Blåbärshonung & Tistronmarmelad

Förra helgen så blev det ett snabbstopp på Sanda Gård. som ligger ungefär mittimellan Hallstavik och Harg. Det är helt klart en omväg om man är i närheten eftersom det finns massor av fina saker köpa i deras butik och café. Den här gången så blev det blåbärshonung och tistronmarmelad;

Blåbärshonungen är riktigt knallrosa! Vi får se vad den får för användning här hemma, hur som helst, det är den snyggaste honung som jag någonsin köpt 😉

Tistronmarmeladen står också oöppnad ännu, jag ska erkänna att jag inte ens visste vad tistron var när jag köpte burken, men med lite snabbgoogling så verkar svaret vara att det är vildvuxna svarta vinbär.

(båda burkarna kommer från Svenskt Mathantverk)

12 kommentarer

 1. RS

  Tistron låter väldigt spännande. Vildvuxna bär kan ge väldigt god smak.

 2. Elin

  Jag hoppas det, när jag insåg att det var svarta vinbär så kände jag mig först lite rånad på pengar, eftersom vi har miljarders med vinbär på landet, men tistron kanske blir en helt ny bärupplevelse 😉

 3. Anne

  Oooh! Provade just tistronmarmeladen på Hantverksmässan i helgen (och hjortonglöggen, mmm!) och den var SÅ god. Orkade bara inte bära, annars hade jag lätt köpt den. Så grattis – den är en vinnare 🙂

 4. Kurt

  Svartvinbär passar annars mycket bra att blanda med andra bär t ex när man gör marmelad. T ex med hallon som naturligt innehålle lite pektin. Annars tycker jag om kryddade marmelader. Utgår man t ex från plommon eller äpple så kan man krydda marmeladen med ingeföra (hackad i bitar), chili, lavensdel (avkok) eller något kryddgrönt (timjan, citronmeliss eller basilika).

 5. Therese

  Hittade för en tid sedan tistronsaft i en butik och blev nyfiken. Väl hemma smakade saften som vanlig svartvinbärssaft och en sökning på nätet visade att tistron faktiskt inte är något annat än en gammeldags beteckning på just svarta vinbär. Att dessa ska vara vildväxande har åtminstone inte jag hittat några belägg för. Hur som helst: Saften var god, flaskan snygg och jag lärde mig något nytt om svarta vinbär. Och visst är det väl ett smart marknadsföringsknep att sälja gammeldags produkter under gammeldags namn?! 😉

 6. Elin

  Therese, en SNYGG saftflaska är ej att förakta, dessutom så kan man ju koka egen vinbärssaft och hälla i samma flaska 😉

  Och när det gäller smarta marknadsföringsknep och mat så går jag väl på det mesta antar jag, så välkommen till klubben :mrgreen:

 7. Bitte

  hittade en burk med tistronte,vad var de?jaha det var svartvinbär,det som är så gott och nyttigt. 🙄

 8. Sten

  Litet klargörande vad tistron är.
  Tistron är gamla namnet på vildsvartavinbär (Ribes nigrum), till skillnad på förädlade trädgårdssvartavinbär (Ribes rubrum). Och därmed är det även smakskillnad (Tistornet är mindre och smakrikare) på samma sätt som det är skillnad på vildhallon från skogen och ett förädlat trädgårdshallon.

 9. Oskar

  -> Sten: Ribes rubrum kan väl knappast vara svarta. Rubrum betyder ju röd.

 10. Lena Gyllenberg Mannich

  Kolla in t ex Wikipedia om bär. Det finns svarta(nigrum)vinbär, röda(rubrum)vinbär och vita vinbär (som är det samma som bleka röda vinbär. “Tistron” är bara ett gammalt namn för svarta vinbär, står inget om att de skulle vara vilda. Sen kan man ju fördjupa sig i företeelsen jordgubbar, och alla dess varianter. Huvudsaken är ju åndå att de smakar sommar-ljuvligt::razz::

 11. Lena-Marie

  Var kan jag köpa blåbärshonung? Helst i trakten mellan Ystad och Malmö. Eller på nätet? 😛

 12. Maria

  Lena-Marie: Eftersom vi bor i Stockholm har vi dålig koll på Skåne, men en Googlesökning visar att både GourMera och Aromia säljer blåbärshonung.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.