Sweet chililax med potatis- och sparrissallad

Lax och sparris är givna ingredienser när våren ska firas. Ursprungsreceptet hittade jag i Allt Om Mat, nr 7 2006. Några små justeringar gjordes under tillagningen och resultatet blev en god, lätt och fräsch vårmiddag.

Sparrisen är inte bara god, den är snygg också!

Sparris

Sparris

Sweet chililax med potatis- och sparrissallad

Till två portioner behöver du:

2 laxfiléer
2 msk sweet chilisås
1/2 msk mandelspån
6 st potatisar
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
6 st potatisar
2 knippe grön sparris
3 dl machésallad
svartpeppar från kvarn
flingsalt
1 liten vitlöksklyfta
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk flytande honung
knappt 1/2 msk dijonsenap
1 3/4 dl olivolja

Gör så här:

Tvätta och dela potatisen och paprikorna i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. Spraya/droppa lite olivolja över blandningen och krydda med svartpeppar och flingsalt. Baka i ugn, 225 grader, i 20 minuter. Pensla laxen med sweet chilisås, strö mandelspån över fisken och lägg den därefter i samma form som potatisen och paprikan. Laxen behöver ca 15 minuter i ugnen (och potatis + paprika totalt 35 minuter). Blanda ingredienserna till dressingen och låt den stå medan du kokar upp sparrisen. Blanda sallad, sparris, potatis och paprika med dressingen och servera tillsammans med laxen.

Helena kommentar:att få laxen och potatis- och paprikablandningen färdig samtidigt är knepigt. Fisken blir klar på en kvart och då är potatisen fortfarande hård. Gör laxen för sig om du tycker att det verkar meckigt att lägga den tillsammans med potatisen och paprikorna. Servera potatis- och sparrissallden utan lax om du vill ha ett gott vegetariskt alternativ!

Sweet chililax och potatis- och sparrissallad

3 kommentarer

  1. Oskar

    Måste prova detta. Sparris-tema denna vecka på ragazze.se :smile:. Trevligt! Missade däremot var mandelspånen kom in i bilden, men misstänker att de skulle med laxen in i ugnen? Skumt hur ragazze.se plötsligt fått ett inflytande på vad som äts här hemma :shock:. Kommer på mig själv med att smyga ner Ramlösas nya smaker i shoppingvagnen på ICA, misstänker att en bunt sparris följer med mig hem från affären någon av de kommande dagarna. Och ska t.o.m. erkänna att jag sneglat på Olles korvbar i Karlskrona då jag kört förbi där :???:…hör där Helena….

  2. Helena

    Men hållååå! Jag glömde bort mandelspånen… Tack för påminnelsen, Oskar! Ska genast åtgärdas. Och ja… jag förstår inte varför du är så förvånad, Ragazzetjejerna är beroendeframkallande, serru! :mrgreen:

  3. Veronica

    Det här receptet fick det att vattnas i munnen. Ser supergott ut 🙂 Sparris är en favorit hemma hos oss så det här receptet ska sparas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.