En helt vanlig skinkstek

Det enkla är för det mesta det allra godaste. Att göra en stek tar visserligen ett par timmar, men under tiden den står och puttrar på spisen kan man passa på och göra en massa andra saker. Låt dig alltså inte avskräckas av den långa tillagningstiden.

Att hitta en stek med ben och svål visade sig vara i princip omöjligt i höstas, men mamma förbarmade sig och såg till att pappa fick med sig en stek när han var här på besök för ett tag sedan.

Stek i grytan

Till två personer behöver du:

ca 5 hg skinkstek (om du har tur och får tag i en stek med ben får du lägga till ca 2 hg)
salt
vitpeppar
margarin – till stekning
ca 8 dl vatten
2 1/2 msk redning
några droppar colloritsoya
ca 1 dl grädde

Gör så här:

Salta och peppra steken och bryn den sakta på alla sidor. När steken är färdigbrynd; häll på vatten, sänk värmen och låt puttra under lock i ca två timmar. Se hela tiden till att det finns ca 1 1/2 cm vatten på botten av stekgrytan. Vänd steken minst en gång. När köttet börjar lossna från benet eller falla isär är den klar. Ta upp köttet och vispa ur grytan med ett par deciliter vatten. Koka upp, tillsätt redning och låt koka i ca tio minuter. Späd med grädde (och ev. lite extra vatten om såsen har blivit väl tjock). Krydda med salt och vitpeppar och tillsätt några droppar soya. Servera tillsammans med kokt potatis och svartvinbärsgelé. Allt annat än mjölk är uteslutet som måltidsdryck! 😉

Skinkstek, sås, potatis, svartvinbärsgelé och sallad

4 kommentarer

  1. Molarin

    Då vet jag vad jag ska göra i helgen! Tack!

  2. Skinkaenajs

    ah visst, herregud vad gott det är med skinkstek OOOOOOOOOOJAAAAAAAAAAAAAAAAAAH!

  3. Malin

    Nu hoppas jag det blir gott eftersom jag ska bjuda svärföräldrarna på stek nu om ca 3 timmar 😀

    1. Helena

      Det hoppas jag också! Hur gick det?

Lämna ett svar till Skinkaenajs Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.