Långhelg i Melbourne

Alltså Melbourne. Även om jag älskade att vara på Tasmanien blev jag ändå fullständigt bensvept när vi strax efter landade i denna stad. Helt klart en av mina bästa storstadssemestrar någonsin. Hela tiden hade jag den där känslan av att herregud-vad-jag-skulle-vilja-bo-här.

Vad vi gjorde? Promenerade mest runt. I värmen. Det händer något mest hela tiden när vi promenerar. Gatumusik och utomhusteater om vartannat. Underbar arkitektur och gott om grönområden. Fina förutsättningar för att semestra med barn här. Vårt hotell låg i St Kilda. Från hotellet var det bara några minuter till spårvagnen som går rakt in till hjärtat av Melbourne.

IMG_5394
Det absolut mest förvirrande med Melbourne – övergångsställena.

Vi åt indiskt på en närliggande restaurang första kvällen. Av fyra kvällar hinner vi äta indiskt tre gånger. Är någon förvånad? Men det är himla tacksamt att våra barn älskar indiskt, så vi gör det väl helt enkelt lätt för oss när vi är ute och reser. Den här kvällen på The Tandoor  får ett mitt-i-raden-betyg. Lite ojämnt. Inte många gäster. Men här finns en ljuvlig paleek paneer som är det mest spenatgröna jag sett.

När vi vaknade upp första morgonen i Melbourne så var det visst någon i familjen som fyllde tio! Nu är hon inte så liten längre. Till stor del hade hon planerat hela den här dagens agenda. Dock fyllde vi på med ett par överraskningsmoment. Först frukost på stan. Sedan tillbringade vi ett antal timmar på Melbournes motsvarighet till tekniska museet – Science Works. Väl värt att spendera ett par timmar här om man har barn i samma ålder som våra. Tips: boka gärna en eller flera föreställningar i förväg eftersom de snabbt blir fullbokade.

IMG_5062
Barnen har fullt upp med experiment på Science Works.

Födelsedagsbarnet önskade middag på Din Tai Fung. Ni som läst här länge vet att det är en familjetradition att äta på DTF om det passerar vår väg på semestern. Hittills har vi hunnit med två i Hong kong, Singapore, Sydney och Bangkok. Den här var inte snäppet lika bra som Hong Kong och Singapore, men bra även här så klart. Superuppmärksam service. Mer hipp inredning än i Hong kong. Sedan lite störande tyvärr att de väljer att spela Robbie Williams på högsta volym. Den autentiska atmosfären uteblev lite i och med. Men vi var så klart nöjda med maten. Jag föreslår betyget 4/5 för DTF i Melbourne.

IMG_5092-2
Det här är verkligen vår typ av middag!

Sen får man ju inte glömma tårtan när någon fyller år. Fick ett tips på instagram att gå till Brunetti som bland annat finns vid City Square. Här köper vi en fantastisk tårta som vi äter hemma på hotellrummet samtidigt som Tioåringen skypar med nära och kära hemma.

IMG_5126
“Con Amore” från fantastiska Brunetti. Med mörk chokladbotten, vaniljkräm, både chokladmousse och hallonmousse + topping med hallonsås och vit chokladpynt.

Dag två har vi en himla bra frukost på Beluga Café (at Chevron). Här hade jag kunnat äta frukost hela helgen men det var stängt både lördag och söndag. Överhuvudtaget är kafékulturen stor i Melbourne. Finns hur många fina, snygga, coola, mysiga ställen som helst som jag skulle vilja prova. Vi upptäcker den Botaniska Trädgården som är helt ljuvlig att promenera igenom. Rekommenderas!

IMG_5155
Vi är fortfarande i samla-pinnar-fasen.

Jag och Tioåringen ser utställningen med Andy Warhol och Ai Weiwei National Gallery of Victoria medan 3/5 av familjen hänger i museets trädgård. Sevärd utställning och kul att den är rätt barnanpassad på flera sätt.
IMG_5206-2

Vi hinner med ett glas vin och tanka upp barnen med lemonad i en bar nere vid Yarra River. Här ligger restauranger på rad vid vattnet. Fin atmosfär här. Maken hade läst om en indisk restaurang som verkar bra och vi bestämmer oss för att promenera dit. Och promenerar i en halv evighet. Det var längre än vad vi trodde. Lätt utmattade hamnar vi till sist på The Serve Bistro & Tandoor och stegmätaren meddelar att vi har gått 21 km den här dagen! Med världens tålmodigaste Fyraåring! Tur nog är det riktigt bra curries här. Bokmärk denna för det här är bra!

IMG_5232
Bra på The Serve Bistro & Tandoor.

Dag tre promenerar vi ner till området kring Luna Park för frukost. Det blir så klart ett par timmar här. Ett himla fint tivoli. Lagom stort. Ganska prisvärda åkband med tanke på att dollarn är ganska hög i växelkurs. Indiskt igen till middag efter nytt tips på Instagram. Vi hamnar på Bedi´s. Jag gillar det här också. Mycket familjärt och autentiskt. Här springer vi på flera curryrätter som vi inte har sett förut. Gillade bland annat deras niligiri korma lamb.

IMG_5252
Luna Park!

Dag fyra. Sista dagen då vi senare ska flyga hem på kvällen. Vi promenerar en hel del igen runt Melbourne. Det är en himla promenadvänlig stad. Hinner se lite cricket i parken. Besöker Shrine of Remembrance som är ett minnesmonument och ett museum om de kvinnor och män som var med i första världskriget men även andra krig. Mycket sevärd utställning!

IMG_5362
Paus vid Shrine of Remembrance.

Vi hamnar nere vid Yarra River igen och tar ett glas vin innan det är dags att åka tillbaka till hotellet, hämta upp väskorna och åka hem till Sverige där det precis börjar snöa igen. Det var vi inte riktigt redo för. Hjälp vad jag hemskt gärna skulle vilja åka tillbaka på semester till Melbourne! Tur nog säger makenatt det bara är en dag bort!

IMG_5383
Det händer något mest hela tiden när vi är ute och promenerar. Här har barnen blivit headhuntade på gatan av en “vetenskapsman som behöver lösa ett mysterium” vid MPavilion. Tack Melbourne för fantastiska dagar!

2 kommentarer

  1. Cissi

    Tog mig idag för första gången tiden att läsa lite på bloggen! Kul och inspirerande men jag tittade mest förbi för att faktiskt tacka för ett fantastiskt recept från 2 januari 2006 (kan det stämma??!!). Morotssoppa med ingefära och en citronkräm. Underbart gott och en favorit hos mig och döttrarna, de har dock bytt citronkrämen till turkisk yoghurt med riven citron i. Hittade receptet av en slump för ett år sedan!
    Kul att se att bloggen fortsätter och ska helt klart fortsätta leta recept så TBT är ju en lysande idé!
    Finns du på Instagram by-the-way?!
    Tack och kram, ha det fortsatt härligt!

  2. Elin

    Ja den där morotssoppan lever vidare i alla möjliga varianter hos oss – ibland tvärsom som smaksatt med citron och en topping med ingefära, ja du fattar säkert vad jag menar. Vi kör soppa en gång i veckan faktiskt, i en miljard varianter. Mitt konto på insta är @elinmightbeaway, uppdateras mer frekvent där just nu 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.