Taktik för brödbak

Med hopp om lite framförhållning för en gångs skull så har jag precis gjort en fördeg som ska bakas ut till limpor i morgon. Det är tänkt att bli Brunkans Långa om jag lyckats hålla mig till receptet. Eller ja jag har nog redan misslyckats eftersom jag inte hade grahamsmjöl så nu är det rågmjöl i fördegen i stället.

En sak som jag funderade över när det gäller brödbak är att man hänvisar till “dag 1”, “dag 2” eller som nu att fördegen ska stå över natten. Innebär det då att det är 24 timmar som det ska jäsa? För mig är det lätt att gå händelserna i förväg och göra en fördeg på kvällen och baka ut morgonen därpå, men då är vi ju nere på 12 timmar? Så finns det något brödproffs som kan förklara om det har någon betydelse om just denna fördeg står 12 eller 24 timmar? För om det räcker med 12 så skulle man ju då kunna göra en fördeg på morgonen innan man åker till jobbet och sedan baka ut det på kvällen?

7 kommentarer

 1. Eva

  Jag tror att du kommer hitta svar på “livets frågor” 😉 här: http://paindemartin.blogspot.com/ Böraj läs här: http://paindemartin.blogspot.com/2007/09/baguettelogistik.html Martins blogg är en höjdare rakt igenom.

  Eva

  Ps över natten måste betyda max 12 timmar

 2. Martin

  Jag bakade just brunkans långa häromsistens. Lät försdegen stå över natten, och det räckte gott och väl. Faktum är att fördegen nog kunde stått lite kortare tid, min blev lite vattnig i botten … Men det funkade bra ändå. hej!

 3. Elin

  Min fördeg har stått i ca 24 timmar, det bara föll sig så eftersom vi varit borta på barnkalas tills nu, värre är väl att jag saknar degblandare och man ska ju köra degen i en kvart med en sådan, så jag var glad optimist och vevade lite för hand. Tyvärr så sammanföll detta med en enorm matsvacka hos famljens yngsta, så jag knådade degen i två minuter förhand för att sedan prioritera pastakok mm för att dämpa ljudnivån här hemma. Om en timme blir det kalljäsning och det ska bli spännande se om det blir något bröd överhuvudtaget.. återkommer!

 4. Storjägarn´

  Mycket bra fråga. Den har jag ochså undrat över. Det kan ju till och med bli mindre än 12 timmar om man börjar på kvällen ( när iilllet sätter igång)…. hoppas någon har ett bra svar.

 5. Elin

  Ok sä här gick det med Brunkans Långa:
  – fördegen stod i 24 timmar
  – sedan slarvades det hemskt med knådningen pga tidsbrist
  – kalljäsningen fick däremot stå i ca 12 timmar “över natten” och det fullkomligt svämmade över i kylskåpet!
  – utbaket gick fint och brödet blev jättebra! Väl värt att testa!

 6. Jenni

  Hjälp en finne!
  Jag hittade just ett recept på dinkelbröd som jag gärna vill baka ikväll. I receptet står det “½ paket färsk jäst”.
  Så nu undrar jag hur stora jästpaket ni har i Sverige:?:

 7. Elin

  50 gram! Lycka till!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.