Gröna nyårslöften

För ett tag sedan skrev Lisa och uppmanade till att avge gröna nyårslöften och även om det redan gått två veckor av det nya året så är det inte för sent att lova bot och bättring.

Helena

 • Köpa mer närproducerat kött. Dels för att minimera transportsträckan och dels för att jag mår bra att veta varifrån köttet kommer.
 • Diska så lite som möjligt under rinnande vatten. Jag är en riktig slarvmaja, jag erkänner…
 • Använda plastburkar oftare och på sätt minimera användandet av folie.
 • Bli ännu bättre på att ta tillvara på rester; både tillagad mat och ingredienser som blir över och ligger i kylskåpet. Bättre matlagningsplanering, helt enkelt.
 • Bli bättre på att köpa ekologisk lax. Det hade dessutom varit bra om jag kunnat lova att inte köpa/tillaga/äta någon av de fiskar som finns på WWF:s lista över överfiskade arter, men jag är alldeles för förtjust i tonfisk för att jag ska kunna låta bli helt och hållet.

Elin

 • Inte bära hem vatten från butiken. Galet onödigt när man tänker efter. (Kan dock tänka mig att fuska med Ramlösa Granatäpple vid högtidliga tillfällen…)
 • Leda en mer aggressiv sopsorteringskampanj här hemma
 • Jaga mer energisnåla alternativ i hemmet. Byte av vitvaror i köket är på gång, lampor kan släckas, och onödiga omgångar med tvättmaskinen kan undvikas. Det här är ju också ett löfte som går att utvärdera med hjälp av elräkningen… 🙄

Maria

 • Jag ska sluta använda pappmugg till kaffe/te på kontoret, istället ska jag använda porslinsmugg. Dessutom ska jag minska antalet takeawaymuggar och i den mån det går lämna dem för återvinning.
 • Sluta köpa hem mineralvatten och välja kranvatten istället för mineralvatten på krogen.
 • Bli bättre på att använda upp de råvaror vi köper hem, tyvärr hamnar alldeles för mycket i sopkorgen pga överentusiastiska inköp och brist på planering. 😳
 • Fortsätta klicka på Ett klick för skogen och Klimatbalans

2 kommentarer

 1. Kajsa

  Ni får göra en uppföljning om ett tag o berätta hur det har gått 🙂

 2. Sofia

  Kul! Jag har länge haft problem med att jag kastar mat av samma anledning som Maria, jag köper hem för mycket och har inte planerat. Innan jul började jag gör matlistor…oh vad jag älskar mina matlistor kommer aldrig att sluta! Måste verkligen rekomendera viltkött om ni har möjlighet att få tag i det, nyttigt och kan väl inte bli mer ekologiskt!!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.