Champinjonsoppa med ädelost

Johanna skriver om billiga matmånadsutmaningar och soppa borde väl räknas in där. Idag blev det champinjonsoppa med ädelost. Gott och enkelt. Passar nog alldeles utmärkt som förrätt också. Den påminner lite om en annan god soppa som sambon gjorde i somras förresten, Delias Cauliflowersoup with Roquefort. Men den tar lite längre tid att göra.

Champinjonsoppa med ädelost

4 portioner

  • 300 grm skivade champinjoner
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1-2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 msk ädelost
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm örtsalt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • finklippt persilja
  1. Stek svamp och lök i margarinet i en gryta tills svampen får lite färg.
  2. Strö över mjölet och späd med vattnet. Lägg i buljongtärningarna. Koka upp och låt koka under lock ca 20 minuter.I det här läget ser soppan inte god ut alls, men den blir det jag lovar.
  3. Smula ner osten och häll  i grädden.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Klipp persilja och strö ovanpå.
  6. Servera med rostade brödkrutonger.

3 kommentarer

  1. hans wickberg

    Har inte prövat receptet, men det är säkert gott, men jag reagerar på att använda msk för hur mycket ost som behövs, för mig känns gram som en bättre enhet!

    1. Elin

      Ja det kan jag hålla med om. Enklast också att börja med lite mindre mängd och prova sig fram om vad som blir lagom smak av ädelost, så att det inte tar över för mycket.

  2. hans wickberg

    Insåg sedan att man i receptet använder msk istället för gram är väl för att man avser ådelost på tub!?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.