Västerbottensoststipendiet 2008

För nioende året i rad delades Västerbottensoststipendiet ut för ett par veckor sedan och jag var på plats på Restaurangakademien och såg de unga kockarna tillaga sina rätter. Tävlingen vänder sig till avgångselever vid landets hotell- och restaurangskolor och uppgiften är att laga en lunchrätt som ska vara anpassad för att serveras till 10 personer och inte får kosta mer än 20 kr/portion. Dessutom ska Västerbottensost så klart vara en av ingredienserna.

I finalen deltog Karin Brauer från Halltorps Gästgiveri/Ölands gymnasium, Lina Mohlin från Dackeskolan i Mjölby och Sebastian Thureson från HR i Åre och det verkligen kul att se två tjejer i tävlingen.

Under tiden deltagarna lade sista handen vid sina rätter, lyssnade vi på Ingela Stenson från United Minds som pratade lite om osttrender. De ostmästare som Ingela har pratat med berättar om allt mer intresserade ostkonsumenter som är villiga att betala mer för ostar som kommer från små producenter som t ex gårdsmejerier.

Vi fick även smaka på några rätter ur boken Västerbottensost av Susanne Jonsson. Boken är alldeles ny och innehåller 50 recept och fina bilder.

Buffémat
Foto: Helena

Årets vinnare blev Sebastian Thureson och hans rätt gäddrullar med Västerbottensost samt rökt potatispuré. Förstapriset är praktik på Restaurangakademien, Långbro Värdshus och hos Mattias Dahlgren. Vinnaren får ocså ett besök på mejeriet i Burträsk.

Finalisterna
Foto: Västerbottensost

Inlägget från 2007 års Västerbottensoststipendie finns här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.