Fem favoriter i köket

Jag funderar inte bara på vilken potatissallad eller quinoasallad jag ska laga för dagen, jag klurar också på vilka prylar i mitt kök jag bara inte kan vara utan. Nu menar jag inte stora saker som teflonkastrullen som jag försöker få ner mer än 1 liter i för att jag vägrar att använda andra kastruller eller snygga saker som Filippa K-muggarna som jag är förälskad i som jag har fått för mig att jag måste ha två av varje mönster av. Nej, det här är små, praktiska prylar. Saker jag skulle ta med mig om jag skulle laga mat på bortaplan och liksom inte skulle våga riskera att vara utan.

Favoriter i köket

1. Elektrisk stektermometer – alldeles oslagbar när kycklingen ska gå färdigt i ugnen eftersom jag inte riktigt är så flink i fingrarna att jag kan känna på fågeln om den är klar.
2. Glasburk med lock – hehe… den här är lite lurig, men eftersom jag alltid förvarar mina finoliver i en sån här burk måste jag ha med den på topplistan. 😛
3. Locköppnare – utan den här lilla vännen hade jag förmodligen kastat både en och två oöppnade glasburkar i golvet i ren frustration. Tänk er en livsviktig ingrediens som befinner sig innanför glas och lock och som inte går att öppna. Den lilla vita öppnaren lyfter på locket med ett enkelt knyck. Köp en!
4. Cestjärn – sedan jag fick mitt cestjärn i julklapp har jag gjort citrongirlanger och pyntat allt ifrån olivberg till quinoasallader med. Enkelt och väldigt dekorativt. Och det går inte att få till det utan järnet.
5. Kniven – min allra bästa vän. Det är faktiskt ingen myt att en bra kniv gör matlagningen till en fröjd, det är dagens sanning. Mina knivar är inga lyxvarianter; de kommer ifrån Dukas egen serie Kobe och kostar knappt en femhundring stycket. De bäst använda hundralapparna i mitt kök.

Vilka är dina favoriter? Saker som är så praktiska att du önskar att du hade uppfunnit dem själv. Eller för den delen; vilka smarta redskap saknar du? Berätta!

13 kommentarer

 1. Elin

  Jag ska fundera på mina 5 favoriter och återkomma. Den där burköppnargrejjen är bra, jag har haft en likadan, fast jag har tappat bort min. När vi har flyttat så vill jag ha en sådan där burköppnargrejj som man sätter fast under ett köksskåp. Som det är nu så använder jag S i stället. Typ senast idag.

 2. Max

  Locköppnaren är helt oslagbar. Har en likadan fast i hårdrocksfärg.

  Fast annars måste jag säga att lökhållare är grymt bra o ha också… typ en sån här: http://www.netxtra.se/images/products/7316830023458.jpg . Löktårar är ett minne blott. 😀

 3. Max

  Kanske hade varit snyggare att göra så här. Bild på lökhållare

 4. Frida

  Lite matkniv under lockets kant är ett bra tips när man inte har en burklocksöppnare.

  Kniv är absolut jätteviktigt. Men också en bra skärbräda! Jag blir galen i kök där det inte finns några skärbrädor och folk förstör knivarna mot tallrikar och skär på platspåsar och allt möjligt annat.
  Teflonkastruller har jag aldrig fastnat för (pun not intended :-)). Men minst en kastrull (med lock, viktigt) och en teflonpanna måste jag ha för att vara nöjd.
  Vitlökspressen förbättrar definitivt min livskvalitet. Och slutligen skulle jag inte vilja var utan en potatisskalare – det är mycket tråkigare och krångligare att skala potatis, rödbetor, morötter, jordärtskockor and what not med kniv.

 5. Helena

  -> Max: Jag har haft en sån där lökhållare, men jag kom inte riktigt överens med den. Jag kämpar på med mina löktårar istället! 😛

  -> Frida: Faktum är att jag hade med potatisskalaren på min lista från början, men sedan beslutade jag mig för att putta in cestjärnet på potatisskalarens plats. Taskigt egentligen, för potatisskalaren förtjänar ju faktiskt lite uppmärksamhet efter lång och trogen tjänst. Typiskt att en nykomling ska konkurrera ut honom. 😥

 6. Xtian

  En klassisk strid mellan beprövat(potatisskalare) och nytt(cestjärn)…

  Man kan ju tro att hela Redaktionens favvo-redskap är telefon + Gula Sidorna alt. ett par bra dojjor att släpa sig ner till Doddes med.

  Men…
  1) min sabatier-kniv. Dels för att den är bra, dels för att jag ser otroligt snygg ut när jag står med kniv och bryne i köksfönstret…
  2) kökshandduk. Har blivit hyfsat mån om att torka och hålla ordning. Varför vet jag inte. Plus att jag ser otroligt snygg ut när jag står med kniv och bryne med en kökshandduk i midjan i köksfönstret
  3) Skärbräda/-or. Stor plus liten. I plast. Enkelt, smidigt och rent. Plus att jag ser otroligt snygg ut när jag står med kniven och hackar snabbt, med en kökshandduk i midjan.
  4) Stavmixer. Snabbt, enkelt, ingen jobbig manual att läsa. Plus att jag ser….ja, ni förstår.

  Ja, det var det jag klarar mig bra med (Obs. Jag är inte snygg på nåt sätt. Men ovanstående grejer gör det lite mindre nära-döden-upplevelse..)

 7. Max

  -> Xtian: hur snygg är du egentligen? Nu blir man bra jäkla nyfiken 😉

 8. Helena

  Inte nog med att vi har stalkers, nu ska de slåss om vem som är snyggast också! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  … kunde inte låta bli! 😉

 9. anna

  Hm..klurig fråga…

  1) Först kommer nog Globalknivarna, sambons två av tre, men jag är så himla glad att de ingick i boet när vi blev sambo 🙂
  2) Stavmixern
  3) Min fina, fina Bosch MUM 6650 (med degskål, degkrokar) som jag använder alldeles för sällan än så länge. Jag bakar för lite helt enkelt!
  4) Pajformen med avtagbar kant. Så enkelt, så bra.
  5) Vattenkokaren

  Jag kom på utifrån din lista att jag faktiskt ska önska mig en sån där ugnstermometer i födelsedagspresent. Det har jag saknat många gånger när jag gör saker i ugnen.

 10. anna

  Ang löken så brukar jag ha mina linser i när jag skär lök, då blir jag inte lika tårögd. Alternativt tänder jag ett litet ljus i närheten, för jag har hört att svavlet neutraliserar lökångorna…på något sätt. Tycker det hjälper iaf.

  Annars kan man köra med klassikern simbrillor, men då garvar folk så mycket åt en.

 11. Max

  Simglasögon. Genialt! Jag köpte ju både cyklop och snorkel förra sommaren. Äntligen kommer de till användning 😀

 12. Elin

  Jag säger nog stektermometer och timer på delad första plats. För även om jag improviserar mycket i köket så är det en del saker som bara måste kontrolleras genom temp och tid, typ stekar och al dente pasta. Sedan har jag en väldigt anspråkslös sked/slev från Werner&Werner som jag blev tipsad om att köpa en gång för länge sedan. Den är inte dyr men helt fantastisk, den är liksom lite smal längs fram och gör att man får ur varenda lite droppe ur kastrullen. Guld värd faktiskt. Hm, det var tre saker. Sedan kommer nog det underbara stekbordet, igår strimlade jag upp en hel skinkstek och stekte rubbet på en gång och gjorde en gigantisk wok utan att det tog speciellt många minuter.

  Och som nummer 5, så väljer jag faktiskt min kära sambo. Han är helt ovärderlig i köket, han tar över grytorna när jag misslyckas, blir arg och har för lågt blodsocker, han slipar knivarna, han bär de tunga matkassarna, han skurar glatt spisen när jag är för lat, han gör ju banoffepie och sticky toffee pudding. Helt ovärderlig alltså 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.