Bodum eller Moccamaster?

I söndags gick vår lilla pressbryggare från Bodum sönder och här sitter jag utan morgonkaffe. Eller jag hittade något gammalt cappuchinopulver i skafferiet som vi hade när vi fjällvandrade i Abisko i höstas, men det får väl ses som en högst temporär lösning. Så nu är frågan: ska jag gå och köpa en ny pressbryggare som trots allt är ganska prisvärt eller ska jag bränna pengarna på en riktig Moccamaster? Sedan finns ju Eva Solos variant också som alternativ till Bodum. Nä äsch hjälp mig nu!

22 kommentarer

 1. Eva

  Köp en Bialetti http://www.bialetti.com/ och en kaffekvarn så får du det bästa kaffet. Den vanliga är bäst på gasspis, men det finns för moderna spisar och även elektriska som fungerar som en vattenkokare ungefär.

  Eva

 2. Roger

  Självklart skall du köpa en Moccamaster. Brygger gott kaffe och snabbt går det också. 😛

  Roger

 3. Elin

  Eva, tack för ännu ett alternativ, gör man “vanligt” kaffe i Bialettin? Är den lätt att göra ren? ställer man den direkt på spisplattan?

  Roger, huh, säger du det tillräckligt många gånger så skyller jag på dig och åker och köper en direkt, men samtidigt så tar den ju lite plats, det bara ramlar in köksprylar hela tiden i vårt kök, nu senast en glassmaskin och en pastamaskin… pressbryggaren kanske vinner för att den tar minst plats 😕

 4. Maria T

  Min första kommentar på er blogg som jag verkligen gillar och läser ofta! Bialettin ställer man direkt på plattan, det är inte svårt att göra kaffe i den och jag tycker den är mindre bökig att diska än pressbryggare. Däremot blir det mer espressostuk på kaffet även om man inte har särskilt espressokaffe (som blir godast), men gillar man kaffe med mjölk är det ju inga problem…

 5. Eva

  Nä, man gör inte “vanligt” kaffe det blir som en espresso utan crema. Bäst är ihop med mjölk. Den är lätt att göra ren och har man en vanlig spis med vanliga plattor gör man bäst i att köpa elvarianten. Annars finns det för induktion t ex.

  Vanligt kaffe blir bäst med den uråldriga metoden, hälla kokande vatten i Melittafilter. Problemet med kaffebryggare är att de inte kommer upp i rätt temperatur.

  Men som jag brukar säga till mina vänner, det man första ska göra är att köpa en bra kaffekvarn som mal kaffet färskt varje gång man ska dricka.

  “Nä jag är inte en nörd, jag inte”

  Eva

 6. Eva

  Va kul att det kommer två likadana kommentarer om Bialettin från olika håll.

  Eva

 7. Johan

  Köp en pressbryggare, med en moccamaster så kan man visserligen få aningen bättre kaffe men man missar ju hela processen.
  Att få ställa fram presskannan, sukta sina tre fina minuter och sedan pressa är en helt underbar upplevelse. För övrigt så luktar det godare 🙂

  –Johan

 8. Eva

  Jag tycker kaffet smakar sump när pressbryggaren är några månader gammal. Det är som att själva pressen blir slapp och släpper igenom kaffesump.

  Eva

 9. Johan

  Det dät låter som ett problem som jag inte har råkat ut för, har du köpt en billigare pressbryggare eller struntat i att göra rent den så att sump har hamnat mellan filtret och hålaren så det släpper igenom sumpen?

  –Johan

 10. Anne

  Moccamaster, moccamaster, moccamaster. Seså. Iväg. 🙂

 11. Eva

  Jag har haft Bodum i olika storlekar. Rengöringen har haft hög kvalitet. 🙂

  Eva

 12. peblin

  Instämmer med kvarnköpsrekommendationerna. Knivkvarn (billig) duger gott både åt på-plattan-bryggare och pressbryggare.

  I valet bialetti eller pressbryggare handlar det bara om vilken typ av kaffe man gillar. Pressbryggare tycker jag ger mest rättvisa åt kaffesorten (föredras ofta av provsmakare), medan bialettivarianter ger kraftigare kaffe (men verkligen inte “espresso utan crema” som nån sa). Bialettivarianter brukar jag hantera såhär, med pressbryggare behöver man bara komma ihåg att röra om en halvminut innan man pressar ner så kaffet sjunker till botten av sig självt (vilket löser eventuella sump-problem).

 13. Eva

  Nu tror jag att Elin har den hjälp hon efterfrågade…….:lol:

 14. Elin

  Åh vad ni är bra! Jag tror det är dags att skaffa en kvarn, ska kolla upp Pelblins tips om 249:- varianten på Bodum (om jag fattade det rätt?). Sedan så har jag funderat under em och jag tror jag hoppar över Moccamastern pga platsbrist, mitt kök ser emellanåt ut som en maskinhall.

  Så kvar att reda ut är alltså;
  1. Bodum Pressbryggare. Egentligen så var jag nog inte så jättenöjd med den jag hade innan för pressgrejjen rasade sönder ibland.
  2. Bialetti?
  3. Eva Solo?
  4. Stovetop från Wittard? Går nog bort eftersom den enbart är en espressobryggare. Jag är mer inne på “vanligt kaffe”.

  Så ingen av er har provat Eva Solovarianten förresten?

 15. Hanna

  Klart du ska ha en Bodum. Jag har testat olika maskiner, men det blir inte bättre, bara jobbigt med en stor klump som tar upp plats i köket. Fördelen med en Presso är ju att man kan göra rejält med kaffe snabbt. Ett tips är f.ö. Bodums mjölkskummare (ser ut ungefär som presson). Blir riktigt bra och hårt skum!

 16. Marie

  Menu gör bra pressvarianter. De kan även användas som tekanna då man kan byta ut “pressfoten” mot ett te-ägg. Ägget kan man sedan lyfta upp och häkta fast när det har dragit färdigt. Kaffepressen är bra och tålig. Har haft vår i 5 år nu pch den fungerar utmärkt fortfarande.

  Gillar er sida mycket förresten!

 17. Vince

  Vilken liten guldgruva av information! Jag går i precis samma tankar – press eller MoccaMaster. Av det jag läst blir det en presso:

  * snabbt att göra kaffet
  * bättre temp (vid ihällning)
  * mindre plats

  Har sett denna:
  (En press med värmehållningselement)

  http://www.tretti.se/30-30670

  Dock lite dyr.

  Tack alla

 18. Elin

  Hanna och Marie, tack för tips. Snart får jag nog ta och bestämma mig, puh! Men det har kommit så mycket annat emellan här på sistone..

  Vince, jag har ju som sagt inte hunnit bestämma mig ännu, jag har kommit runt kaffemaskinsproblemet tillfälligt (förklaring kommer i bloggen framöver) men det verkar ju fiffigt med en press som håller varmt (om det nu funkar, nån som vet). Men jag har kommit på ännu ett alternativ också, Perkulator. För det är ganska coolt 😉

 19. Linda

  Hej på dere!

  Drikker dere kaffe med melk? Hva med en:
  Bialetti Mukka Express, en unik mokabryggare som brygger Cappuccino eller Latte direkt i bryggaren. Du fyller på mjölk i den övre behållaren, och som skummas till en härlig cappuccino samtidigt som espressokaffet bryggs. Unik i sitt slag.
  http://www.selmishop.se/product.asp?product=19&sub=71&page=1

 20. Diana

  Vilken köpte du?

  här finns ett test av moccamaster som jag läste: http://www.envecka.se

  Om du köpte Moccamaster undrar jag om den var bra? 😀

 21. Elin

  vi har haft Moccamaster i flera år och är nöjda. Enda nackdelen med den modell som vi har är att det inte är något “droppstopp”, vilket kan vara irriterande om man är van vid att ha något liknande sedan tidigare, dvs att det slutar rinna kaffe från bryggaren om man tar kaffekannan från plattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.