Hembakat bröd

I senaste numret, nr 2 – 2008, av Allt Om Mat hittade jag ett recept på ett grovt bröd med rågkross, linfrö och solroskärnor. Precis ett sådant bröd som jag gillar. Dessutom så enkelt att det passar en bakanalfabet som jag. Ingen jästid (eftersom det är bikarbonat istället för jäst i degen), bara röra runt och fördela i formar.

Det klurigaste var att inte bränna bröden i gasugnen. I receptet står det att bröden ska stå långt ner i ugnen, vilket ju betyder att de ska stå långt upp i min gasugn (eftersom all värme kommer underifrån). Det blev ändå lite bränt i botten, men sedan en fiffig läsare tipsat om att jag ska ha en plåt under gallret i ugnen kommer det att gå galant nästa gång.

Nybakat bröd

Till två bröd behöver du:

6 1/2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 dl rågkross
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 lite filmjölk

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sirap och filmjölk och rör runt ordentligt. Häll degen i två smorda avlånga brödformar och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 1 1/2 timme. Låt bröden kallna på galler.

Helenas kommentar: Det här brödet är både gott och saftigt. Det passar bra som frukostbröd, men minst lika bra som tillbehör till sallader eller varmrätter. Med lite färskost eller t ex hoummos blir det extra gott.

8 kommentarer

 1. Maria

  Det ser fantastiskt ut! Har du invigt bakboken nu då? :mrgreen:

 2. Elin

  jag tror minsann att du får en sådan där baksten nästa gång du fyller år 😆

 3. Anna

  Tror att det är exakt samma recept som finns i “Soppor, bröd och röror” av systrarna Eisenman (förutom att russin saknar i det här). Nu har jag lyckats packa ned just den kokboken i ett flyttlass, så jag kan inte kolla men jag är ganska säker på det. Bakade det själv för några veckor sedan och det är så fantastiskt gott!

 4. Helena

  -> Maria: Inte ännu, men det här receptet ska absolut skrivas på första sidan i bakboken!
  -> Elin: En vad???
  -> Anna: Du har rätt! Jag bläddrade precis igenom “Soppor, bröd och röror” och hittade ett recept på sirapslimpa med russin som enda tillägg. Där ser man! 🙄

 5. Oskar

  Elin: Helena verkar inte riktigt ha koll på bakstenar. Jag förslår att du ger den till mig istället 😉

 6. Elin

  Möjligtvis så kan de vara lite tunga att skicka på posten?! 😎

 7. Charlotte

  Ser ut som det “Danska Rågbröd” man kan köpa i butiken – är det samma? Eller är det någon som har receptet på “danskt rågbröd”? Det är så saftigt och gott!

 8. Sophia

  Mmm, detta blev supergott 🙂 och va enkelt det var!
  Hade dock ingen sirap hemma men tog honung istället men bara 1/4 av den mängd sirap det skulle vara. Bikarbonat hade jag inte heller men tog bakpulver och dubblade den mängden. Det mesta går om man vill 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.