Grönsaker, lax och stekt quinoa

På torsdagarna brukar jag kasta ett halvt öga på Niklas Mat i SVT och i ett av programmen nu i höst stekte Niklas quinoan efter att han kokat den. Smart drag. Jag testade och inte nog med att quinoan blev mindre blöt, den blev även nötigare i smaken. Gott! Jag hade inte i någon vitlök eller andra ingredienser i quinoan när den låg i stekpannan, men det hade helt säkert varit ännu godare.

Till quinoan gjorde jag ugnsstekta grönsaker och lax. En pålitlig kombo. Ta de grönsaker du gillar eller har hemma, stek i ugnen och tillsätt sedan laxen ungefär 10 minuter på slutet.

Grönsaker

Till två personer behöver du:

2 morötter
1/2 purjolök
1 fänkål
12 små champinjoner
en rejäl näve färsk oregano
olivolja
flingsalt
svartpeppar
2 portionsbitar lax
citronpeppar

3 dl quinoa
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning

Gör så här:

Skär grönsakerna i lämplig storlek så att de blir klara samtidigt (morotsbitarna behöver alltså vara minst). Om du har hittat små champinjoner kan de stekas hela. Lägg grönsakerna i en ugnsform, droppa över lite olivolja och krydda med salt, peppar och färsk oregano. Stek i ugnen i 175 grader. Lägg laxen på grönsakerna efter ca 15 minuter, krydda med salt och citronpeppar och stek i ugnen tills laxens temperatur är 55 grader (tar ca 10 minuter).

Skölj quinoan noga i kallt vatten och koka den sedan i vatten och buljong i ca 15-20 minuter. Hetta upp en teflonpanna och stek quinoan för att bli av med den sista vätskan. Ca 5-10 minuter i stekpannan räcker fint.

Servera grönsakerna, laxen och quinoan tillsammans med den goda lime- och yoghurtsåsen.

Grönsakslax

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.