Västerbottensoststipendiet 2007

Västerbottensost
Foto: Västerbottensost

För ett par veckor sedan var jag på Restaurangakademien och finalen i Västerbottensoststipendiet 2007. Tävlingen, som arrangeras av Norrmejerier, vänder sig till elever i avgångsklasserna på Sveriges hotell- och restauranggymnasier och är ett ypperligt tillfälle för de unga kockarna att visa upp sig och prova på tävlingsmomentet. Tävlingen har arrangerats sedan 2000 och uppgiften är att skapa en modern rätt som innehåller Västerbottensost och kostnaden per portion får inte överstiga 20 kronor.

Eventet började med ett kort Västerbottensostseminarium med Steffo Törnquist som moderator. Ostmästaren Tomas Rudin på mejeriet i Burträsk pratade sig varm för Västerbottensosten och berättade om hur mejerskan Eleonora Lindström blev avbruten i sitt arbete 1872 och att den “misslyckade” osten resulterade i en Västerbottensost. Huruvida Eleonora blev alldeles till sig i trasorna när drängen kom med mjölk till mejeriet och därför missade att röra runt i ostkaret, kan ingen svara på, men håll med om att det är en söt förklaring. Misstagen dokumenterades och osten blev liggande i 12 månader innan den provsmakades och resultatet var förvånande; en smakrik ost med styrka. Västerbottensosten var född!

Efter seminariet bjöds vi på buffé med rätter från Västerbottensosts recepthäfte “Våra favoriter” (recepten finns i här). På tallriken finns bl a sparrispaj, kyckling- och mangosallad och rostad paprikasoppa med scampispett. Bara godsaker!

Buffémat
Foto: Helena – med risig kamera

Under tiden vi åt svettades de tre finalisterna Sebastian Thell (Mjölby), Jesper Kansten (Öland) och Johan Noring (Åkersberga). Under dagen hade de lagat sina rätter i köket på Restaurangakademien och att vänta på juryns beslut kan ju ge även den tuffaste spaghettiben. Motiveringen löd:

Juryn är djupt imponerad av denne rustika men eleganta rätt. Den tävlande har lyckats skapa en fungerande helhet i en rätt som känns nutida. Egenskaperna i Västerbottensost framträder tydligt och trevligt. Ribban är högt lagd, men han har inga problem med att ro i land rätten.

… och vinnare blev Jesper Kansten som får praktisera på Erwin Lauterbachs restaurang Saison i Köpenhamn i tre veckor.

Jesper Kansten - vinnare av Västerbottensoststipendiet 2007
Foto: Anna Hållams

Jesper Kanstens vinnarrätt; varm terrin på fläsklägg, äpple, svamp och rotselleri. Västerbottensost-créme, pärllök i surkål samt rosmarin- och oststicks.

Jesper Kanstens vinnarrätt - Varm terrin på fläsklägg, äpple, svamp och rotselleri. Västerbottensost-créme, pärllök i surkål samt rosmarin- och oststicks
Foto: Anna Hållams

I goodie bagen som jag fick med mig hem fanns inte helt oväntat Västerbottensost; både i bit och färdigriven i påse. Och Steffo Törnquists bok “Smak – en bok om livets salt“.

5 kommentarer

 1. Oskar

  Är Västerbotten Sveriges bästa ost tycker ni? Vad sägs om Allerum? Andra konkurrenter om titeln?

 2. Kinna

  Synd att eventet endast var på dagtid, annars hade jag gärna gått på det för du verkar haft det superbt!

 3. Elin

  Oskar, en onekligen viktig fråga tycker jag! Jag har ju varit sann Västebottenentusiast men Allerumosten ändrade min världsbild en hel del när jag åt den för första gången, kanske minns du här; https://www.ragazze.se/2007/03/10/ostchock/

 4. Caroline

  Mmmm Västerbottensost är smaskens:razz: Västerbottensparfait är en höjdare jag prövat på!

 5. Västerbottensoststipendiet 2008 » Tre tjejer i köket

  […] Inlägget från 2007 års Västerbottensoststipendie finns här. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.