Gästblogg: Maskulin köttgryta på tjejbloggen?

Hittade extrapris på högrev i min matbutik häromdagen. Det har dröjt länge innan jag förstått att man kan göra god mat även av denna styckningsdetalj. Idag blev det en grekiskinspirerad gryta där receptet från början kommer från Carl Butler. Här erbjuds ett utmärkt tillfälle att krama det sista vinet ur påsen i bag-in-boxen! Köttgryta är inte så trendigt, men i en barnfamilj gäller det att kunna kompromissa. ”Köttbullar? Inte idag igen. Nej, äter jag spagetti en dag till kommer jag att utveckla någon form av allergi”. Och så vidare.

Pratade för övrigt med en kompis idag om matlagning och könsskillnader. Vad är typiskt manlig och kvinnlig mat? Skulle nog klassificera den här rätten som mer manlig. Men finns det generella skillnader i hurudan mat män och kvinnor lagar och äter? Är det så enkelt som att säga att blodig biff är manligt och lätta rätter kvinnligt? Tror inte det. Vad säger ni?

Stifado – grekisk köttgryta med mycket lök
Till 6 personer behöver du:
ca 1 kg nötkött (högrev, grytbitar, fransyska går bra)
6 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 stjälkar selleri
1 burk hela konserverade tomater
½ flaska rödvin
2 msk vinäger
1-2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
8 st kryddpepparkorn
olivolja till stekningen
salt

Gör så här:
Skär köttet i ca 4 cm stora bitar. Skiva selleristjälkarna och skala och skär lökarna i 6 delar. Hacka eller skiva vitlöken. Häll ganska generöst med olivolja i en stor gryta. Häll i lök, vitlök och selleri och fräs i ca 5 minuter, rör om då och då. Häll i tomaterna. Ta kökssaxen och klipp dem grovt i bitar i grytan. Tillsätt vin, timjan och lagerblad, kryddpepparkorn, vinäger och ca 1 tsk salt.

Stek köttbitarna i lite olja i en stekpanna. Häll köttet över i grytan med grönsakerna. Tillsätt lite vatten om vätskan inte täcker köttbitarna. Koka under lock på relativt svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är riktigt mjukt. Smaka av med mera salt om det behövs.

Jag serverade grytan till en potatispuré med persilja och en sallad med fetaost. Och ja Max, osten var gjord på får- och getmjölk.

Stifado

/ Oskar

17 kommentarer

 1. malena

  haha, kom att tänka på käre carl jan granqvist, som fick någon liknande fråga i något nyhetsmorgonprogram i somras.
  “Killar gillar att grilla – att trä upp. Kvinnor lagar grytor – är billiga, räcker till många” .
  😆
  Med den definitionen kan man ju se din köttgryta som en feminin typ av matlagning (?),
  men förmodligen har det mer att göra med vem som har ansvaret för vardagsmat (praktiskt, billigt osv) resp gästspel i köket. Även där finns ju traditionellt en genusfördelning.
  Därmed kan man ju säga att du även utmanar genusmönster där. kanske. Bara en liten fundering från en matintresserad genusvetare 😉

 2. Pia

  Jag vet att olika studier har gjorts i frågan, hur vetenskapliga har jag dock inte kläm på just nu, men minns att män vill bli mätta då de äter på ett annat sätt än kvinnor och lite sånt.

  En vän (dietist) gjorde för några år sedan en studie i hur man framställer mat i matbilder i magasin och i sporttidningar för män och kvinnor. Där kunde man tala om skillnader. Rött kött till män och mustiga färger i rekvistan. Och ljust, ljust till damerna, gärna vita saker, kött, porslin mm.

 3. Nelle

  Jag personligen tror inte att det finns någon skillnad mellan könen då det gäller mat, åtminstone ej då det gäller mig och min sambo. Själv ändrar jag mer min matlagning efter årstiderna och fröjdas nu i att hösten börja närma sig så man kan göra mustiga soppor och smaskiga grytor.

  P.S. Grytan i receptet låter smaskens och kommer att förgylla våran söndagsmiddag den här veckan 😆 D.S.

 4. Linda

  Åh mums, grytor är aldrig fel! Ska testas!

 5. alexander

  Det stämmr inte hemma hos oss i alla fall. Det är nästan alltid jag som lagar maten och när jag frågar min fru vad hon skulle vilja äta ikväll, svarar hon 9 gånger av 10 biff :wink::wink:

 6. Oskar

  Spännande att höra era synpunkter. Här visar det sig plötsligt att jag lagat en riktig tjejgryta 😆 Allvarligt talat så är det ju roligt om den bild jag angav visar sig vara just bara en stereotyp…

 7. Max

  Har inte läst receptet, men eftersom jag inte kommer åt att skriva i min egen blogg härifrån sjukhuset ville jag bara meddela mig till omvärlden: Korven är född. Han blev en klump på 4050 gram och 52 cm lång. Jättesöt. Jag är alldeles kär 😀

  Bilder kommer. Idag åker vi hem så förvänta er en liten bloggpost inom kort.

  Oskar: bra att det var äkta feta 😉

 8. Oskar

  Välkommen till världen Korven! Underbart Max! Klart han är söt, med en sådan mamma 😆

 9. Helena

  -> Max: Underbart! GRATTIS!!!! Och tänk att du meddelade nyheten här hos oss; det är hedrande. Hälsa korvmamman & korven! 😀

 10. Kaospiloten

  :?:Hm. Är på jakt efter ett brödrecept. Ett bröd som kallas Stompa, platt, kavlas ut till rundlar och lagas i stekpanna. Ev var det sirap i och det hade en svag smak av anis. Någon som känner igen det här? Åt det här supergoda brödet i början på 90-talet och det bakades av min mammas dåvarande sambo.

 11. Maria

  -> Kaospiloten: En enkel googling ger t.ex. det här receptet. Den som googlar, den finner:!:

 12. elsa

  snälla uppdatera oftare!! så kul att läsa 😉 men så tråkigt när det inte kommer ngt nytt på flera dar…:cry:

 13. Helena

  -> Elsa: Ivriga påhejare är kul! 😛 Vi gör vårt bästa och uppdaterar så ofta vi bara kan, men ibland tar det “vanliga livet” så mycket tid att vi inte riktigt hinner med. Jag kan dock utlova åtminstone ett nytt inlägg innan helgen är slut! 😉

 14. Kaospiloten

  Maria!!! Tack för tipset! Vad glad jag blev, lite pinsamt att jag inte googlade det först, men det har jag gjort tidigare, utan resultat!

 15. Maian

  Jag vet inte om jag är exceptionell på något vis, dotter till en lantbrukare/köttuppfödare (biffkor, och en gång även vildsvin, fast de var svårsålda….. lustigt nog)/jägare som jag är. Men jag älskar kött. Och då kvittar det eg om det är köttgryta, om det är grillat, stekt i skivor eller helstekt, osv, så länge det är vällagat med kärlek.

  Det bästa jag kan tänka mig just nu såhär en fredag med stundande fredagskvällsmiddag är dock en rejäl bit oxfilé eller liknande, brynt på sidorna och blodig i mitten, med en schysst rödvinssky, några bitar klyftpotatis samt en rejäl sallad, kanske med ruccola, rödlök, selleri, persilja, rädisor, körsbästomater, gröna oliver, gurka, samt kanske lite fetasmul. Till ett stort glas rött, med vatten vid sidan av. Inte vet jag om det är någon gourmet-korrekt måltid, men det vattnas i munnen….

 16. Oskar

  -> Maian: Eller en likadan oxfilébit med min egen bearnaisesås och råstekt potatis med rotselleri och mycket persilja. Vattnas i munnen här med. Får nog gå till skafferiet och ta mig en liten riskaka tror jag 😆

 17. Elin

  hogrev rules har hemma i vart kok, det ligger faktiskt en sadan pa var koksbank idag. Prisvart och anvandbart till mycket!:idea:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.