De röda vinbärens vara eller inte vara

Det börjar bli bråttom att plocka av de röda vinbären men uppriktigt sagt så vet jag inte vad jag ska göra med dem! Röd vinbärssaft är inte så kul och även om jag funderar på att göra gelé av några bär så går det ju inte åt så stora mängder.

Vi har även en svart vinbärsbuske men den gav inga bär i år tyvärr – det känns som om de bären är mer användningsbara.

Plocka eller inte plocka. Det är frågan…

26 kommentarer

  1. Sara

    Min favoritefterrätt på sommaren är röda vinbär (med lite socker på om man tycker att det är för surt.) tillsammans med vaniljvisp. Superenkelt och jättegott! Prova om du inte redan har gjort det!

    Hälsningar Sara

  2. Linnéa

    Jag har gjort paj några gånger på röda vinbär, har hela frysen full från förra sommare. Det är faktiskt riktigt gott.
    Annars kan man göra vin på dem, om man gillar att pyssla med sånt!

  3. Anna

    Plocka dom och gör gelé till vinterns stekar!!!

    säger jag som önskar jag hade vinbärsbuskar i trädgården….

  4. emma

    visserligen krävs det en del svarta också. men min favorit är saft på hälften röda och hälften svarta vinbär. men för den som gillar hallonsaft skall det även bara en bra bas till det, krävs inte mycket hallon för att de skall ta över all smak. ett litet tips för den safttokiga bara… 🙂

  5. karin

    Testa Kryddig vinbärssylt, lite dragning åt chutney och gott som alternativ till lingonsylt
    http://fonster.blogspot.com/2007/07/rda-vinbr.html

  6. Elin

    Kryddig vinbärssylt var en bra ide tycker jag, bären behöver liksom pimpas upp lite 😆

  7. tina

    plocka och frys, så kan du fundera ut vad du vill göra av dom. bär är ju alltid roligt att ha i frysen. den här kakan bakade jag i våras, den var god vill jag minnas.
    http://www5.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15755

  8. Oskar

    Vinbär nu? Är det möjligt? Mina mognade för mer än en månad sedan.

  9. Elin

    Oskar, jamensåbra, berätta nu vad DU gjort med dem! :mrgreen:

  10. ellie

    Krångla inte till det. Plocka och frys in. Sen har man vinbären till smoothies hela vintern eller superenkla vardagsefterrätter/mellanmål med turkisk yoghurt, hasselnötter, torkad frukt & lite honung. Trevlig matblogg ni har förövrigt – jätteinspirerande!!!

  11. Sara & Linda

    Jag har recept på en vinbärs kaka, bara att hojta om du vill ha receptet.

  12. Oskar

    -> Elin: Om jag säger så här. När jag kom hem från semestern kunde jag konstatera att de hade mognat medan jag var iväg. Kunde också konstatera att skatorna hade gått upp ca ett kilo i vikt vardera. Och att fågelskiten hade en färg som hade fått vilken veterinär som helst att göra en coloskopi för att utesluta tarmblödning. (Jag? Bitter??)

    MEN. Att frysa dem hela är enkelt. Och att blanda med blåbär till en paj är inte dumt.

  13. Kurt

    Alla andra ger ju bara recept, det behövs något mera radikalt. Gräv upp busken och plantera fler svartavinbär, eller varför inte bärhäggmispel eller svart bäraronia.

  14. Elin

    Kurt jag är faktiskt helt inne på din linje! Vi har planer på att flytta alla bärbuskar och för min del så är det hög prioritering med bättre svarta vinbär! Vi flyttade in här i radhuset förra hösten så det är nu man börjar inse vad man ivll prioritera i trädgården 😉

  15. Åsa

    Vill bara tipsa om att en saft på rabarber och röda vinbär, ungefär lika mycket av varje, blir milt rabarbersmakande (mmm…) och vackert ljusrosa. Mycket bättre än bara rödvinbärssaft som inte är så rolig. Kanska något att göra av den trista rabarbern som fortfarande finns i landet?

  16. Filippa

    Hej Elin, inte gräva upp dom ? Vinbär som är så gott i kakor, saft och allt annat. Nu hittar jag inte tidiningen men förra sommaren hade Allt om Mat ett recept på en kryddig rödvinbärsmarmelad som är underbar till ost bla. Med kanel bla. Smaskens. 😆

  17. Matfredochstil

    Jag tycker ni ska plocka dem! Frys in och använd som härlig dekoration på söta tårtor, maräng, cheescakes mm. Man kan ju även ha dem till annan dekoration, så spara!!!

  18. Intressesmurfen

    Elin, Å röda vinbär – klart du ska plocka! Vill också ha röda vinbär. Jag tycker att det är underbart gott frusna till glass. Styckfrusna blir de dessutom vackar dekorationer både till glassen, andra efterrätter och bakverk.

  19. Emma

    Plocka! Sen så mixar du dem med lite naturell eller vaniljyoghurt. Den kombon är helt oslagbar! Yummie! 😀

  20. AF

    Vi har också blivit med trädgård i år och där finns en röd vinbärsbuske. Ingen av oss är så jätteförtjusta i detta bär. MEN så hittade jag recept på en kaka med röda vinbär i SvD i juli. Försökte hitta det på nätet men kan inte hitta det i Tastelines receptsök. Kakan är enkel att göra, utan bakpulver och så vänder man bären i kanel+socker och häller på dem sist. Och den blir jättegod!

  21. Petra

    Frys dem hela och när andan faller på tina dem i rumstemperatur, koka en god seg kolasås. Lägg upp vinbär och vanlijglass i skålar och häll varm kolasås på bären. 😛

  22. Kakelimakan

    Frys och ha till viltsås istället för lingon. Blir väldigt vackert också.

  23. Tre tjejer i köket » Nils Emils vinbärskaka

    […] En del vinbär har blivit saft och så har vi gjort den här kakan som blev riktigt god. Den är väldigt söt ska tilläggas, så man kan minska lite på sockret någonstans, kanske i bärblandningen – men jag skriver ner receptet som vi gjorde den så att jag minns till nästa gång. Receptet kommer från Nils Emil Ahlin som ofta levererar bra vardagsrecept som jag tycker om.  Mer tips på vad du kan göra med röda vinbär hittar du i den här tråden. […]

  24. Recept Röda Vinbär | Länkkatalogen

    […] De röda vinbärens vara eller inte vara » Tre tjejer i köket […]

  25. Recept Vinbär | Länkkatalogen

    […] De röda vinbärens vara eller inte vara » Tre tjejer i köket […]

Lämna ett svar till Kakelimakan Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.