Gästblogg: 25-årsmiddag

Ett nytt gästbloggsinlägg; den här gången från Helenas lillebror och hans sambo Emma i Karlskrona. Lillebror Andreas fyllde 25 år för två veckor sedan och det firades med middag hemma hos småfolket. Storasyster Helena kan inte annat än känna sig nöjd när Andreas och Emma visade sig ha dokumenterat tillagningen noggrant. De har nog blivit hjärntvättade! 😉

Så här skriver Emma:

Sambon har nyligen fyllt 25 och i en hel djungel av recept bestämde vi oss till sist för en förrätt och huvudrätt. Eftersom vi ville testa på något helt nytt tog det ett bra tag innan vi kunde bestämma oss, det finns ju hur många goda recept som helst. Vi hade två regler för menyn: 1) inte för avancerat och 2) snällt mot plånboken. Detta blev det:

Förrätten bestod av fylld paprika med en röra av fetaost, vitlök, olivolja och basilika. Receptet hittade vi på tasteline.se. Vi delade varje paprika på fyra och serverade sedan två kvartar per person. Man kan alltså halvera mängden paprika.

Fyllda paprikor - på väg in i ugnen

Till fyra personer behöver du:

4 röda paprikor
300 g fetaost
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
25 g basilika

Gör så här:

Dela paprikorna i fyra delar på längden och kärna ur. Förväll paprikan i en kastrull med kokande lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Ta upp paprikan och spola den med kallt vatten så att kokningen avstannar. Låt rinna av. Mixa fetaosten i matberedare med olivoljan, basilikan och en pressad vitlöksklyfta tills det blir en slät massa. Sätt ugnen på 175 grader. Fyll paprikabitarna med fetaoströran, lägg dem i en ugnsfast form och grädda 30-35 minuter.

Fyllda paprikor

Huvudrätten bestod av fläskfilé fylld med fetaost, babyspenat och soltorkade tomater. Till fläskfilén serverades ungsstekta potatisklyftor och ädelostsås (såsen kommer från ICA-förlagets kokbok, 2001).

Till 12 personer behöver du:

4 fläskfiléer á 500 g
1 1/2 pkt fetaost
1/2 burk soltorkade tomater i olja
ca 40 potatisar
olivolja
salt
Santa Marias krydda “Pommes Frites Kartoffel”
Sås
3 msk margarin
6 msk vetemjöl
12 dl mjölk
300 g ädelost
salt
vitpeppar

Gör så här:

Blanda ingredienserna till fyllnigen i en matberedare. Skär ett djupt snitt längs med fläskfilén och lägg i fyllningen (ungefär fyra matskedar/fläskfilé á 500 g). Ta därefter ett snöre och bind tätt ihop fläskfilén så fyllningen inte åker ut. Stek sedan filén runt om så att den får fin yta och låt den sedan gå i ugnen tills köttet är genomstekt, ca 50 min på 175 grader. Skär sedan filén i lagom stora bitar och servera. Köttet blir saftigare och mer smakrik genom att låta det gå klart i ugnen.

Fyllning till fläskfilé

Fläsfkilé med fyllning

Bomullssnöret håller fyllningen på plats

Fläskfilé i stekgrytan

Borsta potatisen och dela i klyftor. Fördela dem på en plåt, ringla över olivolja och krydda med salt och Santa Marias Pommes Frites Kartoffel-krydda. Stek i ugnen i ca 200 grader i ca 40 minuter.

Såsen: Smält matfettet i en kastrull. Rör i mjölet och tillsätt mjölken. Låt koka i 5 minuter innan du smular ned ädelosten. Smaksätt med salt och peppar efter önskemål. Otroligt lätt och suveränt god sås, som för övrigt även passar utmärkt till pasta.

Eftersom vi tyckte det var lagom att laga förrätt och huvudrätt hoppade vi över efterrätten och bjöd istället på champagnefylld tryffel från chokladbutiken Elit-Choklad i Karlskrona till kaffet.

Fylld fläskfilé, potatisklyftor och ädeloståsr

/ Emma

6 kommentarer

 1. mamma/svärmor

  och OJ vad gott det var!! Något de gärna får göra om tycker jag.

 2. Maria

  Trevligt med fler gästbloggare, föredömligt dokumenterat ❗

 3. Susanna B.

  Det ser verkligen fint och gott ut! Undrar om man kan byta ut ädelosten i såsrecepten till annan smaksatt ost?

 4. Helena

  -> Susanna B: Det kan man säkert. En smakrik, lagrad ost och lite färska örter skulle nog bli en bra kombo, tror jag. 😛

 5. Anna

  Från en som blev bjuden på denna utmärkta middag, kan jag bara säga – laga den! Det var suveränt gott!! (Från en 100% objektiv storasyster):lol:

 6. Yvonne Hoberg

  Visst har man rätt att vara stolt när ens yngsta dotter o hennes Andreas lagar så supergod födelsedagsmiddag! Ni måste bara testa fläskfilen den var superb/Yvonne

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.