Olivtips

Precis som Elin skrev i helgen så bidrog jag med lite olivprat i en artikel i Uppsala Nya Tidning i förra veckan. Att få möjlighet att skriva om sådant jag tycker om är förstås roligt, så nu fortsätter jag och delar med mig av mina favoritoliver:

Oliver
Foto: Jonas Askeroth

Stora gröna Mammotholiver – olivernas Rolls Royce och en riktig tuffing. Mina absoluta favoriter. Odlas i hela Grekland.

Gröna marockanska oliver – små och smakrika oliver från Marocko. En bra nybörjaroliv!

Grekiska Kalamataoliver – odlas i området Kalamata i södra delen av Grekland. Varierar i färg beroende på klimatet och kan t ex vara rödlila, bruna och svarta. Vackra och goda!

Soltorkade svarta oliver – de här oliverna är annorlunda och intensiva i smaken, med en god sälta. De svarta olivernas tuffing!

Fontanas gröna oliver med kärna – säljs i glasburk och finns i de allra flesta matbutiker. Riktigt goda. Finns i min kyl med jämna mellanrum.

ICA:s Kalamataoliver med kärnor – ett helt ok alternativ till lösviktsoliverna från saluhallen.

Jag äter som mest oliver under våren och sommaren. De salta och beska oliverna piffar till vilken sallad som helst, är en bra kompis till en god ost och kan med lätthet ätas precis som de är. Ät och njut!

5 kommentarer

 1. Katta

  Owaw!
  Tack för alla tips!
  Jag brukar köpa gröna marockanska oliver på konservburk i Hammarkullen (Göteborg) marinera med god olivolja, citron och citrontimjan!

 2. Joakim

  Hej !
  Vart köper man soltorkade svarta oliver någonstans ? Jag har googlat runt och inte hittat någonstans.
  Mvh Joakim

  1. Helena

   Jag köper dem i Hötorgshallen, så en saluhall eller delikatessbutik är mitt tips.

   1. Joakim

    Tack snälla för ditt tips 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.