Glöggafton 2005

Det har blivit en liten tradition för mig och J att bjuda hem några vänner på glögg och tilltugg innan jul, de senaste åren har det varit sista helgen innan jul och så lär det nog bli i fortsättningen också. I början var ambitionsnivån inte så hög, det var köpebröd och chokladaskar för hela slanten. Men med åren har jag börjat tycka att det är roligare att bjuda på hembakat. Enda undantaget är saffransbullar eftersom jag misslyckats en gång för mycket med att baka såna (min fars bagargener har inte överförts i det fallet kan man säga).

En anekdot apropå saffransbullar förresten: ett år förkunnade jag stolt för en arbetskamrat att det minsann vankades hembakta lussebullar på glöggaftonen. Problemet var bara att lussebullarna fått lite väl mycket mjöl i degen och att jag vägrade servera dem eftersom de var stenhårda. Införskaffade raskt köpta bullar och serverade dessa med ett leende. 🙄 Min arbetskamrat fällde imponerat kommentaren – “men de här var ju jättefina, hur har du lyckats göra dem så lika i form/storlek?” varvid jag börjar skratta och hon tänker vidare högt “såvida de här inte alls är bullarna du bakade utan några köpta”. Fick ju erkänna att så var fallet! Vi skämtar fortfarande om det här… 😆

värdinnan med de goda kakorna
Den fina tröjan är köpt hos Threadless och har det för dagen passande motivet Gingerbread nightmares

I år bjöds det på följande godsaker: Ilvas chokladkakor med pinjenötter, skurna pepparkakor med mandel, Lottas sweets med messmör, chokladtryfflar smaksatta med Kahlua samt lussebullar från Kaffe & Annat.

Lottas sweets och Kahlua-tryfflar

Lottas sweets med messmör, ca 40 st ICA Kuriren JulSMAK
175 g mörk choklad
100 g smör
2 msk messmör
mandelspån till dekoration

Gör så här
Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med matfettet på svag värme. Rör ned messmöret. Fördela smeten i knäckformar, toppa med mandelflagor och låt stelna.

Marias kommentar: Jag tyckte att de blev goda men lite salta, i efterhand har jag kommit på att jag gjorde en halv sats men nog hade i messmör som för en hel sats. Nåväl, även solen har fläckar!

Chokladtryfflar med Kahlua
100 g mörk choklad
0,5 dl grädde
1,5 msk Kahlua (har jag för mig)

Gör så här
Blanda grädde och Kahlua i en kastrull, bryt chokladen i bitar och smält den i grädd/sprit-blandningen på svag värme. Rör om och fördela i formar och låt stå svalt för att stelna. Ät snabbt – de smälter! 😉

Marias kommentar: Det här var ett experiment där jag inte kommer ihåg de exakta proportionerna på mängden alkohol till smeten, man får smaka av helt enkelt!

10 kommentarer

 1. Persilja

  Det är väl inget svårt att baka saffransbröd. Mycket fett och lite mjöl är hemligheten. Glöm det där med att degen ska släppa från blandarskålens kanter, kladdig men blank och fin ska den vara. T.o.m. min pappa som tycker att lussekatter är torrt och trist fikabröd älskar mina nu när jag finslipat baktekniken.

  Ännu mer uppskattad bli lussebullekaka, mina kolleger frågar efter den i ett halvår före jul. (vaddå skryt 🙂 ) GOD jul som man säger

 2. Maria

  Persilja -> Det är just det där med “lite mjöl är hemligheten” som inte funkar. Jag får liksom inte till bullarna när degen är så lös som den ska vara. Men det beror nog mer på bristande tålamod hos undertecknad än ngt annat! 😉

 3. Johan Svenungsson

  Alltid svårt med lussekatter, antar att det är saffran som gör att de torkar? Svärmor har ett recept med två degar (en vanlig och en karlsbaderdeg) som blandas ihop – de blir väldigt smarriga!

  Annars kan jag tipsa om min mormors mors recept på julkorv som jag skriver om på min blog.

 4. Martin

  Den t-shirten var snygg!

 5. eva

  :roll::roll:

 6. Erika

  Jag måste tipsa om Saffranslängd med vit choklad, Ica-recept. Det är saftigt och suveränt gott, samt ENKELT. Jag rullar längder och skär bullar istället för längder som det står i receptet. Sist bytte jag ut 2½ dl av mjölken mot matgrädde – toppen!
  Ge det en chans Maria -det här fixar du!

 7. Maria

  Erika: Vem vet – jag har inte kommit så långt i planeringen av årets glöggafton ännu. 🙄 Inbjudningarna är utskickade men that’s it.

 8. Elin

  vi som är bjudna ser fram emot saffranslängden med vit choklad! 😀

 9. Repris: Julgodis och julbak » Tre tjejer i köket

  […] bjöds det på Ilvas goda choklad- och pinjekakor, sweets med messmör och chokladtryfflar med Kahlua. Elin gjorde julgodis och slaktade skumtomtar till […]

 10. Glöggafton 2007 » Tre tjejer i köket

  […] hade ju faktiskt tänkt göra saffranslängderna med vit choklad som Erika tipsade om, men när det väl var dags att köpa råvaror och starta tillverkningen hade de trillat ur minnet. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.