recept får ni gärna dela med er av det också!

 26. bambito.nl@hotmail.com

  q_:viva´la´:_exqisita´cocina´sueca!!!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.