Måltidsdryck

Som liten fick jag aldrig något annat än mjölk att dricka till maten. Röd standardmjölk. Och det funkade ju. Jag kan inte minnas att jag hellre ville ha något annat. Med åldern har mjölkbegäret minskat drastiskt. Jag dricker numera nästan alltid mineralvatten till maten, men däremot måste jag ha mjölk till vissa maträtter. Till kroppkakor, ärtsoppa, mammas stek och kalops går det inte att dricka något annat än kall standardmjölk. Och till pizza och taco måste jag ha Coca Cola. Och så kan det förstås funka bra med rött vin lite då och då. 😉

På 70- och 80-talet var det aldrig tal om att dricka läsk till maten. Det hände i alla fall nästan aldrig i min familj i den lilla staden i söder. Under andra halvan av 80-talet köpte jag väl visserligen en och annan Vira Blåtira på fritidsgårdens minidisco och ytterligare ett par år senare fick jag och syskonen dela på en läsk då och då (med millimeterrättvisa, förstås!). Läskdrickandet har verkligen exploderat under senare år och jag antar att mina föräldrar bara är tacksamma över att inte ha behövt ta diskussionen om läsk till maten eller inte.

Mjölkfrämjandets sajt kan man läsa om Skolmjölkens dag som sedan sju år tillbaka firas den 27 september.

Jag inbillar mig att vatten är den vanligaste måltidsdrycken på 2000-talet. Eller hur är det hemma hos er? Och vad dricker barnen? Vet barnen om att mjölk ger starka ben (eller var det bara vi 70-talister som “matades” med det uttrycket? :wink:) eller existerar det inga mjölkmustascher runt matborden längre?

17 kommentarer

 1. Maria

  Vi dricker nästan uteslutande vatten (oftast från kranen) till maten om det inte serveras vin eller öl förstås. Mjölk till maten dricker jag aldrig, däremot kan jag emellanåt få ett oerhört sug efter mjölk och kan då dricka 2 glas på stående fot.

  Och ang. millimeterrättvisa så brukade jag och lillasyster pytsa över läsk mellan glasen med hjälp av kapsylen för att det verkligen skulle bli exakt lika mycket i bådas glas!

 2. Camilla

  Som den 70-talist jag är, så serverar jag självklart mjölk till maten (till barnen -vi vuxna dricker kran- eller mineralvatten)

  Millimeterrättvisan var oerhört viktig när jag var liten, lite i taget i glasen som stod tätt brevid varann, så att man alltid kunde se OM det var något glas som fick för mycket och behövde hällas över i det andra.. 🙂

 3. Max

  Hos oss är det vatten som gäller. Oftast kranvatten, men ibland Ramlösa. Korven dricker än så länge bara fostervatten. 😛 (yuck)

 4. Oskar

  Vatten, kranvatten som regel. Fulmineralvatten ibland, Ramlösa naturell om jag får välja däremot. Barnen dricker mjölk i mängder.

 5. Anders

  Fick en liten flashback där…Vira Blåtira…*suckar nostalgiskt*.
  Dricker också själv nästan bara vatten nuförtiden, men barnen får mjölk till maten – de vet om hur nyttigt det är.
  Läsk? Oerhört sällan – det finns tillräckligt med socker i vår vardag redan utan läsk till maten.

 6. Helena

  Milimeterrättvisa… ja, ni som bara behövde dela med en kan ju tänka er hur besvärligt det var att dela med två småsyskon. 😉

  -> Maria: Kapsyltricket var smart! 😆

  -> Oskar: Fulmineralvatten… fantastiskt, nu har det där prefixet blivit vedertaget! :mrgreen:

 7. Oskar

  -> Helena: Visst vet du ungefär vilken sorts mineralvatten jag syftar på 😀

 8. Helena

  -> Oskar: Självklart! Och den sorten finns garanterat inte att köpa i Hötorgshallen! 😉

 9. Xtian

  Vatten (kran eller bubbel) till mat.
  Undantag: mjölk till min hustrus “köttfärssås”, pannkakor och mandelkubb (det är inte mat, jag vet..)
  Läsk – bara för sig själv och till burgers.

 10. Viktoria Schiöler

  Min son vill bara dricka mjölk, helst både till mat och när han törstig. Själv dricker jag vatten, vanligt kranvatten, och ibland naturell lättyoghurt (mycket godare än mjölk, smakar inte så mycket kossa…) Maken dricker öl eller mjölk.

 11. krokofanten

  I Frankrike tycker jag att man (vi) dricker alldeles för mycket läsk… Light visserligen men det är ju INTE bra… 😕
  Jag har blivit en riktig cola light-oholic… Försöker med en avvänjningskur…
  Vatten skall det bli hädanefter… Så det så…:evil:

 12. Linda

  Här hemma dricks det vatten och mjök för det mesta, beror på maträtterna. Och samma här, till tacos och pizza och annan lite fetare mat dricks det coca cola 😆

  Sen blir det såklart vin till maten emellanåt med!

 13. Matnjutning

  Jag försöker övertyga mannen och tonårsdöttrarna att Sverige har en av världens bästa vatten – helt gratis (nja, nästan…) i kranen – bara att vrida! Jodå, om inget annat finns hemma godtas det, med tillsättande av koncentrerad citron ur flaska.
  Men mannen vill helst ha köpe-mineralvatten, och jag offrar mig då och då och går ut och köper.
  Annars är Blue Keld en favvis hos döttrarna, i stället för läsk. De har inte växt upp med läsk pga en mycket snål moder, som aldrig-i-livet ville lägga sina surt intjänade pengar på såna onödigheter!
  MJÖLK – jag ÄLSKAR mjölk, och just därför dricker jag det nästan aldrig. Kontradiktoriskt? Ja, kanske..

 14. Molly

  Jag och maken dricker alltid vatten (vanligt kranvatten) till maten. Barnen dricker oftast mjölk. På helgen kan vi dricka läsk 1-2 gånger.
  Visst har drickandet av läsk exploderat! Jag tror att det var bättre förr, på 70 talet när jag växte upp. När jag var liten minns jag att vi bara drack läsk till jul, påsk och midsommar, typ.

 15. karin

  jag känner igen det där med millimeterrättvisa, korken kom vi aldrig på men vi hade principen att en slår och den andre väljer och som storasyster fick jag alltid slå medans mamma suckade i bakgrunden något om att köpa mätglas.
  på den tiden var en stor läsk 75 cl!

 16. Veronica

  Hemma hos oss är det kranvatten eller lättmjölk som gäller till vardags. På helgen dricker vi gärna läsk, både till fredagsmyset och lördagsmiddagen.

 17. Ylva

  Även på 80-talet var det mjölk till middagen och läsk vid sällsynta tillfällen. För mig lever det fotfarande kvar mjölk till maten, men inte lika frekvent vanligt kranvatten har börjat smyga sig in speciellt till feta eller redan mjölkrika rätter.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.