| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av tisdag 13/12 2016 kl. 22:42 Kommentera

Åttaåringens citronmarängpaj

Maken önskade sig citronmarängpaj när han fyllde år. Lika bra som svärmors. Hu det är ingen lätt utmaning att ta sig ann. Jag och Åttaåringen tog sikte på Roy Fares variant och med ett intensivt teamwork fick vi till det. Maken blev nöjd och vi kunde andas ut…

ALLT blir faktiskt bra i detta recept. Perfekt pajbotten! Syrlig fast citronkräm! Ljuvlig italiensk maräng! Möjligtvis kan man hoppa över gelatinmomentet eftersom det här blir en väldigt fast citronkräm.

en himla bra CITRONMARÄNGPAJ (tack vare Roy Fares)

Pajdeg

  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 120 gram smör
  • äggula
Citronkräm

  • gelatinblad
  • 1- 1,5 dl saft från citroner (vi använde 3 stycken)
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 0,75 dl maizena
  • 3 äggulor
  • 30 gram osaltat smör
Maräng

  • 5 äggvitor
  • 0,75  dl vatten
  • 2,5 strösocker

Pajskal

  1. Blanda alla ingredienser i en skål. Nyp ihop till en jämn deg.
  2. Plasta in degen och låt stå i kylskåp 20 minuter.
  3. Kavla ut degen tunt. Klä en rund pajform med löstagbar kant med degen. Nagga botten med en gaffel.
  4. Frys pajformen i 30 minuter. Detta för att den inte ska sjunka ner sedan när den gräddas.
  5. Sätt ugnen på 200 grader och grädda ca 10 minuter, dvs tills pajskalet har fått fin färg.
  6. Ta ut och låt svalna.

Citronkräm

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten.
  2. Blanda citronsaft, strösocker och 1 dl vatten i en kastrull. Var generös med citronsaften för en syrlig kräm!
  3. Häll 1 dl vatten, maizena och äggulor i en skål och blanda med en visp.
  4. Koka upp citronblandningen och häll det sedan i skålen med äggsmeten. Blanda och häll tillbaka allt i kastrullen.
  5. Red citronkrämen under omröring tills den tjocknar.
  6. Häll över citronkrämen i en skål. Krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i  gelatinet tillsammans med smöret. Rör om och låt svalna. Fyll pajformen med citronkrämen och ställ i frysen. Krämen behöver stelna innan du börjar med marängen.

Maräng

  1. Lägg fem äggvitor i en bunke. Vispa hårt i 5-10 minuter med en elvisp.
  2. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull till 121 grader.
  3. Häll ner sockret i äggvitorna med en tunn stråle medan du vispar. Fortsätt vispa tills marängen har blivit kall.
  4. Ta fram pajen från frysen. Stryk på marängsmeten snyggt och låt gärna pajen få en hög maräng.
  5. Höj ugnen till 250 grader och använd grillvärme 1-2 min för att bränna av marängen. Håll koll för det går fort!

img_2983

 

img_3212

Fler bakverk med citron från bloggarkivet:

Liknande inlägg:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *