Fläskfilé med konjaksås

Min svärmor är en duktig matlagare, och en flitig Ragazzeläsare, och när M och jag är på besök hos henne blir vi rejält bortskämda. För ett par veckor sedan åkte vi söderut över helgen och blev bjudna på den ena godsaken efter den andra. Bl a den här fläskfilérätten med konjaksås.

Till fyra personer behöver du:

6 hg fläskfilé
salt
svartpeppar
Sås:
2 msk koncentrerad kalv- eller viltfond
3 dl vatten
1 bananschalottenlök
1/2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 knippe färsk timjan
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk japansk soja
1 msk konjak
2 msk Maizenaredning
salt
vitpeppar
1 dl frusna lingon – till servering

Gör så här:

Bryn fläskfilén runt om och låt den sedan gå klart i ugnen i 175 grader. Använd stektermometer; innertemperaturen ska vara 75 grader. Låt fläskfilén vila i aluminiumfolie en stund (minst 10 minuter) alt. gör den klar kvällen innan servering.

Hacka schalottenlöken grovt (såsen ska silas, så lägg ingen energi på att finhacka om du inte har lust med det!) och fräs den hastigt i lite olja. Tillsätt fond, vatten, tomatpuré, lagerblad och timjan och låt koka ihop i ungefär 10 minuter så att det återstår ca 2 dl vätska. Sila såsen och låt den sedan koka upp igen. Tillsätt grädde, soja och konjak. Pudra över Maizenaredningen och låt puttra i ett par minuter. Smaka av med vitpeppar och ev. salt.Skiva fläskfilén, strö över frusna lingon och servera tillsammans med konjaksåsen och ex. klyftpotatis.

Fläskfilé med konjaksås

Till maten drack vi det röda vinet Allesverloren (nr 29002); ett smakrikt och fruktigt vin med lite bärton som passade riktigt bra.

Kommentar: Utöka mängden konjak om du tycker att såsen blir ännu godare av ytterligare några droppar. Var däremot försiktig med saltet; både fonden och sojan ger sälta.

En kommentar

  1. Charlotte

    MUMMA!!!! Är det kantareller du har till på bilden?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.