Taco

För tio, femton år sedan var taco något exotiskt och speciellt. Nu äts det tacos som om det vore köttbullar och snabbmakaroner. När jag stod och hackade tillbehör igår kväll funderade jag över vad andra människor fyller sina skal och tortillas med. Förutom köttfärsen eller kycklingen. Jag antar att det finns lika många tillbehörsvarianter som det finns soffor med tacofläckar!

Tacotillbehör á la Helena

Mina måsten är tomater, gurka, gröna oliver (och här, mina vänner, ska det vara fuloliver utan kärnor i!), riven ost, majs, tacosås och gräddfil. Och ibland gör jag en guacamole att doppa nachochips i.

Vad har du i ditt skal?

57 kommentarer

 1. Helene N

  Mina måsten är ost, feferoni och lök. Plus allt annat som man ska ha.
  Har bytt ut gräddfilen mot turkisk yoghurt.
  Åsså vill jag ha en mediumstark tacotomatsås till. Och köttfärsen måste vara stekt i nån sorts tacokrydda.
  Ibland har jag guacamole till, ibland har jag oliver och ibland struntar jag i gurka och tomat för det känns som man äter det jämt i alla fall …

 2. lena

  mina måsten är; tomat. gurka. ost. majs. stekt paprika & purjolök som kryddats med allkryddan vegeta. salsasås. guacamole. that’s about it 😉

 3. Åsa H

  Rivet äpple! (Förutom alla andra tillbehör som köttfärs, hackade tomater, riven ost o.s.v.) Jag åt det hos en kompis en gång och jag blev helt såld. Så gott och så läskande tillsamman med crème fraîche/gräddfil/turkisk yoghurt ovanpå den övriga röran.

  En av mina kollegor på jobbet vill alltid ha skivad banan till sin taco. Det är inget som jag har provat men hon hävdar att det är supergott.

 4. Elin

  Fuloliver?!

  Jag är nog lite mer trist och tradionell av mig, kryddstark köttfärs, gucamole, gräddfil, mycket grönsaker… jag har ett jättebra salsarecept, eh någonstans, och så massor av cheese nachos!

 5. Lena

  Åh, vad sugen jag blir, det blir absolut tacokväll på fredag!

  På bordet hamnar då: Gurka, tomat och rödlök – extremt finhackat är godast! Riven ost, någon slags avocadoröra, majs, hackade champinjoner och isbergssallad.

  Och MJUKA skal förstås!

 6. pär

  ris och svarta bönor, och så klart både mjuka och hårda skal!

 7. Maria

  Isbergssallad, gurka, finhackad rödlök, tomatsalsa, gräddfil/cremé fraich, riven ost och givetvis tacokryddad köttfärs.

  Här hemma äts tacos med skivad banan, inte av mig men sambo tycker det är supergott.

 8. Lisa

  Lysande blogginlägg! barnen älskar tacos. Vi gör dem vuxnare genom en svart bönsallad med mycket, lime, lileskal kanel, spiskummin och chili. Jag gillar fuloliver i baguettefyllningar måste jag erkänna.

 9. ninni

  Tacos blir det inte så ofta. I gengäld är tortillas en vardagsfavorit. Fyllningen är kyckling (antingen marinerad i lite olja, citron/lime och chili före stekning, eller helt enkelt stekt med en skvätt Mango Jalapeño Glaze), guacamole, gurka, paprika, matlagningsyoghurt och min hemlagade kalla tomatsalsa: urkärnade, finhackade tomater + finhackad rödlök + pressad lime + sambal oelek + svartpeppar + lite flingsalt + massor av finhackad koriander.

 10. Julle

  En udda variant är tandoorikryddad kyckling plus standardtillbehören. Det var inte så dumt faktiskt. Men knäppt.

 11. Katarina

  Hej! Läste om alla olika varianter på Tacos måste då bara tipsa om hur jag äter en släkting till Tacos nämligen Faijtas. Stek kyckling med en riktigt rökig Faitas kruddblandning. Servera med grillad paprika, sallad (isberg), Caj P´s Hickory sås och bruna bönor (på tub ni vet…)!!! SÅÅÅ gott!!! Låter skumt jag vet men jag försäkrar er om att det är supergott!!!

 12. Anna

  Gör helst burritos enligt amerikansk modell. Köttfärsen tyckr jag är enklast för hemmalagande även om marinerat fläskkött är den godaste variant jag ätit ute (på ett burritoställe i San Francisco). Sen: refried beans – svarta bönor som värms ihop mev vitlök, peperoncino och olivolja, och sedan mosas lite lätt. Hemgjord salsa med mycket koriander. Grovhackad guacamole, även den med lite koriander och mycket chili. Och, mycket viktigt, lite ris för extra mjukhet mot det starka. Utöver det gräddfil, finhackad lök, finhackad gurka, några majskorn.

 13. Max

  Tacos i all ära, men vad är godare än tapas? Nu tänkte jag synda lite (och mina chefer blir väl arga på mig nu) och göra reklam för några konkurrenter. Har ni testat Druvans nya Tapas-produkter? Helt outstanding faktiskt. http://www.druvan.se/tapas.html

  Btw tjejer: jag har inte glömt bort er. Några paket med grekiska mat-mutor ÄR på gång. Jag måste bara få till nån chafför som har tid att köra dem till er 🙂

 14. Elin

  Nej jag har inte provat deras tapasprodukter, tack för tipset, jag ska spana in Druvans tapashylla nästa gång jag handlar 🙂

 15. Helena

  Jag håller helt å hållet med om att tapas slår allt annat! Jag har missat Druvans tapasprodukter, så tack för tipset!

 16. Susanne

  Tacosmiddag är ju ett fantastiskt sätt att kunna variera innehåll och smakupplevelser. Själv är jag barnsligt förtjust att toppa ett smäckfyllt tacoskal med yoghurt smaksatt med mycket vitlök. Med en och annan het jalapeños under yoghurttäcket kan man snart skönja röken ringla ut ur näsan.

  Ett tips jag fick av en vän är krossad ananas som tillbehör. Gärna tillsammans med “fuloliver”. Sötman och sältan gifter sig fint!

  Tacos kan med fördel ätas med hela ansiktet, försök göra annat…

  Vill också passa på att tacka för en underbar blogg!

 17. Staffan

  Ett tips för er som har majs till taco. Använd fryst majs istället för konserverad(Burkmajs). Findus har fryst majs på påse, och det är enkelt att ta fram så mycket majs man behöver. Bara att koka upp, salta och sen är det klart. Väldigt mycket godare än burkmajs.

 18. Hanna

  Lär er av en “tacokännare” att; en taco är inte en taco om den inte har hårda tacoskal, och att blanda in oliver, frukt av något slag är en skymf! Skymf.
  Så här äts en original tachoe!
  Tillbehören är (i rätt ordning):
  -Tack!
  Det var så lite så.

  1. Majsskal (gyllenbrunt så det inte är segt)
  2. köttfärs (steks med mixen såklart)
  3. riven ost (en mellanlagrad)
  4. finhackad tomat & gurka (då menar jag finhackat 1/2 kvadratcm ungefär)
  5. Finhackad GUL lök (ssamma här fast mindre bitar ändå)
  6. Guccamole (avocado, lite citronsaft, salt o peppar, finhackad chili och creme fraiche
  7. Gräddfil
  8. Majs (ganska onödig men det skall vara så..)
  9. Och som toppen, det som gör att man ens kommer på tanken att fortsätta äta tacos. KORIANDER..

  Det är viktigt att man får plats med ALLT av ovan nämda (annars är det en fusktaco), därför måste man ta lite lite av allt och inte brassa på så där som vissa “nybörjare” gör. Det är det som är finessen.

  Mrs Poncho

 19. Hanna

  …sorry jag glömde salsan. den är ju top notch! Den hamnar mellanosten och tomaten.

  Peace!

 20. Josephine

  Nåt som är super i tacosen istället för den den grymt tråkiga isbergsallade n är bybyspenat! Det är frächt, och åker inte ner på tallriken när man sätter första tuggan i:)

 21. hanna

  lyckad taco: mjukt tortillabröd, lite isbergsallad, stekt köttfärd, hackad gurka, hackad paprika, hackad tomat, hackad rödlök, majs samt salsa och dip-sås (tex taco, eller holiday). MUMS! givetvis kan lite guacomole vara gott i dessutom…=)

 22. VP

  Har i London lagger de Baconi Tacos:arna. Jag kvavs av allt Bacon i England.

  Bacon, Bacon, hela dan, sa blir man fet som sjalve fan.

  Sen, vidare, sa saknar jag svenska tjejer, sa jag haller pa att doooo! De engelska tjejerna kavaver mig med sitt bacon.

 23. Maria

  Henrik -> “Fuloliver” finns definierade i den här kommentaren av vår olivdiva Helena.

 24. Elin

  Ja, jag såg just ett nytt ord som ska in på ragazzeordlistan; förklaringen till Marias “kolhydratsknarkande” hör nog hemma där också 😉

 25. Helena

  -> Oskar: Jo, jag håller med om att Fontanas oliver är väldigt bra för att vara fuloliver! 😉 Är du förresten kompis med vår vän Max? :mrgreen:

 26. Helena

  -> Oskar: Så trevligt med en besökare från det sydöstra hörnet! Bor du i min gamla hemstad (och jag tänker så det knakar, men jag tror inte att jag känner någon Oskar; det är verkligen ett lillstadsfenom att tro att man ska känna alla som kommer från samma ställe! :roll:)? Till ditt försvar kan jag ju säga att det inte är helt lätt att få tag i finoliver där nere. Men visst finns det väl någon liten olivbutik, i alla fall? ❓

 27. Pernilla

  Brukar variera den traditionella tacos-köttfärsen med en kycklingröra:
  Skär kycklingfiléer i bitar, stek. Rör ihop en burk philadelphiaost (eller liknande) med en burk creme fraiche och en burk tacosås. Blanda ner den stekta kycklingen i röran och lägg alltihop i en ugnsfast form. 225 grader, sisådär en kvart, eller tills det hela fått lite lagom fin färg.

  Smaskens i både skal och tortillas med de vanliga grönsakerna!

 28. Max

  Hm, vadnu? En person som jag inte mutat men ändå öser lovord över våra oliver…? Är det Oskar-oskar? Killen jag träffade i grekland förra sommaren?

 29. Helena

  -> Max: Haha! Min första tanke var ju också att Oskar är en kompis till dig (se högre upp här bland kommentarerna), men nu visade det sig att han “bara” är en intelligent blekingebo med smak för goda oliver. Och det vill inte säga lite… :mrgreen: Och så trevligt vi har det här bland våra inlägg, tycker ni inte? 😉

 30. Oskar

  -> Max: Än är det inte för sent att muta mig…. Några Kalamataburkar till min hemadress kanske? 😀

 31. Max

  -> Oskar: först måste jag får arslet ur vagnen och verkligen skicka ut de där utlovade matmutorna till bloggtjejerna 🙂 SEN kan vi diskutera kalamataburkar till resten av världen 😉

 32. Elin

  Oskar, det kanske är dags att göra en egen matblogg, så kanske matmutorna haglar in :mrgreen:

 33. Oskar

  -> Elin: Får fundera på det kanske, men trivs annars himla bra här på er blog… Ett annat alternativ är att hota Max med en recension av Fontanas burkravioli som jag testade idag 🙂

 34. Åsa

  Rör ner lite sweet chili i keso så blir det ett gott tillbehör till taco.
  //Åsa

 35. evelina

  nötter är ett måste! jordnötter och banan sätter pricken över i:et! bidrar med en slags sötma

 36. Henrik

  För en riktigt god taco måste man ha majstortillas. Ett problem är att de inte går att köpa någonstans (vad jag vet). Det funkar tyvärr inte med den söta varianten på Ica.

  Bor man i Stockholm kan man köpa majsmjölet/totillamixen Maseca i Hötorgshallen. Det funkar inget bra med andra sorters majsmjöl (Maseca innehåller mer ingridienser än bara majsmjöl). Mjölet blandas med vatten och sedan “gräddar” man runda (12-15 cm) tortillas på ett järn på spisen.

  Fyllning:
  Köttfärs (gärna kryddat med paprikapulver eller chipotle)
  En “salsa Mexicana”, finhackad tomat, lök, chili och koriander.
  På toppen några droppar lime.
  Supergott

  Det tar lite längre tid att göra men det är det värt (vill man inte baka egna så testa fyllningen i Old el Paso “pannkakorna”).

  /Henrik

 37. Elin

  Henrik, jag måste erkänna att jag inte har en aning om hur man gör egna tortillas, om jag går till Maseca, står receptet på majsmjölpåsen eller är det ett vanligt pannkaksrecept? Vi är ju tunga tortillamissbrukare här hemma så idén lockar faktiskt 🙂

 38. Buba

  I min tacos ska dte vara Mjukt bröd, köttfärs med tacokrydda såklart, salsasås, tzatziki, majs, isbergsallad, gurka, fetaost! MUUUUUUUMS säger jag bara!:oops::lol:

 39. Maria

  -> Buba: Tzatziki och fetaost i tacos?! Det var sannerligen okonventionellt! 🙂

 40. Nimmi

  Hej, mina måsten är majs, gurka, lök, sallad, ytterst lite tomat, strak salsa sås men framförallt måste det vara taco dipp, alltså vanlig tacodipp som man dippar cips lägger man i skalen lr tortillasen. Porva det, ni kommer inte äta det utan sen!!!

 41. malin

  jag har de vanliga tillbehören, sallad, tomater, gurka osv. men också jordnötter. Det kan jag varmt rekommendera:smile:

 42. Emma

  Keso!!!!:wink:

 43. Sandrah

  Jag brukar variera köttfärsen med en röra gjord på grilladkyckling, (rensad av pojkvän eller dyligt, bara jag slipper själv. Måste jag själv, så gör jag det själv…huu), tacokryddor och cremefraiche som värms i stekpanna. Mer än gärna kan man hälla i chunky salsa också!

  Till det: mjuka bröd och en massa grönsaker!!

 44. Thomas

  Vilken underbar sida. Satt här och funderade på vilka tillbehör som ska fixas till imorgon.

  Finns inget att tillägga allt finns här.

  Keep up the good work.

  Thomas

 45. Malin

  Här används förutom det du reda nämmnt…..
  skivad banan, hackad ananas, jordnötter (till sambon) Cashewnötter (till mig)

 46. Emma

  Jag är nog rätt tråkig och har bara salsasås, majs, isbergs sallad, gurka, gul lök och paprika i mina 😀

 47. Susanne

  Vi har alltid fetaost istället för vanlig ost. ungarna ääälskar det!

 48. Sussi

  Mitt “måste” i tacoskalen (förutom det traditionella) är fetaost i tärningar!! MUMS

 49. Karin

  Hej, vet att tråden är gammal men har en relaterad fråga; har ni ngt bra recept på guacamole? har förlagt mitt bästa recept, uäää!! Vet att nätet svämmar över av guacamolerecept men tänkte ändå kolla om ni har ngt att rekommendera? Sist jag testade att göra det blev den alldeles för “vitlökig”

 50. Elin

  jag har ingen specifikt recept utan rör ihop utifrån vad vi har hemma. Men jag har hellre gräddfil än tex creme fraiche och så har jag hellre lime än citron. Mängden vitlök varierar och beroende på om jag har hemma så får det gärna bli chili och finklippt koriander.

 51. Patrick

  2 Avokado.
  1 burk creme fraiche.
  1-2 Vitlöksklyftor
  Lite pressad Citron eller Lime
  Salt, lite finhackad chili eller några gnuttor cayenne peppar och en aningen nymalen Svart Peppar.

  Hacka och Mosa avokadon grovt med gaffel, kan kan även stavmixa den men vi föredrar om den är lite chunky.
  Blanda i creme fraiche, och smaka sig fram med resten …
  Man får prova sig fram lite. Ingen av kryddorna skall sticka ut för mycket.

  The best Guacamole, Done! 😉

 52. T

  Om ni vill smaka den bästa Guacamolen så rekommenderar jag att ni springer ut och köper allkryddan VEGETA som används flitigt i mitt hemland.

  2 avokado, gräddfil (nästan 3 dl), 2 pressade vitlöksklyftor, och sen VEGETA efter egen smak. Jag brukar ha i en matsked eller lite mer för jag gillar det salt.

  MUMS!

 53. emelina

  Huvudsaken är att man har jordnötter och creamfresh i 😛

 54. Catti

  Jag vill slå ett slag för något ni alla tidigare har glömt men som är fantastiskt gott till tacos och det är ketchup!

 55. Anki

  inte ketchup på tacos väl? du råkar inte vara norrman i grunden eller? 🙄

 56. Charlotte

  Min guacamole görs med följande: avokado, hackad gul lök, hackad tomat, lite pressad citron eller lime, hackad färsk chili, vitlök, salt och färsk koriander. Den blir urgod !

 57. Schlagermeny: salami och parmesanchips med fänkålsdipp, taco de luxe och en mintchokladkaka med polkaströssel » Tre tjejer i köket

  […] Taco del luxe med långkok för att utmana Svenne-tacosen med tråkiga E-nummerpåsar. Bra tänkt. Vi har ju en evighetslång tråd här i bloggen på favorittillbehör till tacos som bjuder på all …. Sist men inte minst en rejält uppgraderad kladdkaka pimpad med krossade polkagrisar. Det blev […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.