Hittat hos farmor

Min farmor har nyligen gått bort och när jag var nere i Karlskrona i helgen hittade jag några extra fina saker i hennes lägenhet. Bl a fyra tekoppar med fat som varken pappa eller mina småsyskon var intresserade av. Tur för mig. Kopparna kommer från Rörstrand och är förmodligen från 50- eller 60-talet, men jag har ingen aning om vilken modell det är och det var ju riktigt dumt att jag inte passade på att fråga den lilla tanten med sockervaddshåret medan hon levde.

Farmors gamla Rörstrandskoppar

I farmors linneskåp fanns nästan hundra kökshanddukar; de allra flesta broderade med hennes monogram. En riktig guldgruva. Handdukarna var det förstås fler än jag som ville ha, men vi fick ändå närmare 20 stycken var. Mitt kökshandduksbryderi är alltså löst.

Farmors gamla kökshanddukar

11 kommentarer

 1. Malin

  Koppen heter Mon Amie!
  Tillverkare: Rörstrand. Formgivare: Marianne Westman. År: 1952-1987.

  Servisen var formgivaren Marianne Westmans genombrott och hennes
  största framgång. En svensk 50-talsklassiker som står sig mycket väl i dag.
  Kaffe- och tekoppar finns i två olika modeller; rak och rund. Assietter finns
  i tre olika variationer; helt mönstrad över kanten, helt mönstrad men med vit kant
  eller vit med mönstrad bred ring.
  Stabilt höga priser, men ingen ökad efterfrågan.
  Många samlare även utomlands i Holland, Norge, Danmark och England.
  Mvh Malin

 2. Catarina

  MonAmi av Marianne Westman, en riktigt klassiker, verkligen tur för dig 😉

 3. diddi

  Den där modellen har min mormor fast i kaffekoppar tror jag, de är snygga. Vilket bra minne från din farmor, hon uppskattar säkert användandet av dem!

 4. Susanna B.

  Vad kul för dig att hitta en sådan liten skatt! Verkligen vackra koppar! Dem ser nästan oanvända ut. Enjoy.

 5. Elin

  Grymt snygga koppar! jag kommer över någon dag och provar dem! 😛

 6. Helena

  Men ni är ju fantastiska! 💡 Mon Ami är det ju (det känns bekant). Tusen tack!

  Några koppar är lite naggade i kanten, men jag tror säkert att mitt earl grey-te kommer smaka bra ändå. Det gör dem nästan ännu mer värdefulla, faktiskt.

  Kopparna ligger i en kartong med lite andra saker nere hos mamma och pappa fortfarande, Elin. Jag hojtar till när de är på plats (= när mamma eller pappa har kört de 55 milen hit upp, för jag vågar inte ta dem med på flyget) så kan du komma på tebjudning! 😉

 7. anna

  En personlig favorit faktiskt, Mon Ami och även Picknick av samma formgivare.

 8. Barbro

  Jättefina koppar, men jag går ännu mer igång på handdukarna, tänk vilka skatter som göms i lådor och skåp/Barbro

 9. Helena

  -> Barbro: Handdukarna vinner över kopparna, helt klart! Det blir spännande att se vad som finns i farmors dukgömma…

 10. åke gyllström

  mycke intressant m kopparna.

 11. Tre tjejer i köket » Enklare än så här blir det inte!

  […] att sätta guldkant på vardagen. En så enkel komposition som kiwi, melon och granatäpple i farmors gamla tekopp gör ju faktiskt skillnad. Särskilt när man är trött, inte alls har lust att plugga till […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.