Elvakaffe

Farmor brukade fika runt klockan elva. Det var elvakaffe. Gick man dit och hälsade på lite oanmält så där strax en kvart innan så visste man att man kunde få fika.

Elvakaffe är ett sådant där sympatiskt ord tycker jag och framför allt så är det en väldigt behaglig sysselsättning. Det funkar dock inte på jobbet, det är ju en knapp timme innan lunch och det är ofta då man har som mest att göra, men när man är hemma så är elva en lagom tid på dagen för att dricka kaffe. Varför är det så? Finns det någon hormonell förklaring? Eller är det för att posten förhoppningsvis precis har kommit då?

Farmor, som tillhörde småkaks och-bullgeneration, tinade ofta en kanelbulle i ugnen och bläddrade i sin Allers. Är elvakaffet så enkelt att det handlar om att unna sig lite vardagslyx när man har varit uppe och stökat i några timmar? Själv har jag ju trillat dit på Marias chokladtips och tar gärna två bitar till kaffet. Och så bläddrar jag i högen av tidningar. Fast bara till elvakaffet.

13 kommentarer

 1. Camilla

  Det finns en bok med namnet Elvakaffe! En nostalgisk bok med korta texter och bilder av kokkaffe, slitna arbetarkvinnor och sköra porslinskoppar. Utgiven för några år sedan!

 2. Husmodern

  Är det inte så enkelt att när man är hemma vaknar man ofta senare, och då passar det med elvakaffe, men är man på jobbet dricker man tidigare..? Min farmor hade till synes släta bullar, men när man bet i dem var det en liten grotta med kanel, socker och smör… Mmmm!

 3. Helena

  Jag är allvarligt orolig för att elvkaffet, de tunna kaffekopparna och Hemmets Veckotidnig (som min farmor prenumererade på, hon var ingen Allerstant) kommer att försvinna med tantgenerationen. Jag menar, 40-talisterna har ju jympadojjor och luvtröjor och de känns inte så elvakaffiga. Det finns liksom inte så många tanter med sockervaddshår längre. Vi 70-talister får nog starta föreningen “bevara elvakaffet”… 😛

 4. Oskar

  Jag (70-talist) är en stark förespråkare av elvakaffet. Även på jobbet propagerar jag för nämnda kaffe. Ibland möts förslaget av ett “Elvakaffe – vad är det?”. Jag brukar som regel svara: “Det är fikat mellan tiokaffet och lunchen”

 5. Elin

  Camilla, jag glömde ju nämna kaffekopparna med supertunna kanter, helt klart ett måste för elvakaffe. Med fat förstås.

  Husmodern, fast farmor var nog uppe redan vid fem och kokade gröt så den teorin stämde då inte in på henne.

  Helena, ja varför inte, du har ju redan gråa hårstrån 😉 *duckar*

  Oskar, haha, och hur många koppar hinner du med efter lunchen?

 6. Emma

  Haha, jag brast ut i skratt när jag läste rubriken! Länge leve elvakaffet 😉 Högst viktigt att vi unga bevara denna tradition. För vem vill inte ha kaffe och småkaka ,alt bulle? Mysigt att kunna träffas på detta, enkla, sätt!

 7. Linnéa

  Måste säga att denna tradition fortfarande lever kvar hos min mormor och hennes systrar. Mellan 10 och 11 någon gång träffas de och tar en kopp kaffe med något litet till. Jag tycker det är en mysig tradition och på sommrarna när man bor där ute får man helt glatt finna sig i att de stövlar in ett gäng släktinger i 11 snåret, vare sig man vill eller inte!

 8. Molarin

  Det är inte så att kaffet är sparat från frukosten och börjar svalna i termosen efter 11? Isåfall är jag mot elvakaffe. 🙂

 9. Elin

  Molarin, det låter som att du också har jobbat åt landstinget innan de blev uppgraderade med kaffeautomater. Det var på den tiden när man kokade kaffe kl 07 och kl 14, och som sedan stod i 7 timmar per gång. Huh.

 10. Oskar

  Åh!? Har landstingen uppgraderat till automater?

 11. Elin

  Åtminstone här i Sthlm så gjorde de det innan jag övergav dem. Får man inte en rykande färsk cappuchino nere i söder Oskar?

 12. Oskar

  Om du menar de där trista automaterna från Selecta så finns de på vissa ställen här också. Men “rykande färsk cappuchino” vetefasen om man får ur dem. Jag har analyserat deras innanmäten, maskinerna, och de har bara tre behållare; chokladpulver, kaffe och mjölkpulver. Sedan kan dessa tre ingredienser på något fantastiskt sätt blandas till ett tiotal olika drycker. Otroligt va? Wiener Melange heter det tydligen då man ger full pupp på alla kranar. En montör berättade för mig att man då man ska “rensa” maskinen ska trycka fram just en eller två Wiener Melange. Just det där rensningstricket har fått mig att tappa lusten för denna alla söta kaffedrinkars moder.

 13. Tre tjejer i köket » Tummen upp för Crescendo

  […] i sig på två minuter, utan mer ett efter-maten-kaffe i lugnan ro om jag får gissa. Eller kanske elvakaffe…   Ja jag gillar det […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.